Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Şubat '10

 
Kategori
Güncel
 

Batsın bu 4/C

Batsın bu 4/C
 

Hepimiz birimiz,birimiz hepimiz için var olmalıyız.


Başbakanın dilinden düşürmediği 4 /C. nin ne olduğunu gezdiğimiz varoşlarda inanın çoğu kimse bilmiyordu. Bazıları da iyi bir şey sanıp Tekel işçilerine kızıyorlardı bile.

Sn. Başbakan Erdoğan televizyonlardan bağırıyor ya!

“Ben işçi kardeşlerime sesleniyorum. Muhalefetin oyununa gelmeyin, marjinal örgütlerin tuzağına düşmeyin. Devletin hazinesine sadece sizin değil 72 milyon vatandaşımızın her birinin hakkı var. Ülkenin şartlarını işsizleri düşünün. Siz de bir adım atın ve bu eylemleri lütfen sona erdirin. Şu anda çalışmayanı özel sektör tutar mı? Depolarda duruyorlar aydan aya maaş alıyorlar. Ayda 40 trilyon maaş ödüyor bu devlet. Ama devlette böyle bir şey var mı?”

İşte, Sn Er doğan’ın bu sözler ile yoksulluktan, işsizlikten beli bükülmüş halkın kafası karışıyor ve gerçekler böylece saptırılmış oluyor..

Bizler anlatmaya çalışıyoruz.

657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu'na göre, memurlar ile sözleşmeli ve geçici personeller; A, B, C fıkralarıyla tanımlanıyor.

C fıkrası, özelleştirmelerden dolayı başka kamu kurum ve kuruluşlarına yerleştirilecek geçici personelleri kapsıyor. C statüsünü tanımlayan ilk koşul bir yıldan az süreli veya mevsimlik hizmet olmasıdır.

Tekel İşçileri buna direniyorlar.

Çünkü bu maddeye göre bir işçi en çok 10 ay çalışabiliyor. Bu süre 4 aya kadar inebiliyor. Geçici personellere, tahsil dereceleri dikkate alınarak belirlenecek brüt aylık ücretler ödeniyor.

Böyle söylenmekle birlikte özelleştirilen işyerlerindeki pek çok işçi, 4/C kapsamına bile alınmıyor.

4 /C ye göre patron istediği an sözleşmeyi feshedebiliyor.

Hizmet sözleşmesi feshedilen işçilere kıdem ya da ihbar tazminatı da ödenmiyor. Kısacası şöyle diyelim; İşçi yıllarca iş yerinde çalışıyor, emekliliğine birkaç sene veya ay kala özelleştirilme dolayısı ile işinden atılıyor. Çalıştığı yıllar için emeklilik hakkı olmadığı gibi bir tazminat ta alamıyor.(Tıpkı bir diğer yazımda belirttiğim Tersane de 8 yıl çalışan işçinin başına gelenler gibi.)

4/C de işçi için bir sürü kısıtlayıcı maddeler de var.

-Ücretleri yarı yarıya azalacak.

-Yılda 10 ay para alıp, 2 ay alamayacaklar

-Kıdem tazminatları, iş sonu tazminatları olmayacak

-Yıllık ücretli izinleri olmayacak.

-Sendikalı olamayacaklar.

-Toplu iş sözleşmesi yapamazlar

-İş güvenceleri olmayacak, işe iade davası açamayacaklar.

-İstirahat alırlarsa bu günler için para alamayacaklar..

***

Dünyanın hiçbir tarafında rastlanamayacak şartlar bunlar.

Hani bir dizi seyretmiştik, bazılarımız hatırlarız her halde. Dizinin adı galiba Köle İzahura idi. İşte işçilerimize bunu uygulamak istiyorlar.

İşte, işçilerin şiddetle karşı çıktıkları bu dört C dir. Anlattığımız zaman kafalarındaki soru işaretleri kalkıyor ve gerçekleri anlıyorlar.

Onlara daha çok destek vermeliyiz.

Tekel işçilerimiz 4/C kapsamında çalıştırılmaya karşı çıkarak günlerdir aç, susuz, evlerinden ailelerinden çok uzaklarda, direnişlerine canları pahasına aslanlar gibi devam ediyorlar.

Bu mesele artık onların sorunu olmaktan çıkmış Türkiye’nin meselesi olmuştur. Sn. Erdoğan bu eyleme ay sonuna kadar izin verdi sonrasında yine müdahale edileceğini söyledi.

Şimdi bizlere düşen onlara daha çok destek olabilmek için, milyonlarca kişiler olarak aybaşında onların yanında olmamızdır.

Sıra bizlere gelmeden” suskunluğumuzu bozup onlara sıkılacak biber gazlarına, vurulacak coplara karşın ön saflarda birer kalkan olmalıyız. Var mısınız? Ne dersiniz?

Sevgilerimle.

Not:inşallah müdahaleye gerek kalmadan hükümet insafa gelir diyelim. Temennimiz, gönülden arzumuz budur.

 
Toplam blog
: 375
: 801
Kayıt tarihi
: 30.04.08
 
 

İstanbul Kadıköy doğumluyum. Herhangi bir menfaat grubuna bağlanmadan, açık fikirli, dürüst, önya..