- Kategori
- Bilgisayar
Bilgisayar Kursu: Yazılım-7.Bölüm
BİR SÜRÜCÜ NASIL YÜKLENİR?
Sürücüler bir donanımın olmazsa olmazıdır. Sürücü yani bir donanımın işletim sistemi tarafından kullanılmasını sağlayan yazılımlar her işletim sistemi için ayrı ayrı yazılırlar. Yani Windows XP, Windows 2000 veya Linux için yazılmış sürücüler sadece ilgili işletim sisteminde doğru çalışırlar. Bu nedenle aldığınız donanımın sizin kullandığınız işletim sistemi için sürücü desteğine sahip olup olmadığını araştırmanız sizin lehinize olacaktır.
Satın aldığınız cihazın sürücü yükleme şekline göre işlem esnasında farklı yollar izlenebilir. Bu nedenle öncelikle cihazın kullanma kitapcığını iyice bir okumanız gerekebilir. Genelde iki farklı yöntem karşınıza çıkacaktır. Bunlardan ilki bir "Setup.exe" programını çalıştırarak otomatik olarak sürücülerin ilgili sistem klasörleri altına atılıp, gerekli kayıt defteri ayarlarının otomatik yapıldığı metotdur. Genelde ekran kartı gibi komplike ve birden fazla dosyanın değişik alanlara gönderildiği kurulumlarda bu yöntem tercih edilir. Burada kullanıcının yapması gereken sadece Setup.exe' yi çift tıklamak olacaktır.
Diğer bir yöntemde sadece cihazı sisteme tanıtan dosyaları (inf) kullanarak kurulumu manuel yapmak olacaktır. Burada yapılması gereken işletim sistemine cihazı anlatacak, yani onun hakkında bilgi edinmesini sağlayacak dosyaların yerini göstermek olacaktır.
Herhangi bir donanımın sürücüsünün kurulmasındaki en sık metot öncelikle donanımı sisteme takmak ve ardından ilgili sürücüyü kurmak şeklindedir. Bu durumda işletim sistemi bir sonraki açılışta donanımı farkedecek ve ona en uygun bir sürücüyü arayacaktır. Uygun bir sürücüyü kendi içinde bulamadığı durumda da sizden ilgili tanıtma dosyasının ve sürücünün olduğu yerin adresini isteyecektir. (Dosyaların olduğu yer, CD, klasör vb..)
Peki bir işletim sistemi sistemde yeni birşeyler olduğunu nasıl algılar ve takılı şeyin ne olduğunu nereden bilerek ona en uygun sürücüyü aramaya başlar. Bilgisayar sistemiyle etkileşimli çalışacak elektronik kartların içerisinde Eeprom adı verilen özel bir enteğre bulunur. Bu enteğre içinde cihazı tanımlayan bilgiler saklanır. Cihaz sisteme takıldığında elektronik kart bilgisayarın anakartına veriyollarını kullanarak kendi bilgilerini gönderir. Bu bilgileri alan işletim sistemi takılan kartın ne olduğunu anlar ve donanıma ait en uygun sürücüyü araştırır. Eğer sürücü işletim sisteminin kütüphanesinde zaten varsa otomatik olarak kullanıcıya birşey sorulmadan cihaz kullanıma hazır hale getirilir. Aksi durumda gerekli sürücü kullanıcıdan talep edilir.
Diğer bir sürücü kurma yöntemi de önce ilgili kurulum CD' si üzerinden Setup.exe benzeri bir programı çalıştırarak ilgili yazılımları kurmak ve ardından ilgili donanımı sisteme takmak şeklindedir. Bu nedenle sıralamayı cihazın kullanma klavuzundan öğrenip ona göre işlem yapmak en doğrı yol olacaktır. Önce donanım mı kurulacak, yoksa sürücü mü. Bunu bilmeniz gerekecektir. Ancak çoğunlukla önce kartı tak, sonra sürücüyü yükle geçerli olacaktır.
İlgili cihaza ait doğru sürücüler yüklenmeze işletim sistemi bunu "Unknown Device" yani bilinmeyen cihaz olarak cihaz yöneticisine kaydeder. Eğer yeniden deneme yapılacaksa Cihaz Yöneticisi' nde (Device Manager) Unknown Device yazan ksımlar Del tuşuyla kaldırılır ve Tarama (Scan) sekmesi tıklanarak sistem taranırsa sürücüsü yüklü olmayan cihazlar tekrar bulunur. Bunu takiben dorğu sürücü yüklemesi yapılabilir.
Hoşcakalın..!
Devam Edecek.