- Kategori
- Alışveriş - Moda
Sonbaharda metabolizmanız
Yaz sıcakları artık yavaş yavaş yerini sonbaharın serin günlerine bırakmaya başladı. Gündüz ve gece arasına ısı farklar hissedilmeye başladı. Bu dönemde metabolizmamız ve bedenimiz bu süreçte oluşan ısı değişimi , havanın erken kararmaya başlaması ve diğer etkenlerle mücadele etmeye kendinin güçlü tutmak adına denge kurmaya çalışır . Metabolik hızda zaman zaman yavaşlama söz konusu olabilmektedir.Bedenin adaptasyon sürecinde yeterli, dengeli ve mevsimsel özelliklere uygun beslenme söz konusu olmaz ise bağışıklık zayıflar ve kilo yönetimi sorun oluşturmaya başlar.Bu nedenle;
TABAĞINIZ MUTLAKA 4 RENK İÇERSİN
Tüm besin gruplarına mevsim özellikleri dikkate alınarak sofranızda ve tabağınızda yer vermeye çalışın
PROTEİN KAYNAKLARINI YETERİNCE TÜKETİN
Bağışıklığın güçlendirilmesi doku onarımı , depresyonun , kas kaybının bu mevsim geçişinde önüne geçebilmek için ihtiyacınız ölçüsünde kaliteli protein kaynaklarına yer vermeye çalışın. Protein kaynaklarını ihtiyacınız ölçüsünde tüketerek (yumurta ,et,tavuk,süt,yoğurt) kilonuzu koruyup doygunluğunuzu destekler, kilo artışının önüne geçerek bağışıklığınızın güçlenmesini destekleyebilirsiniz
D VİTAMİNİNİZ EKSİLMESİN
Koronovirüs mücadelesi yaşadığımız bahar ve yaz yalarında bir çok kişi kısıtlamalardan dolayı D vitamininden yeterince faydalanmamış olabilir. Yaz aylarından sonbahara girmiş olduğumuz şu günlerde mümkün olduğunca güneşten faydalanmaya çalışın. Dvitamini yetersizliği bağışıklık sisteminin zayıflamasına , kilo yönetiminin zorlaşmasına , diyabet , depresyon vb hastalıkların gelişmesine davetiye çıkartmaktadır. D vitamini seviyeleriniz mutlaka belli aralıklarla tespit ettirin. Kilo verme sürecinizi destekleyen , bağışıklığınız güçlendiren bu önemli vitaminde yetersizlik söz konusu ise mutlak doktor ve diyetisyeninizden destek alın.
C VİTAMİNİNDEN ZENGİN ÖĞÜNLER TÜKETİN
Cvitamini içeriği zengin beslenme bu dönemde antioksidan yapısı ve enfeksiyonlara karşı koruyucu özelliğinden dolayı çok önemlidir. Maydanoz ,yeşil biber ,ıspanak ,roka ,tere ,limon,portakal, kuş burnu,mandalina, elma ,karnabahar, pırasa, turp,vb sebze ve meyveler bağışıklığın güçlenmesinde çok önemli görevleri olan C vitaminin doğal kaynaklarını içerirler.Öğünlerinizde ve ara öğünlerinizde ihtiyacınız ölçüsünde C vitamini kaynaklarını tüketmeye özen gösterin.
LİF İÇERİĞİ ZENGİN ÖĞÜNLER TÜKETİN
Sofralarınızı mevsim ve vitamin ve minerallerin yanı sıra bağırsak sağlığınızın korunması için iyi bir lif kaynağı sağlamış olursunuz. Unutmayın kabızlık veya bağırsak hareketlerinin yavaşlaması bağırsak florasını olumsuz etkilerken kilo yönetimi duygu durumu vb sorunların yaşamasının da tetikleyebilmektedir.