- Kategori
- Türk Mutfağı
Bayram tatlılarınız benden

Evet hanımlar, bir ramazan ayının daha sonuna yaklaşmaktayız. Malum önümüzde şeker tadında bir bayram var. Pek çoğumuzun evinde bu bayram tatlı olmazsa olmazlardan.
Bence bu bayrama en çok yakışan tatlı evde açılmış ve odun ateşinde pişmiş baklavadır ama nerde bende o yetenek.. Becerebileniniz varsa aşk olsun.. Hatta bana da öğretsin derim.
Ben sizlere beğeneceğinizden emin olduğum, yapımı çok kolay ve risksiz bir tatlı tarifi vereceğim.. Bu tatlıyı şu ana kadar yiyip te tarifini istemeyen olmadı. Ağzınızda eriyen, eşsiz lezzeti olan bu tatlımızın ismi DALDABİR.. Bu da nereden çıktı demeyin. Hikayesi şudur:
Yılar önce bir arkadaşımda tatlı yedim. Adı da saray tatlısıymış. Lezzeti mükemmel, ağızda eriyen ve hoş bir tat bırakan hafif bir tatlıydı.. Hemen tarifini aldım. Bir süre sonra başka bir arkadaşımda yine tatlı yedim.. Onun adını hatırlayamıyorum.. Tatlının hamuru güzeldi ama içindeki sürpriz mükemmeldi.. Çatalla tatlıyı yardığımda içinin ceviz dolu olduğunu gördüm.. Eee.. ceviz hangi tatlıya yakışmaz ki.. Hemen şöle bir tasarım gerçekleştirdim.. daha önce yediğim saray tatlısının hamurunu, bu tatlının içiyle birleştirmeliydim.. İşte böylece ortaya DALDABİR çıktı. Bu tatlıyı mutlaka deneyin. Bana hak vereceksiniz.. Hadi şimdi tatlımıza başlayalım..
DALDABİR
MALZEMELER
1 Paket margarin
2 Yumurta(1 tanesinin sarısı üzerine sürülecek)
1 fincan sıvı yağ
1 pak. hamur kabartma tozu
3.5 su bard.un
İÇ MALZEMESİ:
2 Su bard. ceviz
1 yemek kaşığı hindistan cevizi
1 çay kaşığından az tarçın.
1 ymek kaşığı toz şeker
ŞERBET
3 Su bard. şeker
3.5 Su bard. su
1/4 limonun suyu
YAPILIŞI:
Önce şerbetimizin malzemeleriyle normal kıvamda bir şerbet kaynatarak soğumaya bırakalım.
Oda sıcaklığındaki margarinimizi bir tavada hafiften eritelim.Yarısı erimiş margarini bir hamur yoğurma kabının içine boşaltalım. Diğer tüm hamur malzemelerini de içine boşaltarak kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edelim.
Cevizi irice dövelim.İçine hindistan cevizini, şekeri, ve de tarçını karıştıralım.
Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alalım.yuvarlayalım ve avcumuzun içinde içli köfte oyar gibi hamuru oyalım. Oyulan hamurun içine 1 tatlı kaşığı dolusu ceviz koyalım. Ağzını kapatalım. Yumurta şekli alsın ve yağlanmış fırın tepsisine dizelim. Üzerlerine yumurtanın sarısını sürelim. 180 derecelik turbo fanlı fırında (diğer fırınlar için ısı değişebilir.) yaklaşık yarım saat pişirelim. Fırından çıkan sıcak tatlının üzerine soğumuş olan şerbeti yavaşça gezdirelim.
Afiyet olsun..