Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Nisan '09

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

Bir başarı öyküsü: İzmir Ekonomi üniversitesi 8 yaşında

Bir başarı öyküsü: İzmir Ekonomi üniversitesi 8 yaşında
 

İzmir Ekonomi Üniversitesi


İzmir’de ağır aksak yürüyen işlerin aksine, İzTO Eğitim ve Sağlık Vakfı tarafından kurulan ilk vakıf üniversitemiz İzmir Ekonomi Üniversitesi’nin kuruluşunun 8. yılı törenle kutlandı. Diğer yıllardaki kutlamalardan farklı olarak, “Küresel Isınmaya Soğuk Önlemler” konulu Liseler arası karikatür yarışması sergisi açılarak, dereceye giren öğrencilerin de ödülleri dağıtıldı

Üniversite konferans salonunda gerçekleşen Törene, İzmir Ticaret Odası Başkanı ve Üniversite Mütevelli Heyeti Başkanı Ekrem Demirtaş, Sahil Güvenlik Ege Deniz Bölge Komutanı SG. KD. Alb. Salih Aslan, İzmir Yüksek Teknoloji Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Zafer İlken, Yaşar Üniversitesi rektörü Prof.Dr.Murat Barkay, emekli rektörler, öğretim üyeleri, İzmir Ticaret Odası Meclis Üyeleri, Balçova Belediyesi Bşkanı M.Ali Çalkaya ve davetlilerden oluşan kalabalık bir topluluk katıldı.

Rektör Prof. Dr. Atilla Sezgin, Öğrenci Konseyi Başkanı Murat Dede ve Mütevelli Heyeti Başkanı Ekrem Demirtaş’ın yaptıkları konuşmalardan sekiz yıl içinde önemli başarılara imza atıldığı anlaşıldı.

Sunuculuğu Yasin Aksoy-Pelin Bakan'ın yaptığı törende, Rektör Prof.Dr.Atilla Sezgin özetle şunları söyledi:

*Bugün 8. kuruluş yıldönümünü idrâk ettiğimiz Üniversitemiz, hepinizin bildiği gibi, bundan sekiz yıl önce, 14 Nisan 2001 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan 4633 sayılı Kanun ile kuruldu. Üniversitemizin kurucusu İzmir Ticaret Odası Eğitim ve Sağlık Vakfıdır. Vakfın böyle bir üniversite kurmasına ise, İzmir Ticaret Odası’nın ileriyi gören, geniş ufuklu vizyon sahibi yöneticileri ön ayak olmuştur. Üniversitemiz; şüphe yok ki, İzmir Ticaret Odası’nın, hayallerinin arkasına enerjilerini kararlılıkla koyan bu çok değerli yöneticilerinin eseridir.

*Sekiz başarılı hizmet yılını geride bırakan Üniversitemiz, genç yaşına rağmen, Türk Yüksek Öğretimi içerisinde, her açıdan, gurur ve övünç duyacağımız bir konuma gelmiştir. Yükseköğretimin çeşitli kademelerindeki öğrenci sayımız, 2008-2009 ders yılı itibariyle 6 032’<ıns cite="mailto:IEU" datetime="2009-04-01T15:03">ye ulaşmıştır. Kanaatimce, bu sayı bile, yıllardır bir yapısal yüksek öğrenim açığı sorunu yaşayan ülkemizde Üniversitemizin ifâ ettiği misyonun önem ve büyüklüğünü göstermeye yeterlidir.

*Mevcut öğrencilerimizin % 80’i, yani her 5 öğrencimizden 4’ü, başta bölge metropolü İzmir olmak üzere Ege Bölgesindendir. Bu olgu dahi, yerel entellektüel ve ekonomik gücümüzün bölge ya da ülke dışına kaçmasını engellemede Üniversitemizin ne kadar büyük bir rol oynadığını göstermeye, sanıyorum, yeter. Biz inanıyoruz ki, yerinde verdiğimiz bu hizmetle, Üniversitemiz, hem bölge ekonomisine, hem de bölge insanına çok değerli katkılar sağlamaktadır.

*Çok genç olmasına, kuruluşundan bu yana sekiz yıl geçmiş olmasına karşılık Üniversitemiz, çeşitli düzeylerde, bugüne kadar 2500’e yakın (2464) mezun vermiştir. Bu sayının içinde bulunduğumuz ders yılı sonunda 3300’ü bulması beklenmektedir.Mezunlarımız, gerek özel sektörde, gerek kamu sektöründe açılan mesleki sınavlarda büyük başarı göstermişler ve iş hayatındaki yerlerini almışlardır.

*Günümüzde yaygın kanaat odur ki, iktisadi ve sosyal gelişmenin en önemli tahrik gücü, beşeri sermayedir. Beşeri sermaye oluşturmanın ön koşulu ise, hem nicelik, hem de nitelik olarak yeterince üniversiteye sahip olmaktır. Oysa, bildiğiniz gibi yüksek öğretim açığı; hem Bölgemiz, hem de ülkemiz için yıllardır süregelen önemli bir sorundur. Daha önce de belirttiğim gibi Türkiye; yüksek öğretim çağ nüfusunun ancak % 25’ine örgün öğretim olanağı sağlayabilmektedir. Dünya ortalamasının üstünde olmakla beraber bu oran, yine de bir hayli düşüktür. O nedenle, ülkemizde pek çok yeni üniversiteye ihtiyaç vardır. Altı bini geçen öğrenci mevcuduyla İzmir Ekonomi Üniversitesi, bugün, hem ülkemiz, hem de İzmir ve Ege Bölgesi için çok önemli bir işlevi yerine getirmektedir.

*50 milyon doları aşan yıllık harcaması ve bu harcamanın yol açtığı yayılma etkisiyle, İzmir Ekonomi Üniversitesi, her yıl 250 milyon doların üstünde bir gelir ve harcama akımı yaratarak İzmir ve ülke ekonomisine ciddi katkılar sağlamaktadır. Bu ölçüde bir katkıyla Üniversitemiz; çoğu İzmir’de olmak üzere, 16 000 kişiye dolaylı ve dolaysız istihdam ve 11000 haneye de düzenli gelir sağlamaktadır.

İzmir Ekonomi Üniversitesi; 38 vakıf üniversitesi arasında, çeşitli bölümleri kazanan burslu öğrencilerin taban puanları itibariyle yapılan sıralamada öğrenciler tarafından en çok tercih edilen vakıf üniversiteleri arasındadır.

*Öte yandan, Üniversitemiz çağdaş bilim dünyasında hak ettiği yeri hızla almaktadır. Üniversitemiz öğretim üyeleri, 2008 yılında, Yükseköğretim Kurulu’nca kabul edilmiş tarama endeksleri tarafından taranan uluslararası dergilerde 39 makale yayınlamıştır. Bu durum, eğitim ve öğretim kalitesine verdiğimiz önemin bir sonucudur. Türkiye genelinde öğretim elemanı başına 35 öğrenci düşerken, bu sayı, Üniversitemizde 15, 45’dir.

*Endüstri toplumunun hızla bilgi toplumuna dönüştüğü bu yıllarda, üniversite olarak, gerek müfredat programlarımız, gerek eğitim ve öğretim kalitesi olarak, gelişmeleri yakından izlemeye ve çağımızın öncüsü olmaya kararlıyız. Bu bağlamda ifade etmek isterim ki, geleneksel olarak düzenlediğimiz Uluslararası Öğrenci Konferansı’nın bu yıl beşincisini düzenledik.Özellikle öğrencilerimiz açısından önemli bir deneyim kazanma fırsatı ve kariyere bir ilk adım olarak gördüğümüz bu Konferansa, ülkemizin ve dünyanın seçkin üniversitelerinden 44 öğrenci bildirileriyle katıldı.

Üniversitemizle birlikte içlerinde Boğaziçi, Sabancı, Koç, Bilkent gibi tanınmış ulusal Üniversitelerimizin ve Harvard, York, Viyana, Hamburg gibi seçkin yabancı üniversitelerin de yer aldığı dünyanın çeşitli üniversitelerinden öğrenciler bu seneki 5. Uluslararası Öğrenci Konferansımızda ilginç tebliğler sundu.

*Üniversitemizin bugünlere başarıyla gelmesinde ve kimliğinin oluşmasında çok büyük pay sahibi olan kuruculara, akademik ve idari personelimize, Üniversitemizden övünçle bahseden değerli medya kuruluşlarımıza ve sivil toplum örgütlerimize bütün kalbimle teşekkür ediyor, saygılar sunuyorum.


İzmir Ekonomi Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Ekrem Demirtaş, duygusal bir şekilde yaptığı konuşmada özetle şunları söyledi:

*"İzmir Ekonomi Üniversitesi’ni kurmak için yola çıktığımızda; 'Zor iş, Yapılamaz, Başarılı olamaz, Para yetmez, Yer bulunamaz' diye itirazlar yapıldı. Ama biz, bu projeye inanan çok az kişiyle büyük yolculuğa başladık. YÖK Başkanı Kemal Gürüz ve o dönemin YÖK Üyesi Prof. Dr. Atilla Sezgin destek verdi. Dönemin Başbakanı Rahmetli Ecevit, yasayı ön sıraya aldırttı.

14 Nisan 2001’de, 8 yıl önce bugün parlamentoda yasamız kabul edildi.

Yani bugün, 8 yıl önce mutluluktan havalara zıpladığımız gündür.

Ama 15 Nisan 2001’de ayaklarımız yere değdi: -Bina yok. -Hoca yok. -Paramız yaklaşık 4 milyon dolar.

-Üniversite giriş kılavuzu mayıs’ta basılıyordu. Orada yer almamız gerekiyordu aksi halde bir yıl zaman kaybedecektik. Gözümüzü karattık. Başvurumuzu yaptık. Risk aldık. YÖK İnceleme Heyeti’ne kiralık yerleri gösterdik. Kılavuzu girdik ama kimse 2001’de eğitime başlayacağımıza inanmıyordu.

*Basmane’deki Sümerbank tesisleri 14 Kasım 2000’de bize verilmişti. Ama işçiler direniş yaptılar. İl Genel Meclisi üyeleri, biz binaları ilköğretime veririz, üniversiteye vermeyiz dedi.

Rahmetli Piriştina’yı aradık. “Git Grand Plaza’ya bak” dedi.

İşte o günleri arkamızda bırakarak, bugün buradayız. Hoca da bulduk. Öğrenci de aldık.

14 Nisan 2001’de başlayan uzun yolculuğumuzun kısa hikâyesi bu.

*Bugün;

-724’ü burslu, 6032 öğrencisi

-403 akademisyeni

-129 idari personeli olan büyük bir aileyiz.

-5 fakülte

-2 enstitü

-2 yüksekokul

-1 meslek yüksekokulu olan büyük bir üniversiteyiz.

*Öğrencilerimize bugüne kadar 5673 dizüstü bilgisayar verdik. Kampus içinde 400 kilometre kablo kullandık. 5100 uçtan, 39 noktadan kablosuz bağlantı sağlayarak 34 megabit internet hizmeti veriyoruz.

Üniversitemizde öğrenci başına;

-1.17 bilgisayar

-1.87 metrekare laboratuarımız var.

*Arsamız 38 bin 500 metrekare. 61 bin metrekare inşaat yaptık. Bu inşaatın 20 bin metrekaresi güçlendirdiğimiz eski bina inşaatı, kalan kısmı yeni binalar. 478 öğrencinin kaldığı yurt binasını da yaptık.

*2001 yılında 289 olan öğrenci sayımız artarak bugün 6.032’ye ulaştı.

*Daha çok akademisyen alıyoruz. Daha çok laboratuar yapıyoruz. Ancak yerimiz yetmiyor.

Bu nedenle 2009’da yaklaşık 6 bin metrekare öğretim üyesi odası, laboratuar ve derslik daha yapacağız.

*Kütüphanemizin kullanım sayısı bugüne kadar 4 milyon 522 bin 343 okuyucuya ulaştı. Ama o da yetmiyor.

* “Her şey öğrencimiz için.” Biz öğrenci odaklı bir üniversiteyiz. Öğrencilerimiz, başarmak için çok çalışıyor. 134 öğrencimiz ulusal ve uluslararası yarışmalarda dereceler aldı.

*Başta rektörümüz olmak üzere tüm akademisyenlerimiz, idari personelimizle heyecan duyuyoruz.

*2008 – 2009 öğrenim döneminde Mutfak Sanatları ve Yönetimi Bölümü eğitime başladı.

Önümüzdeki yıl için de Meslek Yüksekokulu Bünyesi’nde;

-İnsan Kaynakları Yönetimi,

-Yazılım Geliştirme

-Uluslar arası Ticaret ve İşletmecilik

-Perakendecilik Yönetimi

-Tedarik Zinciri Yönetimi

-Sigortacılık bölümlerini açmayı YÖK’e teklif ettik.

*İş dünyasının kurduğu ilk üniversiteyiz.

*Ege Bölgesi’nde eğitim dili İngilizce olan tek üniversiteyiz.

*ÖYSM’nin araştırmasına göre, tüm vakıf ve devlet üniversiteleri içinde birinci sırada tercih edilen ilk 10 üniversiteden birisiyiz.

*Öğrenci sayısı itibariyle, 6’ıncı büyük vakıf üniversiteyiz

*İş dünyası ne istiyorsa o konuda eğitim veriyoruz.

*Misyonumuz;

-Liderlik vasıfları taşıyan,

-Başarılı

-Girişimci,

-Atatürkçü, mezunlar yetiştirmektir.

*Vizyonumuz ise; bir dünya üniversitesi olmaktır.

Bu kısa konuşmada özetlediğim başarı hikâyesine katkısı olan herkesi kutluyorum."

Konuşmaların ardından İzmir Ekonomi Üniversitesi 5’nci Uluslararası Öğrenci Konferans Ödül Töreni ve İzmir Ekonomi Üniversitesi Liseler Arası 2’nci Karikatür Yarışması Ödülleri dağıtıldı. 321 eserin katıldığı “Küresel Isınmaya Soğuk Önlemler” konulu Liseler arası karikatür yarışmasında dereceye giren öğrencilerin ödülleri dağıtıldı. “Temiz Hava Sahası ve Son Buzul” adlı karikatürüyle Cihat Kora Anadolu Lisesi’nden Erkan Onur birinci olarak dizüstü bilgisayar kazanırken Resim Öğretmeni Selma Can Demir ise 1 Cumhuriyet Altını kazandı. Gaziemir Lisesi’nden Ozan Kulaç “Buzulda Sıcak” adlı eseriyle ikinci oldu ve Bilgisayarlı cep telefonu kazandı. Nene Hatun Anadolu Meslek ve Kız Meslek Lisesi’nden Ayşe Bulut “Buzulda Aşk” adlı karikatürüyle 3’ncü olarak Nintendo-Wii kazandı. Ödülleri Mütevelli Heyeti Başkanı Ekrem Demirtaş ve karikatirüst Selçuk Erdem tarafından verildi.

Ödüllerin ardından, Alaskar Abbasov Danışmanlığında hazırlanan; Solist Duygu Kasap-Meriç Şener, Balerin Zeynep Dinç, Piyano’da Alper Akçöltekin-Murat Dede, Vurmalı Çalgılar’da Banu Sarptürk-Teoman Dalcı’nın sunduğu, ses-ışık tasarımı Ünal Çiçek tarafından gerçekleştirilen “Dil Gezginleri” gösterisi başladı.

Onuncu Yıl Marşı ile güftesi tarafımdan yazılan, Ali Kocatepe’nin bestelediği Üniversite Marşı eşliğinde bale gösterisinin ardından davetliler yemek salonuna geçti.

Kuruluş ve büyümesine yakından tanık olduğum İzmir Ekonomi Üniversitemizin kurucu, yönetici, akademik kadro ve öğrencilerinin 8. yılını kutlar, üstün başarılar dilerim.

 
Toplam blog
: 214
: 5488
Kayıt tarihi
: 03.08.08
 
 

Emekli eğitimci, araştırmacı yazar, şairim. Ülkemin cennet ile cehennemi bir arada yaşadığı bir zama..