Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Kasım '11

 
Kategori
Pratik Bilgiler
 

Bayramda havalar nasıl olursa olsun! Yeter ki! Sizin bayramınız huzurlu olsun

Bayramda havalar nasıl olursa olsun! Yeter ki! Sizin bayramınız huzurlu olsun
 

internetten alıntıdır


Benim çok sevgili, saygıdeğer, can okuyucularım.

Günler günleri, haftalar haftaları kovaladı.(Bu kovalamaca işinden de bir türlü vaz geçmezler ya neyse!) Ayları, mevsimleri devirdik derken, Kurban Bayramına geldik! Kurban ve bayram deyince, aklıma kurbanlar geldi çeşit çeşit!

Teröre kurban verdiğimiz şehitlerimiz, deprem kurbanları, cinayetlerle kurban olan kadınlar, töre kurbanları, adalete kurban verdiğimiz çocuklar, bu böyle yazdıkça devam eder gider de ben, tüm İslam âleminin kutladığı Kurban Bayramı ve kesilecek kurbanların etlerinden nasıl yararlanırsınız onu anlatmayı yeğledim bugün.

Şimdilerde ‘’ limuzin’’ler revaçta! Neden limuzin? Avustralya’nın steplerinde yetişmiş uysal mı uysal,( Aborjinlerden esinlenmiş zahir) bir kaburga kemikleri de fazlaymış! Fiyatları da uygun! Güncellemelerden etkilenmeyenler, kurban pazarlarında sıraya girmişler!

‘’Angus’’ lara ölüm!

İstanbul, Şile’de yerli yetiştiriciler, yolları işgal edip, isyan ettiler ya!

Yazık! Zaten kurban edilecek ki garipler!

Gelelim sadede:

Kurban etlerinin gerek saklanması gerekse pişirilmesi esnasındaki püf noktaları sizlerle paylaşmayı diledim. Gündemin önemine binaen!!!

Kullanacağınız bıçakları, bileyletmeyi unutmamalı ve eti doğrama esnasında; parmaklarınızı, ellerinizi ve bileklerinizi keskin bıçakların hışmından korumalısınız.

Dana ve koyun etleri, kavurma haricinde, kesildiği gün tüketilmemeye özen gösterilmeli ve en az 24 saat buzdolabında bekletilmeli.

Bir gün süresince dinlenmeye bırakılan etler, ister siz, isterseniz kasap tarafından, kullanılacak kadar miktarlara ayrılır ve film streç ile iyice sarılarak, derin dondurucuda muhafaza edilir. Derin dondurucuda korunan etler, kullanılacağı zaman bakteri ürememesi için buzdolabının alt rafında çözülmeye bırakılır.

Gelelim, Kurban bayramının gözdesi kavurmanın yapılışına:

Kavurma yapılacak olan etler, öncelikle yağlarından ayrılır ve küçük parçalar halinde doğranır. Kavurma yapılacak olan tencereye, öncelikle yağlar konulur ve orta ateşte erimeleri sağlanır, süzgeç kepçe ile içerisindeki kıkırdak tortular toplanır ve kavrulacak etler yağın içerisine salınır. Tahta kaşık yardımı ile 10 dakika kadar harlı ateşte çevrilir, daha sonra ateş çok hafif bir hale getirilerek, bir buçuk saat kadar pişirilmeye bırakılır. Özsuyunu salan etler arada karıştırılmak suretiyle kavrulur. Pişmesine yakın tane karabiber, kekik, kimyon ve tuz ilave edilir.

Kavurmayı yedikten en az iki saat sonra sütlü tatlı yiyebilirsiniz. Etin metabolizmaya verdiği ağırlık nedeni ile tatlı seçiminde sütlü tatlıların seçilmesinde fayda var.

Koyun etinin;

Pirzola kısmı, ızgara veya tavada, bol baharat bilhassa tane karabiber ve kekik ile tatlandırılarak pişirilir.

Baş ve paça kısımları, önce haşlanarak suyu alınır ve daha sonra fırınlanır.

Fileto kısmı, fırında ve ya ızgara yapılırsa ve etin derisi yarılarak içine bir diş sarımsak konulursa daha lezzetli olur.

Boyun, kol ve bacak kısımları, önce sebzelerin de(arzuya göre kereviz, patates v.s.) bulunduğu tencerede haşlanır ve haşlanan etler üzerlerine tereyağı sürülmüş vaziyette yağlı kâğıda sarılarak fırınlanır. Pişmesine yakın kâğıtlar yırtılarak, etlerin iyice kızarması sağlanır.

Dana etinin;

But ve döş kısımları; tane karabiber ile haşlanır ve de yağda kızartılır ya da ızgara yapılır. Izgara yapılması esnasında, birkaç diş sarımsakla lezzet katılabildiği gibi, erimiş tereyağı üzerilerine sürülür ise daha güzel kızarmaları sağlanır.

Pirzola kısmı, baharatların da ilavesi ile ızgara veya fırında yapılabilir.

Kürek kemiği ve boyun kısmı, haşlandıktan sonra fırınlanır.

Fileto kısmı, ızgara, kızartma usulleri ile veya fırında pişirilir. Yağlı kâğıda sarılır ise daha iyi sonuç alınabilir.

İlik kemiği de kaynatılarak, et suyu olarak çorba ve pilavlarda kullanılır.

Etler ile birlikte haşlanan sebzeleri, püre haline getirerek, etin fırından çıkarılmasından sonra yanına ilave edilerek değişik lezzetler yaratılabilir.

Uygulamalarınızda kolaylıklar dilerim.

Afiyet olsun efendim.

Kurban Bayramınız kutlu, evleriniz şenlikli olsun.

 

Ayşen Arslangiray Kura

5.11.2011/ İzmir

 
Toplam blog
: 533
: 1375
Kayıt tarihi
: 14.11.10
 
 

Aydoğdu; kızgın güneşinde Ağustos'un, sararmıştı altın sarısı başaklar. Kırlangıçların göç dansın..