Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Eylül '08

 
Kategori
Bilim
 

Big Bang deneyi nedir?

Big Bang deneyi nedir?
 

Çarpıştırıcı çok geniş bir alanı kaplıyor


CERN (Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi) bilimcileri, evreni yok edebileceği uyarılarına rağmen Big Bang deneyine başladılar.

Kozmolojistler küçük bir bozuk para boyutlarındaki bir cismin 13,7 milyar yıl önce infilak edip tüm evrene yayılan maddenin oluşmasına yol açtığını düşünüyor.

Deney, hızlandırılmış partikülleri ışık hızına yakın hızlara eriştirip evrenin oluşumundaki büyük patlamanın mini bir benzerini gerçekleştirmeyi hedefliyor.

Deneyin anahtar hedefi, bazı bilimcilerin maddeye kütlesini verdiğini düşündüğü “Higgs bosonunu”, yani sözde “tanrı partikülü”nü, Large Hadron Collider (LHC) adı verilen çarpıştırıcıda oluşturmaktı. LHC 26 kilometre uzunluğunda süper iletken manyetik halkalardan ibaret.

Trilyonlarca proton halka içinde 11245 tur boyunca hızlandırılıp ışık hızının %99,99’una eriştirilecek ve bunun sonucunda saniyede 600 milyon çarpışma olması sağlanacak. Halen proton demetlerini hızlandırma aşaması sürüyor. Bir miktar proton saat yönünde, aynı miktarda proton da ters yönde ama farklı kulvarlarda dönüyorlar.
Yeterli hıza erişilince iki proton demetinin yörüngesi çakıştırılacak ve “BUM”

Bu çarpışmaların sonucunda büyük patlamanın oluştuğu koşullara erişilecek ve büyük patlama anında oluşup hiç görülememiş partiküller gözlenmeye çalışılacak.
Bu gözlemler evrendeki madde ve kütlenin kökeninin belirlenmesinde kullanılacak.

Sonuç olarak büyük patlamayla çıkıp evrenin %96’sını oluşturması gereken ama fizikçilerin göremediği kara madde ve kara enerjinin akibeti hesaplanacak.

Bilimcilere göre evrende bu kadar maddenin yoktan var olması söz konusu olmadığına göre bunun açıklaması şöyle olabilir: aynı miktarda “antimadde” içeren bazı galaksiler uzayda bir yerlerde olmalı. Yani madde evreni ile antimadde evreninin toplamı sıfır olacak, yani birbirini yok edecek.

Bu şekilde yoktan var olma açıklanmış olacak
Ama böyle antimadde galaksileri neden yok!
Bu patlamanın küçük bir modelini yapıp, antimaddeye ne olduğunu anlamaya çalışıyorlar!

Bunun yanında mikroskopik karadelikler de oluşacakmış. Bazıları bu karadeliklerin dünyayı yutma riski olduğunu söylüyordu ama CERN fizikçilerine göre mini karadelikler uzaydan gelen kozmik ışınlar atmosferimize çarptıkça her gün zaten oluşup tekrar yok oluyor.

 
Toplam blog
: 130
: 2132
Kayıt tarihi
: 28.06.06
 
 

İnsanın kendini anlatması zor, gereksiz de! Yaptığı işlere bakmak yeter, ne gerek var fazla i..