Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Eylül '12

 
Kategori
Etkinlikler / Festivaller
 

Bavyera’nın Bira Festivali- Oktoberfest

Bavyera’nın Bira Festivali- Oktoberfest
 

1810 yılında Bavyera Prensi Ludwig’ın düğünü ile başlayan kutlamalar günümüzde iki hafta boyunca altı milyon ziyaretçinin katıldığı dev bir festivale dönüşmüş durumda.

Marienplatz’ın birkaç kilometre uzaklıkta Theresa’nın çayırındaki (Theresienwiese) festival alanına kolaylıkla ulaşıyorum. Hava kapalı olmasına rağmen meydanda mahşeri bir kalabalık var. Dönme dolaplar, atlıkarıncalar arasından lunapark alanını geçip bira çadırlarına doğru yöneliyorum. Çadırlar önünde uzun kuyruklar oluştuğu için önceden rezervasyon yaptırmak gerekiyor.

Altı bin kişilik Augustiner çadırına girdiğimde, içerisi geleneksel Bavyera elbiseleri Dirndl ve Lederhosen’ler giyinmiş Almanlar tarafından hınca hınç dolmuştu, on dakikalık bir arayışın ardından oturacak bir yer buluyorum. 

Kadın garsonlar ellerinde bir litrelik bardaklarla (maß)  masalara servis yapıyorlar. Biralar genelde altışar altışar taşınıyor, bu konuda dünya rekoru on beş bardak (yaklaşık 35 kilo) ile Franziska Mejrowski’ya ait.

Sipariş ettiğim maß’in gelmesi uzun sürmüyor. Oktoberfest’te biranın yanında Alman spesiyalleri de sunuluyor. Augustiner’ın mönüsü sosisler ve tavuk ağırlıklı, yarım tavuk 9,5 Euro, 1 maß bira is 8,5 Euro biranın olmazsa olmazı tuzlu ekmek pretzel ise 4,5 Euro.

Almanya’da her bölgenin kendine has biraları var. Kuzey kesimlerde ale tarzı biralar ön plana çıkarken Köln’de altın sarısı hafif aromatik kölsch, Hamburg’ta pilsenler, güneye Bavyera’ya doğru inildiğinde ise buğday birası weizenbier ve maltımsı marzenle karşılaşıyoruz.

Augustiner’ın Oktoberfest için özel üretimi birası oldukça lezzetli, yanına tavuk ve pretzel çok yakışıyor. Festival alanında hediyelik eşya tezgahlardaki Oktoberfest kurabiyelerini ilgi çekici. Kalp şeklindeki  kurabiyeleri  ister yanınıza alıp İstanbul’da sevdiklerinizle paylaşın ya da  Theresienwiese’nın  çayırına uzanıp birayla keyfine varın, karar sizin! Diğer yemek yazılarımı http://alperinrestoranrehberi.blogspot.com 'dan okuyabilirsiniz.

Oktoberfest: Theresienwiese, Münih

 

 

 

 

 

 
Toplam blog
: 45
: 1685
Kayıt tarihi
: 01.06.12
 
 

Boğaziçi kimya mühendisliği, Bilgi MBA mezunuyum, ilaç sektöründe çalışıyorum. Boş zamanlarımda g..