Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 

06 Temmuz '12

 
Kategori
Anılar
 

Bir muallimin hatıra defteri 55: Bayram bitti; Ankara’dan dönüş

Bir muallimin hatıra defteri 55: Bayram bitti; Ankara’dan dönüş
 

  (Reisicumhur İsmet İnönü’nün önünde resmi geçit yaptıktan sonra, bayram sona erdi. Sonra hayvanat Bahçesini geziyorlar. Sonra Çankaya’ya çıkıyorlar ve oradan aşağı doğru Bakanlıkları bütün büyük binaları, güzellikleri seyrede seyrede  Kızılay’a iniyorlar. Artık bu akşam tekrar Balıkesir’deki okullarına dönecekler. Kaldıkları okulu selamlamalarından sonra Ankara Gar’ına hareket ediyorlar. Trenleri onları bekliyor.)

(30Teşrinevvel(Ekim).1941)
Ankara- Bugün öğleden evvel arkadaşlarla Gazi Orman Çiftliğine giderek Hayvanat Bahçesini gezdik. Ancak bir buçuk saat kadar vaktimiz olduğundan yalnız hayvanat bahçesini görebildik.

Öğle yemeğinden sonra da ben, İsmail Gür, Ahmet Akman üçümüz otobüsle Çankaya’ya çıktık. Çankaya’da  Milli Şefimiz İsmet İnönü’nün köşklerini gördük. Ayni zamanda Ankara’nın tepeden kuş bakışı umumi manzarasını seyrettik. Dönüşte otobüse binmedik. Maksadımız bayır aşağı asfalt yoldan inerek geze geze etrafı tanımaktı.

Bundan dolayı biraz köşk civarında oturduktan sonra caddeyi takip ede ede sefaretlerin ve Bakanlıkların önünden geçerek; “Türk övün, çalış güven” abidesinin bulunduğu parka geldik. Bahçede biraz dinlendik. Bundan sonra mektebimize döndük.

Bugün Ankara’da son günümüzü geçiriyoruz. Çünkü akşam saat 8.20’de Balıkesir’e hareket edeceğiz.

Mektebe, yani misafir olduğumuz Kız Lisesi’ne gelince  akşam yemeklerimizi yedik. Diğer izci arkadaşlarımız sabahtan beri kafile kafile memleketlerine hareket ettiler. Saat 6’da Kız lisesi önünde bitamam hepimiz toplandık. Borunun çektiği “Tii…” işareti ile trampetlerin sesinden sonra, mektebi selamlayarak veda ettik. Buradan samanpazarı’na, Samanpazarı’ndan Ulus Meydanı’na, oradan  da İstasyona geldik.

Artık Ankara’dan ayrılacağımız için her tarafı doya doya seyrettim.

İstasyonda bizim öğretmen okulu izcileri için tahsis edilen vagona yerleştik. Vagonumuzun dışına diğer bizimle ayni lokomotife bağlı olarak giden izciler gibi; “Balıkesir  N.B.Öğretmen Okulu izcileri” gibi bir yazı yazdık. Ankara’dan hususi bir izci treni teşkil edildi. Bizden başka ayni lokomotife bağlı, Balıkesir, Galatasaray, Pertevniyal, Haydarpaşa, Kabataş, Vefa Liseleri ile İstanbul Öğretmen Okulu izcileri de vardı.

Trenimiz 8.20’de Ankara halkının alkışları ve bizlerin marşları arasında istasyondan ayrıldı.

Kumanyalarımızı çantamıza yerleştirdikten sonra kompartıman arkadaşlarımızla yatacak yerlerimizi aramızda kararlaştırdık. Bundan sonra kimimiz kanepe üzerine, kimimiz bavul konan yere, kimimiz salıcaklara uzanarak istirahata çekildik. Dün gece her halde açık kalmış olmam lazım ki soğuk almışım; bu yüzden sesim kısıldı.

Ankara’dan Eskişehir’e kadar diğer mektep izcileri beraber geldik. Eskişehir’de, Balıkesir Lisesi ile bizi ayrı bir trene bağladılar.

Ankara’da iken hava açıktı; gece saat 4’de Eskişehir’e geldiğimizde havanın yağışlı olduğunu gördüm. Ankara’dan Eskişehir’e gelinceye kadar biraz uyku kestirdim. Eskişehir’den hareket ettikten sonra da biraz daha uyudum. Saat 8.30 sıralarında Kütahya’ya geldik. İstasyon’da memur arkadaşlarımızdan Selahattin birer çay ısmarladı. Onunla biraz hoşbeşten sonra Kütahya’dan hareket ettik. Yine mütemadiyen yağmur çiseliyordu.  Bu günkü tarih : 31.Teşrinevvel 1941.

(31.Teşrinevvel 1941.)

Günümüzü yine trende geçiriyoruz. Bugün biraz rahatsızım. Hiç iştahım yok. Kumanya olarak verilen yumurtalarla , söğüş pişmiş etleri ara istasyonlardaki köpeklere verdim. İki övün helva ekmek yiyebildim. Nihayet akşamüzeri 21 saat süren bir tren yolculuğundan sonra Öğretmen marşı söyleyerek Balıkesir istasyonu’na girdik. İstasyonda hemen hemen bütün arkadaşlar bizi karşılamağa gelmişlerdi.  Sonra Jimnastik öğretmenimiz Şakir Bey de iyileşip memleketinden gelmiş.

İstasyondan mektebimize geldik. Hemen bir de duş verdiler. Duşa da girerek bir güzel temizlendik. Akşam yemeğimizi de yedikten sonra yukarı katta ayrılan yatakhaneye çıkarak istirahate çekildik. Uykusuzluk ve yolculuktan turşu gibiyiz.

(Bu sırada yur dışında : 28.Ekim.1941: İtalyan ordusu Yunanistan’a saldırdı. 30.Ekim.1941: Almanlar Rusya içinde Sivastopol’a vardılar. 30.Ekim.1941:Amerikan Cumhurbaşkanı Franklin Delano Roosevelt Rusya’ya 1 milyon dolarlık yardım yapılması için gerekli olan kararı imzaladı.31.Ekim.1941: Amerikan destroyeri olan  Reuben James  İzlanda açıklarında Alman gemisi olar U-552 tarafından torpillenerek batırıldı .100 Amerikan denizcisi öldürüldü.)

 

 
Toplam blog
: 2579
: 848
Kayıt tarihi
: 24.10.10
 
 

Mesleğim eğitimcilik… Şimdi artık emekli bir vatandaşım… biraz şairlik, biraz hayalcilik, biraz s..

 
 
 
 
 

 
Sadece bu yazarın bloglarında ara