Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Kasım '07

 
Kategori
Güncel
 

Bir Amerikan kabusu daha

Bir Amerikan kabusu daha
 

Hayatımın bir bölümünde on yıl kadar Amerika'da yaşadığım bir dönem oldu... Kaldığımız her eyalette tartışmasız karşıma çıkan dev alışveriş marketi Walmart, ürünün bolluğu, fiyatların uygunluğu ve 300 milyar dolara yakın cirosu ile bir marketler zinciridir.

Walmart, Amerika'nın her tarafına yayılmış olup, insanların satın almak istedikleri her ürünü kolayca bulabilecekleri bir alışveriş yeridir. Türkiye'nin gayri safi milli hasılasının 250 milyar civarında olduğunu düşünürsek, Walmart'ın gücünün daha kolay farkına varırız.

Walmart'ın ticari başarısının altında yatan ana parola, düşük fiyat politikasıdır. Peki bu kadar düşük fiyatı bu şirket nasıl gerçekleştirebilir?

Öncelikle Walmart herhangi bir yerde kurulduğunda, tüm varlığıyla diğer rakiplerini yerle bir eder. Son yıllarda Walmart 25 market zincirini yok ettiği gibi daha ufak esnafın işlerinide tamamen oratadan kaldırmıştır.Walmart kendine asla rakip tanımayan tarzı ile Amerika daki dev marketleri silindir gibi ezen bir şirkettir.

Walmart'ın bu kadar ucuza satması, daha ucuza satış yapabilecek diğer şirketlerin yaşamasına izin vermemesinden kaynaklanır. Ayrıca bütün toptancıları çek senet değilde peşin parayla kendisine bağladığından, toptancılar sevinçle sadece Walmart a mal satmanın keyfini sürdürler. Oysaki zaman içinde Walmart toptancılarla bu kez farklı bir yol izler. Kendi istediği ürün, fiyat ve zaman olayı gerçekleşmesse anlaşmayı feshedeceğini söyler. Böylece zavallı toptancılar artık eski müşterilerini kaybedip tamamen Walmart a bağlanmış olduklarından, mecburen onun her teklifini kabul ederek, giderek daha düşük, hatta maliyetine fiyatla Walmart a mal verirler.

Walmart asla sendikalı işçi çalıştırmaz ve eğer düşük ücretle çalışacak birilerini bulamassa, dışardan işçi getirir. Kısa sürelerde çalışan çalışır, dayanamayan elenir gider.Bu yüzden kaçak işçilerin barındığı bir yerdir.

Tüm bu nedenlerden ötürü Walmart ın açıldığı bir yerde işsizlik, iflas, alıp başını yürümektedir. Walmart kendine has sinsi ticari felsefesiyle bugün Amerika nın devletleşmiş diyebileceğimiz bir şirketidir ve beraberinde getirdiği iflaslarla halkın nefretini kazanmıştır.

Walmart petrol şirketleriyle birlikde son 2 başkanlık seçimlerinde başkan Bush a destek veren en güçlü şirkettir. Amerika nın Irak işgalinde ordunun gereksinimlerini eksiksiz yerine getiren, askerlere hertürlü desteği veren bir oluşum sergilemektedir.

Sonuçta Bush un destekçisi olması, girdiği yerdeki tüm ekonomik faaliyetleri silip süpürmesi ve Türkiyeden fazla olan cirosu ile tanınan Walmart, yakında Koç Holding in işbirliği ile ülkemize adım atıyor. Hadi hayırlısı…

 
Toplam blog
: 34
: 1734
Kayıt tarihi
: 15.05.07
 
 

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Antropoloji bölümü mezunuyum. Farklı sektörle..