- Kategori
- Yemek - Mutfak
Bir Kayserili nasıl cevizli tart yapar?
Bir Kayserili olarak, her Kayseri ziyaretimde, Kayseri kadınının pratik zekası karşısında hayrete düşüyorum. Hepimizin bildiği gibi şehir mantısıyla ünlüdür ve ne meşakkatlidir mantıyı doldurmak. Sadece sizin bildiğiniz mantı da değil, Kayseri’de çeşit çeşit mantılar vardır; yağ mantısı, şebit mantısı( kıymalı yağlama), tepsi mantısı vs. ve hamur ile etin girdiği envai çeşit börekler, çörekler…
Yıllardır bunları yapmaktan usanan Kayseri kadını, tabii paranın da verdiği güçle, son 10 senedir, Kayseri’ye has tüm börekleri, çörekleri, mantıları, Kayseri’deki tabiriyle analardan-bacılardan temin etmektedir. Bir an öyle bir noktaya gelindi ki o meşhur altınlı-eurolu günlerinde, kadınlar mutfaklarında hiçbir şey pişirmeden, evlerine en yakın keteci-börekçi-mantıcı bacıya müracaat eder oldular. Bu noktadan sonra birkaç yıldır, sanırım biraz da misafire daha da fazla saygısızlık olmasın diye ana-bacı çöreklerine ilave olarak Kayserili kadınlar da bir şeyler yapmaya başlamışlar. İyi de yapmışlar çünkü onlardan inanılmaz lezzetli ve çok pratik bir tart tarifi öğrendim. Yarı ev yapımı ve çok kolay bu tartı sizlerle paylaşmak istedim.
1 çay bardağı ceviz içi, 1 çay bardağı Hindistan cevizi, 1 çay bardağı şeker, 1 çay bardağı eritilmiş margarin ve 1 adet yumurta. Bu malzemeler karıştırılır. ( yumurtayı çırpmaya gerek yok). Sonra marketten alınan hazır kekin bir parçasının üzerine hazırlana karışım dökülür, 150 derecede fırının ızgara ayarında 20-25 dakika pişirilir. Üzerine ister hafif sulandırılmış marmelat dökün, ister şekerli portakal suyu dökün, isterseniz hiç bir şey dökmeyin, 25 dakikada hiç yorulmadan hazırlanan bu tart hem misafirlerinizi hem de sizi tatmin edecektir. Tartınızı yerken hem Kayserili kadınlara teşekkür edeceksiniz hem de onların ne kadar çok devrin kadınları olduğunu anlayacaksınız. Afiyet olsun.