Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

diyetisyen ilkay kivrak cetin

http://blog.milliyet.com.tr/diyetilk

07 Mart '12

 
Kategori
Beslenme / Diyet
 

Bilinçsiz kilo vermeyin

Günlük ihtiyaç duyduğumuz enerji miktarı; bayanlar için ortalama 1800-2000 kalori, erkekler için de 2000-2500 kaloridir. Her öğünde yeterli ve dengeli beslenmenin sağlanması için soframızda her besin grubundan bulunmalıdır. Bu besin grupları süt-yoğurt grubu, et-yumurta-peynir grubu, tahıl ve kurubaklagil grubu ve sebze-meyve grubu olarak sınıflandırılabilir. Bütün bu grupların hangilerinin ne oranda tüketileceği ise kişiye özeldir. Bu besinler gün içinde 3 ana ve 3 ara öğün olarak dağıtılmalı ve kesinlikle öğün atlanmamalıdır. Aksi aç kalarak zayıflama düşüncesi yağ oranının artmasına neden olabilir.

Yaz aylarında özellikle öğün aralarında bol bol taze meyve tüketilmelidir. Bu dönemde hormonal değişiklikler nedeniyle çoğu insanda uyku hali, isteksizlik, halsizlik, saç dökülmesi, eklem ağrılar gibi sorunlar sık karşımıza çıkar. Bu nedenle bu problemleri en aza indirmek için vitamin-mineral açısından zengin taze sebze ve meyve tüketimine dikkat edilmeli ve günde en az 2 litre su içilmelidir.

Bu aylarda özellikle bayanların bir an önce zayıflama istekleri bilinçsiz ve sağlıksız diyetlerin uygulanmasına neden olabiliyor. Oysaki uygulanan diyet kulaktan dolma olmamalı, mutlaka bir beslenme uzmanı gözetimi altında kişiye özel olarak hazırlanmış diyetler uygulanmalıdır.  Bilinçsiz uygulanan diyetlerde kas ve vücut sıvı kaybı daha fazla olur, metabolizma daha yavaş çalışır ve hızla verilen kilolar diyet sonrasında çok daha kısa bir sürede geri alınır. Bir uzman kontrolünde, kişinin bütün beslenme alışkanlıkları, yaşam tarzı, biyokimyasal bulguları ve vücut analizleri değerlendirilerek kişiye özel hazırlanmış bir diyetle verilmiş kilolar ise hem daha kalıcı olacaktır hem de daha sağlıklı... 

 
Toplam blog
: 18
: 2955
Kayıt tarihi
: 28.02.12
 
 

2007 yılında Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü'nden mezun oldum. Halen Diyeteti..