Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Aile ve Çocuk Danışmanı Burcu Polatdemir

http://blog.milliyet.com.tr/yasamsenin

08 Ekim '20

 
Kategori
Güncel
 

Beğenilme İhtiyacı

Şu fani  hayatımızı yaşarken ; daha önce hiç olmadığı kadar  ‘onay’a ihtiyaç duyduğumuz başka bir dönem yoktur sanırım belki de hiç  olmayacak. Hem onca gelişen teknolojinin, kendi kişisel gelişiminde belli seviyeye gelmiş insanların yaşadığı  modern çağın tam da ortasında bu kadar bağımlı görünen insanoğlu .. Nasıl bir tezat..

Her zamankinden daha özgürken her istediğimizi yaparken eskiye nazaran sayısız  fırsatlarla çevriliyken bunun yanında bir o kadar da  onaylanma ihtiyacına  bağlılık.. Nasıl ki; bir insan yetişirken fiziksel ihtiyaçları varsa sosyal ihtiyaçları da vardır. İşte tam da burada ihtiyacı karşılamak en doğal olan ve  normal zaten . Bir yere,  bir gruba  ait olmak, sevilmek, beğenilmek, onaylanmak, saygı görmek ve karşısındakine saygı duymak, her insanın ihtiyacıdır. Özellikle ergenlikten başlayan bir süreçle birlikte bilinçli bir hal almaya başlayan da bir süreçtir aynı zamanda. Fakat hatırlayalım sadece ergenlikte mi fark ettik bu ihtiyacı.. Okulda, sınıfındaki   arkadaşlarından önce matematik sorusunu bilip çözen çocuk ilk fırsatta bunu kimlerle paylaştı? Onay alacağı ve ‘aferin’ i duyacağı kişilere ..O zamandan bu zamana ne değişti ortalama bir insan hayatında..

 Konunun başında bahsedilen duygunun tıpkısının aynısıJ ..  Uzay çağına gelmişken, duygu kopyalayabilen insansı makinelerle ilgili her geçen gün yeni haberler duyarken  ,internet çağıyla kendimizden yeni ‘sanal ben’ ler yaratırken bizde bu nasıl bir alışkanlık geldi  de onsuz depresyona girer olduk. Gerçek duyguyu saklayıp kendi kurallarını kendi oluşturduğu sosyal medyada olduğundan  farklıymış gibi görünüyor olmakta bulduk saadeti.. Aşırı mutluluk, aşırı acı halleri, hastaneden olumsuz görüntülerle  fotoğraf paylaşma vs  hep bir başkasının dikkatini çekme isteği  oldu bu davranış çoğu zaman . Zaten sevdikleriyle bir telefon uzağında olmuyor mu insan.. Neden; bu az ya da çok tanıdıklarınla tüm özelini paylaşmak? .. Buna sahiden sevgi ihtiyacını karşılamaya çalışmak diyebilir miyiz? Bunları bütün olarak düşünürsek;  alınan ‘like ‘ lar insanı  bu kadar nasıl etkileyebilir?

Sosyal medyanın yeni yeni trend olduğu zamanlarda haber programlarında;  yeterli like (beğeni) alamadığı için intihar girişiminde bulunan gençlerin hikayelerini izledik. Orada çok derin bir mesaj vardı aslında. O kadar uç noktalara gitmiyor gibi görüyoruz belki  ama normal hayatında  birey kendi değerini ; aldığı ya da almadığı like larla belirlemeye başlıyor bir zaman sonra. Onu sanal dünyada arkadaşı olarak görmediği , reddettiği kişiyle  gerçek hayatta  da bağını koparabiliyor. Uzaklaşabiliyor karşı taraftan bağımsız ve   nedensiz farklı davranmaya başlıyor.

Bu davranışların hiçbiri tesadüf değil. Daha önce de belirttiğim gibi sevilmeye saygı duyulmaya ihtiyacımız var. Tıpkı Maslov’un’ İnsanın  İhtiyaçlar Piramidi’nde anlattığı gibi..Hayatta kalmak için gerekli fiziksel ihtiyaçlarımız, sosyal ihtiyaçlarımız gibi ihtiyaçları içeren.. Peki biz bu dünyadaki çılgın like beklentisiyle nasıl bu noktaya geldik?

Bunun cevabı da;  çoğunluğa uyma(sürünün bir parçası olma)  çabası, dışlanmadan  kendini kabul ettirebilme gerçeğiyle örtüşmekte.. Şimdi bazı uygulamaların;  beğeni adetlerini  belirsizleştirmeyle ilgili aldığı kararların çabası (kişilerin ruhsal ve duygusal dünyalarını etkilememek için)   için yeterince geç.. Artık kendi kendini yeniden yaratabilme hazzı , tüm dünyanın  zihnine kazındı.. Bu duygu, yeryüzünde ilk insandan beri hiçbir topluma bu kadar aleni olarak fütursuzca dağıtılmamıştı. Eskiden izlediğimiz fantastik uzay filmleri bile kendinden yeni bir ‘sen’ çıkaramıyorken şimdi  gelinen nokta düşündürücü..

Bunca sosyalleşmeyle arada kalmış biçare insanlığa kalansa:  ‘beğeni bağımlılığı’ ... Eğer olur da mutlu ederse; Hepinize bol beğeniler dilerim..:)

 
Toplam blog
: 82
: 140
Kayıt tarihi
: 12.04.15
 
 

Çocukların duygu ve davranışlarının sonuçlarından yola çıkarak ,çocuğun ruh dünyasında oluşan değ..