Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Aralık '08

 
Kategori
Edebiyat
 

Başka

Başka
 

Bir başka dergi; “Başka.”Dört ayda bir çıkıyor; politika, felsefe ve sanatı birbirinden ayrıştırmadan bir başka dünya mümkün diyor. Başka kültür merkezleri gibi dergide bu alanlarda üretimi olanlara açık.

1991 yılında dizgisini dahi kendimiz yaparak matbaaya verdiğimiz dağıtımını Ankara’da Dost, Arkadaş, İmge’ye ve İstanbul’a İzmir’e elden ulaştırdığımız Patika dergisi anılarım canlandı.. Akıl almaz bir serüvendi, ormanı dilediğimizce tanıyabileceğimiz, yaşabileceğimiz yollar bulmak için patika demiştik, paylaşmak için, yeni değerler sistemi için patika demiştik, üç ayda beş ayda zar zor çıkartıyorduk. Toplantılarımızı mühendisler odasında yapardık, çözemediğimiz konuları Sakarya caddesinde Dostlar’da ya da Lokomatif’te çözerdik. Patika hala yayın hayatına devam ediyor, ancak o zamanki çizgisinden uzak.

Başka dergisi, çoğumuz gibi günlük yaşamı sürdürmenin maddi baskılarının yarattığı tahakküm altında; hayatın içinde olan insanların bir araya geldiği, tek sesliliğe alternatif bir gönüllü platform. Herkesin isterse dayatılanları aşabileceği ve “başka bir dünya” yaratılabileceği, söylemlerinin ana fikri.

“Başka” gündemi takip ediyor, gülerek eğlenerek de başka dünyanın kurulabileceğini düşündürme çabasında.

Başka dergisini Funda Karakaya’nın Taraf gazetesi kültür-sanat sayfasındaki haberi ile tanıdım, Ankara’da sadece son sayılarını bulabildim. Face book’taki sayfalarına katıldım. Bu sayılarında ana konuları darbe; kapaklarını da bu konuya ilişkin mahkûmiyet müzesi başlığı ile düzenlemişler.

“Hayatın yakasını bırakmayanlar, yakalarını bırakmayacak. Yeni hayatın çocukları tarifsiz bir hayretle soracaklar: Nasıl yalnızca bazı insanların tekelinde olabiliyordu yiyecek, içecek ve misket? Yanıtını bulamadan unutacaklar şaşkınlıklarını nasılsa; parmakları birbirlerini, doğayı, yeni coşkulu bir dengeyi ararken, gözleri huzur, aşk ve ılık bir güvenle uzak yıldızlara asılı olacak.
Hayat ve insan eşsizdir.”

Dördüncü sayılarının ilk sayfasındaki sunumlarının son kısmı böyle, bence mükemmel. Bazı çabalara imkân varsa katılmak, en azından izleyerek destek olmak, sahip çıkmak gerekir, bu dünyadan hoşnut değiliz, başka bir dünyayı ancak çabalarımızı buluşturarak mümkün kılabiliriz, iyi şeylere layığız. “Başka” böyle iyi bir şey..

“Başka kültür evleri” de ayrıca onlarca gönüllü atölye çalışması ile başka evrenler sunuyor. İstanbul, Ankara, Eskişehir, İzmit, İzmir, Bartın’da şubeleri var.

İnternet adresleri;

http://www.baskakulturevi.org/iletisim.html

http://www.facebook.com/home.php?ref=home#/group.php?gid=6439618843

http://www.facebook.com/home.php?ref=home#/group.php?gid=105612815458

 
Toplam blog
: 444
: 1284
Kayıt tarihi
: 13.09.07
 
 

MB zengin kültürel bir eksen; düşüncelerimizin buluştuğu, tartıştığımız, birbirimizi etkilediğimi..