Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Mart '10

 
Kategori
Felsefe
 

Bilmişlik ve bilgelik nedir?

Bilmişlik ve bilgelik nedir?
 

Bilmişlik ve bilgelik kelime olarak ne kadar çok birbirlerine benziyorlar değil mi ? :)

Oysaki aralarında, uzaktan yakından alaka yoktur. Bilmişlik, her şeyi bildiğini zannedip, fakat hiçbir şey bilmediğinin farkında olmamaktır. , Bilgelik ise, bilgi ve erdemin birleşmesidir.

Bilge insan, düşünen, araştıran ve sürekli kendini geliştiren insandır. Bilmiş insanlar, çok konuşan ve her fırsatta olur olmaz şeyler hakkında akıl öğreten münasebetsiz kimselerdir.

“ Bilmediğini bilmek en iyisidir. Bilmeyip de bildiğini sanmak tehlikeli bir hastalıktır.”(Lao-Tzu) …. bilmişlerin üzerinde düşünmeleri için söylenmiş ne kadar değerli bir söz değil mi?

Bazen söylemek, anlatmak istediği çok şey olur insanın. Tam anlatmaya kalkarsınız, boğanızda düğümlenir. Çünkü kalıplaşmış düşüncelere karşı çıksanız da, olduğu yerde saymaya alışmış kimselere bir şey veremezsiniz.

Bilmiş insanlar, , kendilerine çok fazla önem verdiklerinden, kendinden başka kimsenin konuyla ilgili, doğrulara hakim oldukları kabullenemezler.

Mevlana boşuna mı demiş; ''Ne kadar bilirsen bil, anlattıkların karşındakinin anladığı kadardır diye :)

Bilmiş insan düşünme yetisinden yoksundur. Bilge insan, düşünen insandır. Yaşamını aklıyla yönetir. Bilgi sahibidir… Bilgelik, bilginin kişiyle özdeşip somutlaşmasıdır. Bilgi sahibi insan, aynı zamanda erdem sahibidir.

Bilge insanlar, başkalarının göremediği ayrıntıları görür, olayların perde arkasını sezer, bilinenden hareketle bilinmeyeni tespite çalışır. Sonuçlarla yetinmez, sebepleri de araştırır.

Bilgeler kendilerini bilen, bilmişler kendilerini bilmeyen insanlardır.

Bilgelik her zaman çok okumuş olmak değildir. Nice insanlar vardır, okumuş cahil, muhakeme yeteneğinden yoksun… Bilgelik, doğru yolda, hakikatı arama yolculuğudur… bilmişlik ise, yolun sonu, çıkmaz sokaktır.

İlim ilim bilmektir, ilim kendin bilmektir,

Sen kendini bilmezsen, Bu nice okumaktır.” demiş Yunus Emre

Son olarak, bilmişlerin üzerinde çok düşünmesi gereken bir söze daha yer vermek istiyorum;

“Sana bir şeyi nasıl bilebileceğini öğreteyim mi? Bildiğin zaman bildiğini anla, bilmediğin zaman ise bilmediğini anla.” (Konfüçyüs)

Sevgi ve ışıkla.

 
Toplam blog
: 287
: 13046
Kayıt tarihi
: 22.11.08
 
 

Öğretmenlik yapıyorum ve anneyim. Çocukları çok seviyorum. Yüreği sevgi dolu olan insanlara, sela..