- Kategori
- Türk Mutfağı
Bir ev erkeğinin aşçılık maceraları 2

Google İmaj
Yemek Tarifleri
Okuduğum yemek tariflerinin limit tamamı denenmemiştir ve hesap bilmeyenlerce yazılmıştır. Örneğin, nohudu 1 gün önceden ıslatmadan, 1 saat da şekerli suda haşlamadan, 20 dakikada pişirten tarifler de okudum, zeytinyağlı dolmayı 20 dakikada pişirten de. O nedenle siz siz olun, yemek pişirirken bildiğinizden şaşmayın, hiç olmazsa hata yapınca kendiniz yapmış olursunuz.
Et Yemekleri
Yaşlanınca et zevkim kırmızıdan beyaza kaymak zorunda kaldı. Bir de 2010’da zehirlenme yaşayınca, deniz ürünleri de menümden çıkmak zorunda kaldı.
Eskiden tavuğun butunu severdim, şimdi göğüs eti bile ağzıma yağlı geliyor. Tavuk göğsünün yahnisini seviyorum ama acısız. Midem itiraz ettiği için yeşil biber de koyamıyorum.
Zeytinyağlı Dolmalar
Alaturka bir evkadınının en çok zorlandığı yemek yapımlarından birinin dolma olduğunu, bol teyzeli anaerkil ailemden bilirim. Epeyi zorlanarak dolma yapımını başardım ama epeyi de ara verdiğim için unuttum. Olsun, yeniden öğrenirim.
Dolmada en çok lezzet veren şey, soğanın bolluğu ve çok ufak doğranması ama kesinlikle doğranması, püre yapılmaması.
Sonra ağır ateş, çok ağır ateş ki o kadarı ocaklarda olmayabiliyor.
Dolmanın en lezzetli durumu, soğuduktan sonra 1 gün buzdolabında beklemesi ile oluşuyor ama kimi ben bile pişmiş yemeğin başında o kadar dayanamayabiliyorum.
Etli dolmadan hiç mi hiç hazzetmem.
Sakatatlar
Bir zamanlar sakatat bağımlısıydım denebilir, çünkü demir eksikliğim vardı.
En sevdiğim sakatat yemekleri, karışık ızgara ve dana yürek yahnidir.
Karışık ızgaraya hepsi konur: Yürek, koç yumurtası, dil, dalak, böbrek, hatta akciğer ama beyin değil.
Bir de bana özel olduğunu sandığım dana kellesi yahnisi vardır ki oldukça ağırdır, benim için bile. Kelle önce 2 saat gibi haşlanır, sonra doğranır ve klasik yahni yapılır.
Kelle söğüş biz İzmirliler için klasik bir ikindi yemeğidir ve eskiden çok çok ucuzdu. Şimdilerde çok pahalılandı.
Kelle veya sakatat yemenin kolesterol yaptığı konusu beni bağlamıyor. Sonuçta atın ölümü arpadan olur hepi topu.
İştah
Bence, kuru ekmek yesen de, iştahın açık olacak ki tadını alasın.
Bir de iştahın neyi istiyorsa, onu yiyeceksin. Menü sırası filan dinlemeyeceksin. Eti zeytinyağlıdan sonra filan yemeyeceksin. Tabii, Araplar gibi de ilk turu bitirip ikinci şeref turuna geçmeyeceksin.