Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Ekim '17

 
Kategori
Psikoloji
 

Bilgisizlik Ne Üretir?

Bilgisizlik Ne Üretir?
 

Bilgisizlik, acı ve mutsuzluktur!


Bir TV programında Amerikan Merkezi İstihbarat Teşkilatında (CIA) çalışan sorumlu bir toplum nasıl çökertilir? sorusuna şöyle yanıt veriyor;

1- Eğer bir toplumu çökertmek istiyorsanız, önce onun “parasına olan güvenini” sarsacak, ekonomisini çökerteceksin.

2- O toplumun kendine ait tüm kültürel değerlerine saldıracak ve yıkacaksın.

3- Toplumu üretimden, tasarruftan uzaklaştırıp tüketim toplumu haline getireceksin.

4- Toplumu bilgi ile ilişkisini kesecek, bilgisizleştirecek, bilgi toplumu olmaktan uzaklaştıracaksın.

Bir toplum topyekûn bilinçli olduğu sürece kalkınabilir, başka toplumların esaretine girmez, diğer toplumların emperyal emellerine açık alan olmaz.

Bilinç düzeyi gelişmiş bir toplum ise bilinçli bireylerden oluşur. Bireyin bilinçli olması için, bilgi sahibi olması, öğrenmesi ve öğrendikleri üzerinde düşünmesi, analiz yapması, yorumlaması ve yaşamında uygulaması gerekir. Bilgiye ulaşmanın en güvenilir ve kestirme yolu ise kitap okumaktır. Kitaplar bize sağlıklı düşünmenin metotlarını, yorumlama kurallarını, sentez yapma gücünü,  öğrendiklerimizi pratiğe dökmenin yollarını öğretir. Dünyada, üretim yapmadan sadece bilgiyi kullanarak, evirerek çok başarılı toplum örnekleri var günümüzde. Zira bilgi çağı dediğimizde şeyde salt bilgi anlaşılmamalı, bilginin ihtiyaçlarımıza uygun bir şekilde çok hızlı kullanılması olarak algılanmalıdır.

Bilgi olmadan; İyi taktik sergileyebilir miyiz?, dünyanın en iyi organizasyonu olan devleti daha iyi organize edip yönetebilir miyiz?, gerektiğinde atraksiyon yapabilir miyiz?, sorunların somut nedenlerini bulup somut çözümler üretebilir miyiz?, olanakların farkında olabilir miyiz?, olanaklara göre çözümler üretebilir miyiz?, insanları ikna edebilir miyiz?, insanların beğenisini kazanıp taraftarımızı artırabilir miyiz?, güven vererek dost sayısını artırıp, düşman sayısını azaltabilir miyiz?, çevresindeki güçlerden maksimum faydalanabilir miyiz?, dünyadaki rüzgarları ve güçleri iyi hesaplayıp ve buna göre hareket planları geliştirebilir miyiz?

İnsanlık tarihinin en iyi organizasyonu olan devletin Bürokrasisi, kurumları, güvenlik aygıtı, ekonomisi, eğitim sistemi, dış politikasının gücü de yine ülkedeki nitelikli eğitimli, bilgili insan potansiyeline bağlıdır.

Dünya bilgiyi nasıl kullanacağını öğretirken biz halen bilgiyi ölçüyoruz. Bireydeki ufuk açıcılık, ön görü elde etmek, bilgi nirengesinden oluşan bir sonuca dikkat çekmek adına. Auguste Comte’un “Bilmek, ileriyi görmek; ileriyi görmek, güçlü olmaktır.” Sözü çok önemlidir. Aristoteles’in “Bilgi ve erdem, öğrenilebilen ve öğretilebilen bir şeydir.” Sözündeki temel araç ise kitaptır.

Sön söz, Felsefenin bilge annesi Prof. Dr. Ioanna Kuçuradi’den; “Acı çekmemizin nedeni bilgisizliktir.” Bilgisizlikle nedeni ile kötülüğün organizasyonu desteklenir, kötülük egemen olursa herkes de mutsuz olmaz mı?

Bilgisizlik iki temel sonuç doğuruyor dersek yanlış mı söylemiş oluruz; Acı ve mutsuzluk!

Nizamettin Biber

 
Toplam blog
: 887
: 2743
Kayıt tarihi
: 06.06.12
 
 

Yeni dünya düzensizliğinde insan olmaya çalışan ve okuyarak ne kadar cahil olduğunu gören, olayla..