Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Ekim '17

 
Kategori
Güncel
 

Mizahla Dikkat Çekmek!

Mizahla Dikkat Çekmek!
 

’Çekirdek Çitleyen Eşek’ heykeli


Mizah, hayatın güldürücü yönünü ortaya çıkaran sanat türüdür. İnsanı gülmeye sevk eden resim, karikatür, konuşma, heykel ve yazı sanatıdır. Mizah, hayal ve hislerden daha çok zekâ ürünüdür. Bir mizahçı, hayal gücünden, olup bitenlerden tarihten ve çeşitli bilgilerden faydalanabilir. Mizah, bireysel öfke ve sıkıntıların dağıtılmasında ve giderilmesinde emniyet supabı olduğu gibi aynı zamanda sosyal ihtiyaçtır.

“Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, Porsuk Çayı ve çevresinin temizliğine dikkat çekmek amacıyla ‘Kovadan balık tutmak zorunda kalan dilenci’ heykelinden sonra yeni bir heykeli daha Porsuk kenarına yerleştirdi. Kabuklu yemişler yiyerek Porsuk ve çevresini kirletenler artık sahil kısmında ’Çekirdek Çitleyen Eşek’ heykeli ile karşılaşacaklar. Yaz aylarında duyarlı Eskişehir halkından gelen şikayetler üzerine çevre temizliğine dikkat çekmek isteyen Büyükşehir Belediyesi, Eskişehir’in en önemli simgelerinden biri olan Porsuk’un temiz tutulması için Adalar mevkiine ’Çekirdek Çitleyen Eşek’ heykeli yerleştirdi. Porsuk kenarında çekirdek çitleyerek kabuklarını yere atarken resmedilmiş karikatürize edilmiş heykel, vatandaşlar tarafından büyük beğeni topladı.”

Eskişehir’de Porsuk Çayı kıyısına Büyükşehir Belediyesi tarafından, bank üzerinde oturup “çekirdek çitleyen eşek” heykeli konulması ile ilgili Büyükşehir Belediye Başkanı CHP’li Yılmaz Büyükerşen; “çevreyi kirletenlere esprili bir şekilde tepki göstermek amacıyla koydurduklarını söyledi.”

Hemen hemen tüm iyi mizah uygulamaları çelişki ve absürdlük üzerine kurulur,  yasal engeli olmayan, şiddet içermeyen eylemlerden sayılan mizah dünyanın olduğu şekliyle olmasını istediğimiz şekli arasındaki çelişkiyi gösterir. Mizah güçlüdür çünkü bildiğimiz dünyayı baş aşağı eder, söylenilen ile yapılan arasındaki çelişkinin gerçekliğine ne kadar sadık olursa o kadar iyi sonuç alır.

Mizahı ustaca yamak için; aşırıya kaçmamak, ölçülü olmak gerekir. Mizah için en ideal yöntem, bir sanat dalına ait bir objeyi kullanmaktır.

Eylemlerimizde mizahı kullanmak pek çok açıdan işe yarar. İlk olarak eyleme katılanlar için eğlenceli olur. Sihirli bir çözüm olmazsa bile dikkat çekici bir yöntemdir, mesajı gülümseticidir. Mizah, potansiyel etki alanındakilere hem ciddi işler yapıldığını hem de hayatın tadını çıkarılması gerektiğini gösterir.

“Açmazda/ikilemde bir eylem” yaratmak için mükemmel bir fırsat sunan mizahın gücünü küçümseyemeyiz .

Anadolu’nun orta yerinde marka yerel yönetimi ile çağdaş bir kent oluşturan Yılmaz Büyükerşen hocamıza teşekkür ediyor, saygılar sunuyorum.

Abuk subuk vatandaşın parası kullanılarak yaptırılan pahalı heykellerle kentleri sirke çeviren güya marka yerel yöneticilere de Yılmaz hocamızın yaptığı gibi kentlerinde bir duygunun, tasarımın, güzelliğin dışavurumunda, anlatımında kullanılan yöntemlerin tümü olan sanatı ve özellikle sanat ile mizahı ortak kullanmalarını şiddetle öneririm.

Nizamettin Biber

 
Toplam blog
: 887
: 2743
Kayıt tarihi
: 06.06.12
 
 

Yeni dünya düzensizliğinde insan olmaya çalışan ve okuyarak ne kadar cahil olduğunu gören, olayla..