Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Ocak '21

 
Kategori
Edebiyat
 

Bestekarların İlham Perisi

BESTECİLERİN İLHAM PERİSİ 
 
“Çok değerli gönül dostlarım” sözleriyle giriş yaptığı, yetmiş yıllık bir ömrün özeti olarak nitelendirdiği, ŞİİRLER-ANILAR-HİKAYELER adlı eserin yazarı Sayın CANSIN EROL hanımefendi, kitabını adresime göndererek, dostluğuma verdiği değeri ve zarif kişiliğini göstermiştir.
Gelişim sürecini ebeveyni öğretmen olan bir ailenin kızı olarak sürdürmesi ve özellikle babasının Orhan Veli ile asker arkadaşlığı yanısıra, iyi bir şair ve ilk sivil pilotlardan olması, evlerini sanat çevresiyle iletişim içinde olan bir sanatçı ortamına dönüştürmüştür. Orhan Veli'nin evlerini ziyareti ve Cansın Erol'a çevirisini yaptığı La Fontein’den hikâyeler anlatıp şiirler okuması,  böylece sözlü edebiyatla tanışması da ünlü şairin aracılığı ile olmuştur. Eşinin Gümrük Tekel Bakanlığındaki müfettişlik görevi yanında keman çalan iyi bir müzisyen olması, evlilik sonrası yeni evlerini müziğin meşk edildiği bir müzik akademisi ortamına dönüştürmüştür. Ailesi ile birlikte olduğu gençlik yıllarda şiirlerin ve hikâyelerin derinden etkilediği duyarlı bir melekken, daha sonraki yıllarda eşini kaybetmenin psikolojik ruh haliyle yazdığı olağanüstü duyarlı şiirler, güçlü anlatımlar, zihinlerde somutlaşan benzetmeler dostlarının gönlünde olağanüstü güçleri olduğuna inanılan gizemli şiir perisi mertebesine yükselmiştir. Eşinin kaybından sonra iletişim içinde olduğu yakın sanat çevresinin daha çok ilgisini çekmiş, Türk Sanat Musikisi bestekarlarının ilgi odağı olmuştur. Sihirli sözlerin notalara dökülmesiyle yürekleri dertlendiren ve duyguları hüzünlendiren terennümlerin yaratıcı kaynağı olarak, melek yüzü ile şiir perisi unvanını kazanmıştır. 
 Eşini bir trafik kazasında kaybetmesinin ardından yaşadığı elim duygular, çocukluğunda sezgileri ile algılayıp benliğine kattığı birçok fulü edebi terim ve terminoloji zihninde yeniden canlanmış, evlilik sonrası dağarcığına eklediği sözcükler de netleşerek gönülleri fetheden duyguların güçlü ifade aracı haline dönüşmüştür. Edebi kişiliğinin oluşumunda baba evi ilk eğitim kurumu olsa da, eşinin evi de Cansın Erol’un yaşamında Sanat Akademisi işlevi görmüştür. Ailesinden ve içinde yaşadığı sanat çevresiyle etkileşiminden gözlem ve algılarıyla içselleştirdiği değerler, olgunluk döneminde bestekarların ilgisini çeken muhteşem gizemli sözlere dönüşmüştür. Eşinin kaybından duyduğu üzüntüyü zengin benzetmelerle okuyucunun zihninde somutlaştıran Cansın Erol’un “GÜNEŞİN BATTIĞI YERDE BİR DÖNÜLMEZ UFKA GİTTİN” sözleri, ünlü bestekar Selahaddin İçli’ye eşi Pınar hanım tarafından iletildikten sonra, dikkat çekici anlam zenginliği olan bu sözler, ilk şiiri olarak bestelenmiştir. İlham perisinin etkileyici sözleri böylece müziğin büyülü dünyasına da ilk adımını atmıştır. Bu sözlerin müzikle bütünleşerek gönüllerde yankılanan sesli etkisi, hüznümüzü daha da pekiştirmekte, inanılmaz derin duyguları harekete geçirip uyandırmaktadır.
İşte o sözler:
Güneşin Battığı Yerde
Güneşin battığı yerde bir dönülmez ufka gittin
Beni böyle dertli, garip; bitkin bıraktın
Gittiğin gün gibi sessiz, seninle doluyum sensiz.
Yalnız bıraktın.
Zaman hiç geçmemiş gibi,
Sensiz yaşanmamış gibi sana geleceğim
Dudağımda yarım kalan hazin hüzzam şarkılardan,
Yanmış geleceğim.
Yaşamaktan başka söyle, aramızda fark mı kaldı,
Cansın derdin can mı kaldı,
Duman olup geleceğim. 
 
Selahaddin İçli tarafından anında bestelenmesi, şairin duygu yüklü sözleri böylece bestecilere esin kaynağının da başlangıcı olmuştur. Şiirleri, aynı zamanda bir bestekar olan kendisiyle birlikte, aralarında çok tanınmış müzisyenlerin olduğu kırk bestekar tarafından bestelenmiş olması, sözlerin müzikle bütünleşip gönül derinliklerine nüfuz etmesindedir. Serap Mutlu Akbulut’un sesinden dinlediğim bu şarkı, beni inanılmaz derecede etkiledi. Dönülmez ufuklara götürdü.
O, yalnız söz yazarı bir şair değil, Türk sanat müziği ile hercümerç oluşu, kendisine beste yapacak düzeyde müzik bilgi birikimi ve duygu derinliği kazandırmıştır. Bütün bu Türk Sanat Musikisinin farklı boyutları yetmiyormuş gibi, korist olarak başladığı seslendirme çalışmalarını solist olarak taçlandırmıştır. 
Şairin yine soyut kavramları sözcüklerle somutlaştırdığı benzetmelerle zenginleştirip kişileştirdiği bir başka söz ustalığında şöyle sesleniyor:
 
HÜZÜN ZAMAN ZAMAN
Hüzün, zaman zaman, deli dalgalarla gelir.
Gönlümün kıyısına vurur.
Aşınan kayalar gibi ruhum, 
Yorgun suskun öylece durur.
Islak kumlara yazılmış hikâyeler
Ummana karışır silinir yavaş yavaş
Her dalga ömrümden bir şeyler koparır
Ağır ağır sönen gönlüm
Sakın koyları özler
Son kum tanesi olana kadar
Hüzün, zaman zaman, deli dalgalarla gelir
Gönlümün kıyısına vurur
Son kum tanesini alana kadar…
 
İçinde derin anlamlar barındıran bu kitaptaki sözlerin yazarı, ustalığını benim methiyeme ihtiyaç duymayacak derecede kendini kanıtlamış, konserleri ulusal basında yer almış çok usta bir kalemdir. Her ne kadar ben kendisini hüzün ve elem şairi olarak tanıtmış olsam da, o dertli gönüllere girmeyi başaran sevgi şairidir. Bu sevgi soyut bir aşk ve yalın bir sevgiden çok daha öte, gönül çeperlerini ‘son kum tanesini alana kadar’ zorlayan, kucaklayıcı, şefkat yüklü evrensel bir sevgidir. Dertlilerin derdine ortak olan paylaşımcı naif bir kişiliktir. Paylaşımcı kişiliği kendisine muhteşem bir müzik eseri kazandıran 'Sonbahar Vurgunu' sözlerini derununda hissederek yazmıştır. Kitapta yer alan içeriği geniş ve zengin anlamlar barındıran kelamların bilimsel söylem analizi ve içerik analizleri yapılarak edebi değerlendirmesi yapılabilir. Bu da Türk Dili ve Edebiyatı mezunlarının işi olsa gerek. Ancak, Türk Dili ve Edebiyatı bölümü mezunları ile Türk Sanat Musikisi bestekarlarına çok önemli bir mesajım var. İçinde bir bölümü bestelenmiş ve diğer bir bölümü okumayı ve besteletmeyi bekleyen 150 şiir, 29 anı ve hikaye olan, ayrıca bu anılarda, kendisine ait sözleri ile üç kez Eurovision finallerine katılma başarısı gösteren bir sanat şahsiyetinden, baş aktöründen söz ediyoruz. Bu yazıyı hazırlarken kaynak olarak yararlandığım bu kitabı meraklılarına ve ilgililerine öneriyorum.  
    
İstanbul, 2 Ocak 2021
 
Cansın Erol, “ŞİİRLER, ANILAR, HİKAYELER”,
 İletişim: cansinerol02@gmail.com 1. Baskı İstanbul Şubat 2018 
Ege Reklam Sanatları San. Tic. Ltd. Şti. Esat paşa Mah. Ziyapaşa Cad. No: 4, 34704, Ataşehir- İstanbul. Tel: 0216 4704470 Faks: o2164728405
 
 
Toplam blog
: 72
: 1140
Kayıt tarihi
: 09.12.07
 
 

Rize merkez ilçeye bağlı Yiğitler Köyünde doğdum. Lise bitinceye kadar ilk gençlik yıllarımı geçird..