Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Eylül '12

 
Kategori
Yemek - Mutfak
 

Burgazada'nın usta mezecisi

Burgazada'nın usta mezecisi
 

İstanbul’a yarım saat uzaklıktaki Prenses Adaları şehir gürültüsünden uzaklaşarak küçük bir tatil yapmaya olanak sağlıyor. Büyük Ada her daim turistlerin gözdesi ama diğer küçük adalar ise henüz keşfedilmiş değil. Doğasıyla, saklı lezzet duraklarıyla Burgazada bunlardan birisi. Ünlü edebiyatçı Sait Faik'le özdeşleşmiş olan Burgazada’daki Fincan restoran oldukça makul fiyata birbirinden lezzetli mezeler sunuyor.

Burgazada iskelesinin hemen solundaki Fincan Restoranı Karadeniz kökenli, ancak doğma büyüme Burgazlı Rasim Bey ve eşi Canan Hanım işletiyor.Mekanın mönüsü mezeler (5 TL.), balık mezeleri (8 TL.), balık çeşitleri (12-15 TL.), ara sıcaklar(8 TL.) ve tatlılardan oluşuyor(7 TL.).

Canan Hanım kendini geliştirmeye, yeni şeyler öğrenmeye istekli bir kişiliği var. Mutfağa girmeden önce beslenme konusunda öğrenim görmüş, adanın Rum ve Ermeni hanımlarından meze yapmanın incelikleri öğrenmiş. Otuz kişilik minik bir restoran olan Fincan’da kendinizi adada bir eve konuk olmuşgibi hissediyorsunuz.

İlgimi çeken mezeleri yarımşar porsiyon sipariş ederek yemeğe başlıyorum. İlk gelen meze; deniz fasulyesi, deniz yosunu, deniz börülcesi oluşan bir karışık ot salatası, İzmirlilerin bile hayran kalacağı çok başarılıbir başlangıç yemeği. Salatanın ardından gelen tarama ise enfes, balık yumurtası o kadar ustalıkla işlemiş ki bu lezzeti sevmeyenler bile sevdirir.

Mönüdeki bir başka meze ise midye pilaki, adanın en temiz kayalıklarında toplanan midye ile hazırlanan bu meze de sınıfı geçiyor. Midyeden hoşlananlar Ermeni usulü bol baharatlı midye dolmasını deneyebilirler. Son olarak sunulan közlenmiş patlıcan, tatlı kırmızıbiber, sarımsak ve sirkeyle hazırlanan Selanik usulü salatayı da oldukça beğendim. Kışın topikte yapıyorlarmış, Feriköy’deki Hamov’da tatmış olduğum ilginç bir mezeydi.

Mönüde ara sıcaklardan en dikkat çekicileri; patlıcan tava, kabak tava, paçanga, kaşar kroket. Mezeşöleninin ardından ara sıcak olarak kaşar kroket sipariş ediyorum. Üç peynirli kroket (taze kaşar, eski kaşar, gravyer peynir) çok yağ çekmeden hazırlanmış hafif ve lezzetli.

Fincan’ın günlük hazırladığımezeleri o kadar lezzetli ki, balıkları tatmadan mezelerle doyup sofradan kalkılabilir. Ama mekanın mezeleri kadar zengin olmasa da, sunduğu balık çeşitlerini de denemeye değer.

Küçük balıklar ağırlıklı mönüsünden siparişettiğim istavrit tava oldukça başarılı. Yemeği tatlı ile sonlandırmak isteyenler için rokoko güzel bir alternatif. Bu güzel meze kıyafetinin ardından küçük bir ada yürüyüşüne çıkıyorum. Diğer yemek yazılarımı http://alperinrestoranrehberi.blogspot.com 'dan okuyabilirsiniz.

Fincan Cafe: (0216) 381 13 50

 

 

 
Toplam blog
: 45
: 1685
Kayıt tarihi
: 01.06.12
 
 

Boğaziçi kimya mühendisliği, Bilgi MBA mezunuyum, ilaç sektöründe çalışıyorum. Boş zamanlarımda g..