- Kategori
- Beslenme
Bayramda sağlıklı beslenme
Sıcak yaz günleri ve uzun bir bayram tatili ile bayramı hazırlanıyoruz.Bayramlar neşe mutluluk ve huzur demektir. Tatil olarak değerlendirmenin dışında bayramı evde geçirmeyi planlayanlar için, yemekler, tatlılar yapılır ve hazırlıklar tamamlanır.
Bayram aynı zamanda beraberinde yeme düzeni değişiklerini de getirir. Geleneksel ve yöresel Türk mutfağının nadide lezzetleri bayram için hazırlanır ve bayram sabahının gelmesi ile genelde aile kahvaltıları ile güne başlanır ve gün içinde bütün öğünler için sofralar donatılır.İster aile ile bir arada ister tatil yaparak bayramı değerlendirmeye çalışın BAYRAM özel bir zaman dilimi olarak hayatımızda mutlaka yerini alır .Kilonuzu şekerinizi tansiyonunuzu vb sağlık sorununuzu yönetmeye çalışırken bu özel zaman diliminde birden dengelerin değişimi söz konusu olabilmektedir.
Her zaman istediğimiz disiplini yakalamakta zorlanıyor olabilirsiniz. Dengeler öğünler miktarlar değişebilir. Ne olursa olsun ana öğün ve küçük ara öğünleri ihmal etmemeye gayret edin.
Kurban bayramında ikram ve yemeklerin kurbanı olmamak için neler yapmalıyız ?
Kalkar kalkmaz 1 bardak su için
-Güne mutlaka neşesi ve enerjisi ile güzel bir klasik kahvaltı ile başlayın. Ama aşırıya kaçmamak adına tabağınızın boyutuna ve yemek yeme hızınıza dikkat edin. İlla kurban etini kahvaltıda yiyeceğim diyorsanız kurban işlerine başlamadan önce küçük bir kahvaltı atıştırın.
- Kestiğiniz kurbanın kesim şartları ve kesilen ortamın hijyenine mutlaka dikkat edin
- Gün içinde mutlaka 3 ana 2-3 ara öğün yapmaya çalışın.
- Ara öğünde hiçbir şey tüketme şansınız yok ise 200 ml yani bir bardak ayran tüketmeye özen gösterin
-Günlük tüketeceğiniz et miktarına mutlaka dikkat kurban nasıl olsa diyerek 1 kg eti bir günde hatta bir öğünde tüketmeyin.
-Tükettiğiniz etin pişirme koşullarını mutlaka denetleyin,.
-Öğünlerinizde etin yanında çoban kıvırcık mevsim salata çeşitlerinden birini bulundurun .
- Her öğünde ekmek grubu yiyeceklerden bulundurun Tercihiniz öncelikle ekmek olabilir.Ama Ekmekleriniz mümkünse tam buğday veya çavdar ekmeği olsun.
- Et ve sebzeleri pişirme tekniklerine çok dikkat edin .
- Akşam çok geç saatlerde yemek yememeye gayret edin.
- Ev ziyaretlerinde ikram edilen tatlılar pasta ,börek ,çikolata gibi ürünleri tüketirken mümkünse kontrollü davranmaya çalışın .Eğer kontrolü ele alamayacaksanız ve tercih yapabileceğiniz bir durumda iseniz tercihinizi içeceklerden ayran,sütlü kahve,çay vb kullanın .
AFİYET OLSUN