Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Eylül '10

 
Kategori
Sinema
 

Bir Modern Zaman Klasiği: Lost in Translation

Bir Modern Zaman Klasiği: Lost in Translation
 

Filmden bir kare...


Fonda Tokyo'nun gökdelenleri... Ünlü bir oyuncu olmasına karşın kendini yaşlı ve bezgin hisseden bir adamla (Bill Murray), daha hayatta ne yapacağına karar verememiş küçük sarışın (Scarlett Johansson) yakınlaşırsa ne olur? Üstelik ikisi de evli iken. Konu bu gibi görünse de, bu filmi önemli kılan onun incelikleridir: incelikli esprilerle örülmesi, kültür farklılıklarının insanlarda yarattığı o tuhaf komiklik ve yalnızlık duygusu...

Bir Konuşabilse olarak dilimize çevrilmiş film, üzerinde çok konuşulan, çok yazılan şimdiden kült kıvamına gelmiş bir film. Çağımızın, varoluşsal sancıları Sartre'dan sonra mı görülmeye başlandı bilmem ama film sezdirmeden, Tokyo'dan görüntülerle sonsuzluğun içinde kaybolan, küçülen, bunalan insanı yani kocaman harflerle İLETİŞİM sorununu işliyor.

İletişim sorunlarının cinsiyet, kültür ve jenerasyon farklılıkları olmak üzere üç eksenden kopup geldiğini biliyoruz. Filmde bu üç temel unsurun yarattığı farklılıkların ilişkilerin önünde esaslı bir engel olduğunu görüyoruz. Bir de bu engelin aşılamaz olmadığını... Sıkıntı ve yalnızlığın içinden umut ve yakınlık çıktığından, Lost in Translation çok sevdiğim filmler arasındadır.

En İyi Özgün Senaryo Oskarı dahil 70 ödül kazanan ve şimdiden bir kült halini alan filmin yönetmeni, Francis Ford Coppola'nın dehasını geçirdiği kuşku götürmeyen kızı Sofia Coppola. Bu arada, Sofia Coppola'nın son filmi 'Somewhere', jüri başkanlığını Quentin Tarantino'nun yaptığı 67. Venedik Film Festivali'nde, büyük ödül Altın Aslan'ı kazandığını belirteyim. Holywood yıldızının hayatının 11 yaşındaki kızının onu görmeye gelmesiyle değişmesini anlatan ufak çapta otobiyografik unsurlar taşıyan film, Amerika'dan önce 8-14 Ekim arasında düzenlenecek Filmekimi kapsamında İstanbul'da gösterilecekmiş.

 
Toplam blog
: 132
: 3374
Kayıt tarihi
: 09.08.06
 
 

Odtü mezunu; edebiyat ve sinema düşkünü biriyim. AFSAD’ta fotoğraf, Sinematek’te film yapımı üzer..