Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Ekim '07

 
Kategori
Basın Yayın / Medya
 

Baykal'ın yaptığı doğru mu?

Baykal'ın yaptığı doğru mu?
 

Cumhuriyetimizin 84. yılını kutladık dün, her zamankinden biraz daha farklı şartlarda ve her zamankinden biraz daha farklı anlayışlarla… Bu yüzden öncekilerden coşkulu bir bayram yaşadık. Cumhuriyete daha gönülden sahip çıktık. Cumhuriyeti belki biraz daha iyi anladık.

Milliyet gazetesi “Büyük Coşku” başlığıyla verdiği haberde, milyonlarca kişi PKK saldırılarına karşı cumhuriyete sahip çıktı, Türkiye dün, tarihinin en coşkulu bayram kutlamalarına sahne oldunu söylüyordu.

Posta gazetesi, “Bu Coşku Hiç Bitmez” başlıklı haberinde, ellerinde bayraklarla törenlere katılan milyonlarca kişinin hem cumhuriyete sahip çıkmak, hem de bölücü terör örgütünün saldırılarını protesto etmek için tek yürek olduğunu anlatıyordu.

Son yılların en ihtişamlı Cumhuriyet Bayramı kutlaması haberini, Yeni Şafak gazetesi “70 Milyon Kenetlendi” başlığıyla verirken, Zaman gazetesi “Milyonlar Stadlara Sığmadı” şeklinde verdi.

Türkiye gazetesinin dediği gibi Cumhuriyet bayramımızı ilk günkü heyecanıyla “Milletçe Elele” kutlamak için, “Bayrağını Alan Törene Koştu.” Sabah gazetesi böyle diyordu.


Cumhuriyet
ve Vatan gazetelerinin tespitine göre “Türkiye Tek Yürek” olmuştu.

*****

Böyle zamanlarda halka yol gösterecek, onları motive edecek ve yönlendirecek kişiler kimlerdir? Önce siyasetçiler… Halka birlik ve beraberlik nutku çekilirken, ana muhalefet liderinin Meclisteki ve Köşk'teki kutlamalara katılmamış olması, dostun da düşmanın da gözünden kaçmamıştır sanırım.

Yüreklerimiz şehit acısıyla yanarken bir kere daha cumhuriyeti sonsuza kadar yaşatmaya ant içtik, Baykal ise bayrama boykot gölgesi düşürdü, diyen Bugün gazetesi, haberi “Cumhuriyete CHP Ayıbı” şeklinde manşetten vermiş.

Star gazetesi ise “Gözler Baykal’ı Aradı” başlıklı haberinde, Baykal'ın Meclis'teki ve Köşk’teki Cumhuriyet törenlerinde olmadığına dikkat çekti ve CHP’nin kutlamalara katılmamasının tepki topladığını söyledi.

*****

Terör Cumhuriyet Bayramı’nda da durmadı. Bize yine büyük bir acı yaşatmayı planlayan eşkıya, 29 Ekim’de Şırnak’ı basıp Cumhuriyet Bayramı’nı kana bulamayı düşünüyordu. Ancak güvenlik güçlerimiz bu sefer hazırlıklıydı.

Üç bölgede kıstırılan PKK’lıların tepesine kobralar bomba yağdırıyordu. Sınırda geçiş yolları tıkanınca Irak’a geçemeyen teröristler İkiyaka dağlarında dört koldan sarıldı.

Posta
ve Sabah gazetelerinin, “Kıskaç Harekâtı” manşetiyle verdikleri haberi, Akşam gazetesi “Çıkış Yok”, Bugün gazetesi, “100 Hain Kıstırıldı”, Güneş gazetesi “Cudi Yanıyor”, Türkiye gazetesi, “120 Hain Kıstırıldı”, Vatan gazetesi “100 PKK’lıya Bomba Yağıyor”, Yeni Şafak gazetesi de “İkiyaka’da Ateş Çemberi” başlığıyla duyurmuş.

*****

Güney ve güneydoğudaki sınırımızın girintili çıkıntılı nasıl bir kavis çizdiğini bilirsiniz. İşin tuhafı sınır çizgisi dağların sarp kayaların üzerinden geçmektedir. Sanki bugünleri önceden tahmin ederek başımızı belaya sokmak için özel yapılmış gibi.

Türkiye şimdi bir başka konuda daha imkânlarını zorlamayı ve sınır çizgisini dağların bitişindeki düzlük noktaya taşımayı düşünüyor. Böylece sınırı koruma altına almak daha da kolaylaşmış olacak.

Hürriyet gazetesinin manşeti bu konuyla ilgili. “İşte Sorun” başlıklı haberde, New York Times gazetesinin NASA verilerine dayanarak yayınladığı haritada, Türkiye’nin hemen güneyindeki düzlükleri kontrol altında tutmasının ne kadar hayati olduğunu şekil olarak gösteriyor.

*****

22 Ekim’den beri ABD’den yeni somut adım beklendiğine dikkat çeken Radikal gazetesi, Rice’ın ne getireceğinin bilinmediğini, PKK’yı durdurmayacak her teklifin gerilimi artıracağını, 5 Kasım’daki Bush-Erdoğan zirvesinin kritik bir gün olacağını hatırlatarak, “ABD ile Zorlu Yedi Gün” başlığını atmış.

*****

PKK ile ilişkilerini gizleyemeyen ve onlara kardeşimiz diyen DTP’lilerin Çankaya Köşkü’ndeki Cumhuriyet resepsiyonuna katılmasına Güneş gazetesi tepki göstermiş. “Bunların ne İşi Var orada?” diye soruyor.

*****

Spor haberlerine gelince:

Fanatik gazetesi, Beşiktaş menejeri Sinan Engin’in, Fenerbahçe ve Beşiktaş arasındaki derbi karşılaşmasının Devler Ligi’ndeki önemli maçlar dolayısıyla ertelenmesi isteğine karşı önerdiği bir formülü deklare ediyor.

“Bu Davet Ertelenmez” başlığı altındaki haberde, iki takımın Fortis Türkiye Kupası maçlarının Milli takımın Norveç’le oynayacağı haftaya kaydırılması, derbinin de Cuma gecesine çekilmesi teklifi var.

Fotomaç gazetesinin manşetinde “Fatih Fenere, Kezman PSV’ye” şeklinde bir transfer haberi bulunuyor.

Fotospor gazetesi ise “Topuzu Satın Çekirdek Alalım” başlıklı haberiyle, Kayseri’nin Mehmet Topuz’u gözden çıkardığına ilişkin bir söylentiyi dile getiriyor.

*****

Bugünlük de bu kadar. Yarın yeniden birlikte olabilmek umuduyla….

 
Toplam blog
: 859
: 979
Kayıt tarihi
: 21.06.06
 
 

Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi ve İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu, ekonomik..