Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Mayıs '09

 
Kategori
İlişkiler
 

Bir adımlık hasret

Ya bizim hasretimiz? Toplum olarak birbirimize hasretimiz… Aynı ülkede, aynı şehirde, aynı sokakta, aynı apartmanda, aynı evde belki… Nasıl aşılıyor insanın karşısındaki insanla arasına ördüğü duvar? Nasıl aşılıyor bir topluluğun karşısındaki (hatta yanındaki, dahası içindeki) toplulukla arasına ördüğü duvar?

Maalesef hepimizin kafasında önyargılarımız var. Hepimiz karşımızdakini daha ilk anda yaftalıyoruz, etiketliyoruz, ayrıştırıyor ve ötekileştiriyoruz. İletişim kurarken (yada kurmazken) hemen karşımızdakinin ailesel, sosyolojik, etnik, politik verilerini en ön plana çıkarıyoruz. Sürekli tetikteyiz; karşıdakinden sürekli hata, sürekli ihanet bekliyoruz.

Tabii ki geçmiş referans sayılabilir. Tabii ki dikkate alınmalıdır. Ama şu da bir gerçek ki hayat kendini yeniliyor. Ve bunu yaparken kapsadığı herşeyi; koşulları, koşullanmaları, toplumları, insanları, fikirleri de değiştiriyor, yeniliyor… Tıpkı bilgisayarlarımızdaki kendini güncelleyen programlar gibi, hayat da her an kendini update ediyor, güncelliyor…

Kendimize güvenmeliyiz. Karşıdakine güvenmek; kendine güvenmeyi gerektirir önce. Paranoyalarımızdan, önyargılarımızdan sıyrılmalıyız. Karşımızdaki hata yaparsa, dahası hatalarını tekrarlarsa: tavrımızı gözden geçirebiliriz. Ama daha kafadan karşıdakine “Bu, kesin hata yapar!” önyargısı ile yaklaşırsak, aramızdaki mesafeler büyür. Onlar büyüdükçe, ortak yarınların, ortak hayallerin gerçekleşme ihtimali azalır.

Einstein neden büyük bir bilim adamı (ve bence düşünür) biliyor musunuz? Çünkü Einstein; “Önyargıları parçalamak, atomu parçalamaktan daha zordur!” diyecek kadar, önyargı denen şeyin; iletişimde ne kadar zararlı olduğunun farkında olan, böylesine bir sosyolojik- psikolojik çözümleme yapabilmiş olan bir insan.

Bizim sorunumuz da bu… Önyargılarımızın, eski rijit kabullenmelerimizin ördüğü duvarların oluşturduğu; bu bir adımlık hasretleri, buncacık mesafeleri aşamazsak; birbirimize hasretimiz bitmeyecek, bu hasret bizi bitirecek…

Oysa, altı üstü; bir adımlık bir hasret bizimkisi…

D. Dara KILINÇ

ddarakilinc@hotmail.com

 
Toplam blog
: 160
: 2717
Kayıt tarihi
: 16.04.09
 
 

Öykü Şiir Deneme ..