​ Bir proje fikri / Gündelik Yaşam / Milliyet Blog
Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Eylül '16

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Bir proje fikri

Bir proje fikri
 


Proje hazırlamak; proje eğitimleri, seminerler, yoğun bir sosyal ilişki gerektiren bir iştir. Hazırlaması zordur, akademik bir çalışma gibi kılı kırk yarmak gerektirir. Profesyonellik ister.

Proje hazırlamaya imkânlarım yetmese de, arada proje fikirleri aklıma gelir. Yeni bir fikir aklıma geldi. Ve inanıyorum ki, bu fikir hayata geçerse, hayırlı bir sonuç doğuracak, insanlık adına atılmış kutlu bir adım olacaktır.

*

Proje fikrim, yıldızlı otellerdeki müthiş yemek israfını önlemek ve o israfın çöpe değil, yoksulun midesine gitmesini sağlayabilmeyle ilgili...

Türkiye bir turizm ülkesidir. Ülke genelindeki beş yıldızlı otel sayısı 2015 yılı itibariyle 560'tır. Sadece Antalya il sınırı içerisinde 260 tane beş yıldızlı otel vardır. Dört ve üç yıldızlı otelleri de sayarsak, Türkiye genelinde binden fazla yıldızlı otel mevcuttur.

Otellerin en büyük sorunu müthiş israftır. Gerçi bu, kapitalizmin aşığı olan, tüm hızıyla emrinde olan otellerimizin hiçbir şekilde sorunları değildir, olmamıştır. Ama vicdanlı insanları rahatsız eden, insanlık adına utanç verici bir sorundur bu sorun. Evet, otellerde müthiş boyutlara varan bir israf sergilenmektedir. Her üç tabak yemekten biri çöpe dökülmektedir.

Açık büfelerde sergilenen envai çeşitteki yemeklerin çoğu yenilmiyor, tüketilmiyor. Müthiş bir zengin görünümü olan serpme kahvaltılar ise hiç tüketilmiyor, tüketilmesi mümkün değil. Bir düşünür müsünüz, önünüzde zengin bir serpme kahvaltı sofrası var; her tabaktan bir çatal yiyecek alsak. sofranın yarısına bile varmadan doyarız. Geriye kalan ne oluyor? Ne olacak çöpe yollanıyor.

Artan yemekler çöpe atılmasın, yeniden müşteriye sunulsun demiyorum. Çöpe atılmasın, yoksula ulaştırılsın diyorum.

Zor mudur bu? Bence zor değil. Evet, biraz zahmetli bir iş; ama onurlu bir iş, ama hayırlı bir iş, ama kutsal bir iş...

*

Otellerimiz kapitalizme öyle bir ayak uydurmuşlar ki, artan yemekleri hiçbir şekilde dışarı çıkarılmasına yasak getirmişlerdir. Artan yemekleri eve götürüp yemeye gönüllü olan otel çalışanlarına bile izin yoktur, yasaktır. Ancak, çöp kovasının içindeyken dışarı çıkarılmasına izin vardır.

*

Fikrim şöyle: Otellere artan yiyecekleri çöpe dökme yasağı getirilecek, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından. Ve bu artan yiyecekleri bozulmadan, hijyenli bir şekilde paketleme zorunluluğu getirilmelidir. Paketlenen yiyecekler, Aş Evleri yetkililerince otellerden bir bir teslim alınacak ve fakirlere ulaştırılacaktır.

Çoğu oteller kolayına kaçıp çöpe dökmeyi tercih edebilir; bunun olmaması için, otellere sıkı bir denetim yapılmalı bakanlık tarafından. Eğer, düzenlemeye uyulmuyor, çöpe dökmeye ısrar ediliyorsa, caydırma gücü yüksek miktarlarda bir para cezası kesilmelidir.

*

Bence bu fikrimin hiçbir zorluğu yok. Sıkı bir disiplin, hayırlı bir iş yapmak için iyi bir niyet yeterli...

Dilerim bir gün hayata geçer bu fikir...
Dilerim çöpe dökülen o leziz yemekler fakirin kursağına düşer...

-Mustafa Yıldırım - 16.09.2016

 
Toplam blog
: 480
: 715
Kayıt tarihi
: 03.11.12
 
 

Konyalıyım. Edebiyat okudum. Amatör yazar ve şairim. ..