- Kategori
- Anılar
Bir muallimin hatıra defteri 33 : Bayramlaşmalar

(Gencimiz biraz ağır kanlıdır. Bandırma’da geçirilen çok güzel bir tatilden sonra Balıkesir’deki Mekteb’ine dönecektir. Sabah biraz ağır kalması, biraz da yağmur, fırtına yüzünden İstasyona geldiğinde trenin kaçtığını görür. Tabii, derin bir hayal kırıklığı yaşayacaktır. Olsun, ertesi gün yine tren vardır…)
8. Kanunsani (Ocak).1941
Bandırmada evimizde maşınganın başında hatıralarımı kaydediyorum.
Bugün mubarek Kurban Bayramı’dır. Balıkesir’de Necati Bey Öğretmen Okulu Mektebimiz tatil oldu. Ben de bu münasebetle ablamgilin yanına geldim. Şu dakikada ablamgil komşuya bayram tebrikine gittiler. Bugünkü notlarım şunlardır:
Sabahleyin kalktım, elimi yüzümü yıkadım; aşağı odaya, ablamgilin yanına indim. Bayram namazından sonra ev içinde Ablamla, Efendi Ağabeyimle bayramlaştık. Sonra Hürmüz Hanım teyzelere gittim. Abdullah Amcalarla, Mine ile, Hürmüz Hanım Teyzemle bayramlaşarak ellerini öptüm. Şükriye, Fikriye ve Hava Hanımlarla da ayrı ayrı bayramlaştık. Biraz muhabbetten sonra 1938-1939 Ders Yılı Bandırma Orta Okulu son sınıfında okurken Paşabayırı Mahallesinde bir evde kira ile oturuyorduk. İşte o ev sahibimiz Emine hanım teyzemlere de bayramlaşmak için gittim. Evde teyze, Meliha, ve Semiha varmış. Teyze bize pek çok ikram gösterdi. Zaten benden oldukça memnundurlar. Kaç günden beri beni çağırıyorlardı. Teyze ile öteden beriden maziden anlattık. Bunun üzerine komşuların kızlarından Orta okulda iken beraber şakalaşarak vakit geçirdiğimiz Bayan Halime geldi. Onunla da el sıkarak bayramlaştık. Halime ile pek çok samimi konuşmalar yaptık. Eski günlerin hatırasını andık.
Ev sahibimizin müsadesiyle oradan ayrıldım. Tam öğle üzeri İstanbul’dan Trak Vapuru gelecekti; onun için deniz boyu iskelesine indim. Nihayet vapur geldi. Bir çok izinli asker, yedek subay okulu talebeleri, sivil talebe çıktı. Bu arada geçen sene Balıkesir Necati Bey Öğretmen Okulu mezunlarından bir çok arkadaş önümüzden geçti.
İstasyon’da Orta okul arkadaşlarımdan (188) Kemal Tüzün ile buluştuk. Beraber yukarı mahallelere gezmeye çıktık. Orada tanıdığımız mavi mantolu, sarı entarili bir bayanı görerek, onu takip ettik. Bir iki söz attık ; o da mukabelede bulundu. Bu kızın tipini çok sevdim, hoşuma gitti. Beraber Kemal ile biraz daha gezdikten sonra dönüp eve geldim. Öğle yemeğinden sonra, Hürmüz Hanım Teyzelere gittik. Akşama kadar bir arada oturduk. Küçük Mustafa konuşmamızın mevzusunu teşkil ediyordu.
10.Kanunsani.1941
Akşamüzeri Ortaokul arkadaşım Mustafa yanarca ile birlikte Paşabayırı’nda denize karşı Askerlik Şubesi civarında gezinti yaptık.
Bandırma’nın umumi manzarasını ve denizin manzarasını seyrederek konuştuk. Üç gün sonra Mustafa ve Kemal askere gidecekler.
Akşam eski ev sahibimiz Fevzi Amcamların daveti üzerine onlara oturmaya gittim. Geç vakte kadar bir arada oturarak muhabbet ettik.
11.Kanunsani.1941
Bugün hava güzeldi. Allah kısmet ederse yarın Balıkesir’e mektebimize döneceğiz. Bunun için bu gün Ahmet Akman, İsmail Gür, Fethi ile birlikte Bandırma’nın muhtelif mahallelerinde gezinti yaptık. Bol bol denizin havasını teneffüs ederek limanda, ve iskelede gezdik, eğlendik.
Akşam Ablam çamaşırlarımı hazırladı. Hürmüz Ablamgil bize geldiler, bir arada oturduk.
Bayram tatili geldi, geçiyor. Bu tatil pek çabuk geçti. Nasıl geçtiğini anlayamadım.
Ailemizden ayrılıp yine vazifemizin başına dönüyoruz. Geride dostlarımızı bırakıyoruz.
13.Kanunsani,1941 (Pazar)
Bandırma’dan bugün hareket edecek trenle Balıkesir’e gidecektim. Fakat sabahleyin erken kalktığım halde, ağır yağmakta olan yağmurun dinmemesi yüzünden istasyona vardığımda trenin hareket ettiğini gördüm. Böylece treni kaçırmam yüzünden bugünkü yolculuğum yarına kaldı.
Öğle üzeri Ortaokul arkadaşım Sami, Şahin’le buluşarak Halkevi’nde ve Marmara kıraathanesinde oturduk. Biraz da mahallelerde gezinti yaptık.
Limanda bulunan “Saadet” gemisine de bir gezinti yaptık. Vapurda akşam İstanbul’a gidecek olan bir çok bizimle birlikte mezun olan Ortaokul arkadaşlarımız bulunuyordu. Bu arada Neşet, Necati, Fethi, Nihat, İsmet, Ali ve daha bir çok arkadaş tahsil için İstanbul’a gidiyorlardı. Akşam geç vakte kadar Marmara’da Sami ile oturarak öteden beriden anlattık. Vapurda Gönen, Köteyli köyümüzden teyzemin oğlu, yiğenim Kadir ağabeyimin kayın pederi Ahmet Efendi vardı. O Kadir ağabeyimin askerden izinli olarak geldiğini söyledi. Ondan köyümüz ve köydeki bulunanlar hakkında malumat aldım.
Samimi arkadaşlarımdan Mustafa Yanarca ile Kemal Tüzün 1326 doğumlu oldukları için vatani borçlarını ödemek üzere askere gidecekler. Onlara adresimi verdim. Devamlı surette muhabere edeceğiz. Neşet’le İsmail’e mektup yolladım.
(Dış olaylar : bu sıralarda , 9.Ocak.1941 :binlerce Alman ve Yahudi göçmeni Fransız sınırlarını zorlamakta ve Fransa’ya geçenler büyük bir göçmen sorunu oluşturmaktaydılar. Ocak ayının başında İngiltere ve İrlanda sürekli olarak Alman uçakları tarafından bombalandı. 15.Ocak.1941 .Çin’de Milliyetçiler ve Komünistler birbirinden kesinkes ayrıldı. Dünya mutlak bir hesaplaşmanın son günlerine doğru hızlı adımlarla ilerliyor. Türkiye siyasetçileri her şeyi dikkatli, temkinli ve sataşmadan izliyorlar…)