Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Mart '12

 
Kategori
Anılar
 

Bir muallimin hatıra defterinden 24 : Balıkesir. İkinci Sınıf başladı...

Bir muallimin hatıra defterinden 24 : Balıkesir. İkinci Sınıf başladı...
 

Gönen Köteyli Köyü


(Balıkesir Necati Bey Öğretmen Okulu’nda Birinci Sınıf sıkıntılarla atlatıldı. Sınıf geçildi. Genç, tatilin bir kısmını İzmir’de, bir kısmını Gönen Köteyli Köyü’nde, ve çok büyük kısmını da Bandırma’da geçirdi. Sonra Balıkesir’e Okuluna döner. Arkadaşlarına kavuşmaktan çok gönençlidir..)

22.Eylül.1940
Birkaç gün evvel arkadaşım Ahmet Akman köyden buraya gezmeye geldi. Onunla Bandırma’da epeyce gezerek eğlendik.

Bir hafta sonra, yani önümüzdeki Pazar günü sabahleyin Allah kısmet ederse, Bandırma’dan ayrılarak Balıkesir’e mektebimize gideceğiz. Bu sene böylece  deniz boyunda gece gezintilerimize nihayet vermiş olacağız. Bir taraftan da Balıkesir’de yine dost ve arkadaşlarımıza kavuşacağımız için sevinmekteyiz.

İki gün evvel Efendi ağabeyim, A.Hilmi Ağabeyimle Balıkesir’e gittiler. Henüz daha Efendi ağabeyim gelmedi. Efendi ağabeyim Nafia Müdürü ile görüşecekti.

24.Eylül.1940
Dört gün evvel Cumartesi günü Efendi Ağabeyimle Ahmet Hilmi ağabeyim  trenle Balıkesir’e gittiler. Bu gece otomobil ile Efendi ağabeyim Balıkesir’den Bandırma’ya döndü.

Balıkesir Necati Bey Öğretmen Okulu’nda Tabiye öğretmenimiz  Ziğbende Necef bu gün İstanbul’dan Balıkesir’e geçti. Trende birkaç dakika görüştük. İzmir Kız Mektebine naklen tayin olmuş.

Buradan bir kaç  gün evvel arkadaşlardan Ahmet İnan, bu günde Ahmet Topuz, Faruk Turgut Balıkesir’e geçtiler.

Biz de Bandırmalı arkadaşlarla Pazar günü Allah kısmet ederse Balıkesir’e hareket edeceğiz.

29.Eylül.1940
1939-1940 Ders Yılı Tatilimiz artık hitam buldu. Bu tatilin bir kısmını İzmir’de, Bir kısmını Gönen Köteyli Köyü’nde, ve çok büyük kısmını da Bandırma’da geçirdim.

Mektebimiz Teşrinevvel’de (Ekim) açılacak. Bu gün, yani birkaç gün evvel Mektebe gitmeğe karar verdim. Bu gece saat on bire kadar Bandırma’da deniz boyunda samimi arkadaşlarımla bu seneki son deniz boyu gezintimizi ve eğlentimizi yaptık. Gezintiden sonra eve döndüm. Evde ablam kiracımız ile bir arada biraz oturarak konuştuk. Ve yattık. Akşamdan saat ile lambayı baş ucuma koydum. Çünkü sabahleyin erkenden kalkıp trene yetişmem lazımdı.

Sabahleyin  saat tam beşte kalktım. Giyindim. Biraz kahvaltı yaptım. Evde Efendi Ağabeyimle vedalaştım. Ablamla ikimiz beraber evden istasyona kadar geldik. Bavul vesairemi trene yerleştirdikten sonra ablam döndü.  İstanbul’dan vapur bir saat tehirle geldi.

İstanbul’dan gelen arkadaşım Beşir ile Bandırma’dan hareket ettim. Beşir ile trende öteden beriden konuşurken vakit çabuk geçti. Üç saat süren tren yolculuğundan sonra beraberce Balıkesir’e sağ  salim vasıl olduk. İstasyonda bazı arkadaşlar bizi karşıladılar. İstasyondan bir payton tutarak Mektebe vardık. Mektepte bulunan arkadaşlarla tokalaşıtık.

Henüz yeni geldiğimiz için bize ilk gün yemek çıkmadı. Öğle yemeğini Beşir’le köftecide yedik. Öğleden sonra Beşirle bağlarda gezinti yaptık.

Akşam  üzeri Muğlalı Şair Mehmet ile Atatürk Parkı’nda ve şehrin muhtelif yerlerinde gezinti yaptık.
Biraz sonra Manisa’lı Hulusi ile buluştuk. Saat altıya geliyordu. İstasyona gittik. Saat 5.45’ de İzmir-Bandırma treni geldi. Trende sınıf arkadaşım İstanbul Kız Muallim Mektebi’nden Fetiye de vardı. Tren durduğu müddetçe arkadaşım Fetiye ile görüştük. Fetiye bana 1.Eylül,1939 Bandırma Ortaokulu’nda Muallim Mektebine müracaat ettiğimiz günün hatırasını soruyordu.. Ben de o günü unutamadığımı ve hatıra defterimde kayıtlı olduğunu söyledim. Beş dakika kadar samimi bir hava içinde süren konuşmadan sonra Fetiye’yi uğurladım.

1.Teşrinevvel (Ekim).1940
Bu gün sabahleyin erkenden her yer karanlıklar içersindeyken zil ile uykudan uyandım. Baktım saat altı. Bütün tatil müddetince böyle erkenden uykudan erken kalkmam mümkün değildi.

1940-1941 Yeni Ders Yılına başlamamız dolayısıyla sabah mütaalasına yetişmek için erken kalktık. Temizliğimizi bitirdikten sonra mütalaaya girdik. Henüz ders yapılmadığı için mütalaalarda hep dalga geçerek vakit geçiriyoruz.

Sabah kahvaltısını yaptıktan sonra saat sekizde birinci ders ziliyle sınıflarımıza girdik.

Bizim sınıfa ilk ders Resim Öğretmenimiz Sırrı Özbay geldi. Ankara’dan Kültür Bakanı Bay Hasan Ali Yücel’in gönderdiği mesaj okunarak yeni ders yılı başladı. Bu mevzu ile alakadar konuşmalar yapıldı.

Diğer başka saatlerde de Ruhiyat Öğretmenimiz Bay Celal geldi. Yeni ders yılı dolayısıyla  konuşmalar yaptı. Bundan başka muallimler toplantısının kararlarını izah etti.

Bandırmalı arkadaşım Ahmet Akman iki  gündür  hasta yatıyor. Sıtması var.

Ankara-Balıkesir treniyle samimi arkadaşım Hüseyin yıldırım geldi. Henüz Galip’le, Recep gelmediler.

(Bu sıralarda , Büyük  Savaş devam ediyor. 27 Eylül 1940’da Almanya, İtalya ve Japonya Üçlü Pakt imzaladılar. Doğu’da ,23.Eylül’de Japon birlikleri Çin Hindi'nin (Vietnam'a) çıktı. İçerde ise , İstanbul’da, Bakanlar Kurulu, Tan, Tasvir-i Efkar ve Haber gazetelerini yedişer gün kapattı. )

 

 

 
Toplam blog
: 2579
: 848
Kayıt tarihi
: 24.10.10
 
 

Mesleğim eğitimcilik… Şimdi artık emekli bir vatandaşım… biraz şairlik, biraz hayalcilik, biraz s..