Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Şubat '15

 
Kategori
Genel Sağlık
 

BEL FITIĞI TEDAVİSİNDE YANLIŞ VE DOĞRULAR

BEL FITIĞI TEDAVİSİNDE YANLIŞ VE DOĞRULAR
 

Bel fıtığı günümüzde en yaygın sağlık sorunlarından biri. Çok sıkrastlanmasına rağmen bu hastalığı yeterince tanımıyoruz.

Bu nedenle bel fıtığı tedavisinde yanlış bilinenleri sıraladık; tabii, bilimseldoğruları da...

Yanlış: Sert yerde yatmak belağrılarını giderir. Bel fıtığı oluşunca mutlaka ya yerde yatmalı ya da yatağınaltına tahta koyup öyle yatmalı.
Doğru: Sert yerde yatmak sırt ve belkaslarının tutulmasına neden olduğu için yarar yerine zarar getirir. İyi biryaylı yatakta, tercihen yarı ortopedik bir yatakta yatmak en iyisidir.

Yanlış: Mutlaka sırtüstüyatılmalıdır.
Doğru: Hastanın en rahat ettiğipozisyon en iyisidir. Hastalar genellikle yan yatıp bacaklarını karınlarınadoğru çektiklerinde daha rahat ederler, çünkü bu pozisyonda yatarken omurlarınarası açılacağından bacak sinirlerine olan bası azalır. Eğer hasta sırtüstüyatmak isterse belinin altına bir yastık koyması ve bacaklarını yüksek bir yereuzatması daha uygun olur.

Yanlış: Tuvalet ihtiyacı dışındakalkmadan 20-25 gün kesin yatak istirahati yapılmalıdır.
Doğru: İki gün yatak istirahatiyeterlidir.Eğer hasta rahatlamazsa bir sonraki tedavi aşamasına geçilmelidir.Uzun süre yatmak hastada depresyona yol açabilir, depresyonun tedavisi bel fıtığınıntedavisinden daha zordur.

Yanlış: Yürüyüşten, merdiven çıkıpinmekten kaçınmalı, daha çok oturmak tercih edilmelidir.
Doğru: Oturmak bele binen yüküarttırır, onbeş yirmi dakikadan fazla sürekli oturulmamalı, sık sık vücudunpozisyonu değiştirilmelidir.

Yanlış: Sürekli korse takmak belitoparlar, bele binen yükü azaltır.
Doğru: Omurga kırıkları ve kaymalarıdışında sürekli korse takmak zararlıdır, beldeki kasların zayıflamasına yolaçar.

Yanlış: Bel çektirme ile bel fıtığıgeri gider, hasta rahatlar.
Doğru: Bel çektirme sadece omurlarınarka uzantılarının birbirleri arasında yaptıkları eklemlerdeki kaymalardafaydalıdır. İleri derecede bel fıtığı olan kişilere yapıldığında fıtığınkopmasına ve hasta için felç tehlikesinin ortaya çıkmasına sebep olur.

Yanlış: Bele balık bağlama, bardakçekme, masaj gibi alternatif yöntemler fıtığı yerine sokar.
Doğru: Bu gibi alternatif yöntemlersadece beldeki kan dolaşımını arttırır, böylece beldeki kaslar gevşer, hastadageçici rahatlama olur, fıtık üzerine bir etkisi olmaz.

Yanlış: Fizik tedavinin yapıldığıyer çok önemlidir.
Doğru: Fizik tedavinin yapıldığıyerin önemi vardır, ama yakınlığı çok daha önemlidir. Hastanın fizik tedavidensonra üşütmeden, yorulmadan eve gitmesi gereklidir.

Yanlış: Fizik tedavi esnasında ağrıolursa bırakılmalıdır.
Doğru: Fizik tedavinin özellikle ilküç gününde ağrıların artması normaldir, sabırla devam edilmelidir.

Yanlış: Fizik tedavinin etkisi ancakbirkaç ayda belli olur.
Doğru: İlk on seans sonucundahastanın ağrılarında bir gerileme olmuyorsa fizik tedaviyi sürdürmenin biranlamı yoktur. Bir sonraki tedaviye geçilmelidir.

Yanlış: Mesai saatleri içinde fiziktedavi yapılabilir.
Doğru: Fizik tedavi bitimindemutlaka yarım saat kırk beş dakika uzanıp ondan sonra normal yaşama devamedilmelidir.

Yanlış: Bele iğne yapılması belfıtığını yok eder.
Doğru: Bele iğne yapılması hastanınağrılarını geçici olarak yok eder, tamamen geçirmez. Yapılacak kortizonunbirçok yan etkisi olduğu unutulmamalıdır.

Yanlış: Bel fıtığı ameliyatı çokrisklidir, hastaların çoğu ya sakat kalır ya da kısıtlı bir yaşam sürdürmekzorunda kalır.
Doğru: Mikrocerrahi ile ve iyi birbeyin cerrahı tarafından yapılan bel fıtığı ameliyatlarının sakat kalma, felçolma gibi bir riski yoktur. Ameliyat hastayı daha rahat hareket edebilmesi içinyapılır, onun hareketlerini kısıtlamak için değil.

Yanlış: Bel fıtığı ameliyatlarındahasta mutlaka narkoz almak zorundadır.
Doğru: Artık epidural anestezi ilehasta uyumadan da ameliyat yapılabilmekte, hastalar ameliyat sırasında sohbetedebilmekte, ayaklarını oynatabilmektedir. Bu yöntem sayesinde ameliyat sonrasıuyanamama, bulantı, kusma gibi sorunlar oluşmamaktadır. Hasta ayağınıoynatabildiği için ameliyat sırasında güç kontrolü de yapılabilmektedir.

Yanlış: Bel fıtığı ameliyatındansonra en az üç ay seyahat edilmez, araba kullanılmaz.
Doğru: Bel fıtığı ameliyatındansonra hastanın tatile veya bir seyahate çıkması istenilen bir durumdur. Hastauçakla veya trenle ameliyatın gecesi, arabayla veya otobüsle ameliyattan ikigün sonra uzun yolculuğa çıkabilir. Ameliyattan bir hafta sonra tatilyapabilir, eğer İstanbul trafiği gibi stresli bir yerde değilse ameliyattanbirkaç gün sonra araba kullanabilir.

Yanlış: Bel fıtığı ameliyatındansonra cinsel güç azalır, zaten ameliyattan sonra en az üç ay cinsel perhizuygulanmalıdır.
Doğru: Bel fıtığının varlığı cinselgücü azaltır, onun ameliyatla alınması zamanla kaybolanları geri döndürür.Ameliyat sonrası cinsel perhiz ise sadece on günlüktür.

Yanlış: Ameliyat sonrası futbol,kayak, tenis gibi sporlar bir daha yapılamaz, denize girilemez.
Doğru: Ameliyattan bir hafta sonradeniz ve havuz tedavi için yararlı girişimlerdir, yürüyüş ve yüzme hastanınnormal yaşama dönmesini hızlandırır. Zıplayıcı sporlar iyileşmeyi geciktirdiğiiçin iki ay süreyle yasaklanır, sonra spor öncesinde iyice ısınmak kaydıylaserbest bırakılır.

Yanlış: Sadece bel ağrısı belirtisiolan bel fıtığında ameliyat olunmalıdır.
Doğru: Bel fıtıklarının %90'ıameliyatsız iyi edilebilmektedir. Sadece bel ağrısı veya uyuşma için ameliyatyapılamaz.

Yanlış: Bel ve bacak ağrımız varsaöncelikle ortopedi, nöroloji veya dahiliye uzmanına başvurmak gerekir.
Doğru: Bel ve bacak ağrımız varsaöncelikle beyin cerrahisi uzmanına başvurmak gerekir.

 
Toplam blog
: 16
: 1695
Kayıt tarihi
: 16.10.14
 
 

1983 yılında Sakarya’nın Hendek ilçesinde doğdu. İlköğretimini burada tamamladıktan sonra ünivers..