- Kategori
- Müzik
Bir üstad: Hasan Cihat Örter

Hasan Cihat Örter
Önünden geçip gittiğimiz nice yapılar vardır, içinde neler ve kimler olduğunu bilmeden ve merak etmeden. İstanbul’un en eski semtlerinden olan güzel Üsküdar/Salacak İskele Arkası Sokak’ta da böyle tevazu sahibi bir bina içinde, bir büyük üstad yaşar, bestelerini yapar, seslendirir, kayıtlarını gerçekleştirir. Bestelerinde hem doğu vardır hem batı; hem hüzün vardır hem isyan; hem insanidir hem de meleksi. Aslında başınızı kaldırıp baksanız göreceksiniz; o kadar yakın, o kadar bizden. Günlük hayatın rutin dayatmalarından bir an sıyrılıp kulak verseniz duyacaksınız ezgilerini ve o ezgilerle sarmalanmış çığlığını.
Hasan Cihat Örter’den söz ediyorum, uluslar arası müzik camiasında kabul görmüş, takdir toplamış ama bu kadar bizden olmasına rağmen kendi insanı tarafından pek de bilinmeyen bir büyük virtüözden.
Üstadın dostlarına her daim açık olan kapısını tıklatıp içeri girdiğinizde sizi önce kitaplarla dolu kütüphanesi, sonra da başarı ödülleri ve enstrumanları ile dolu çalışma odası karşılar. Okumaya ve bilgiye verdiği önem, bu odanın her köşesinden size gülümser. Sıcakkanlı ve insancıl yapısı, zarafeti size farklı bir evren sunar. Müziğe olan tutkusu ise, elinden eksik olmayan gitarının olağanüstü nağmelerinde dostları ve dostlukları sarmalar. İnsanlara ve özellikle Türk insanına duyduğu sınırsız sevgi, tüm bestelerinde, hissedilir.
“İki Mustafa’yı iyi anlamamız gerekiyor” der üstad Hasan Cihat Örter; yüce peygamberimiz Hz. Muhammed Mustafa ile ulusumuzun kurucusu ve kurtarıcısı, önderimiz Mustafa Kemal Atatürk. Bestelerinde, beslendiği bu mecraların etkileri yoğun olarak görülür. Konserleri ile ülkemizin her ilini dolaşmış, “Türkiye’de Müzik ve Aydınlanma” konusunda birçok üniversitemizde seminerler vermiş, yurtdışı konserleri ile doğudan yükselen ışığı birçok ülkeye taşımış, ülkemizi yüz akıyla temsil etmiştir.
Anadolu ezgileri, onun düzenlemeleri ile yeni bir soluk kazanır.
Atatürk ilke ve devrimlerinin ışığında yapmış olduğu marşlar, içinde büyük bir coşkuyu barındırır.
Perdesiz gitarından süzülen nağmeler farklı bir evrenin kapılarını açar bize.
Klasik gitar yorumları ise doyulmaz bir ziyafettir.
Bir tanıklığımız da, kısa bir süre kendisine verilen “bayrak cezası” ile ilgili. Üstada, Sözleri ve müziği kendisine ait olan Türkiye Marşı adlı eserinin klibinde büyük saygı ile kullandığı Türk bayraklı giysisi yüzünden, Üsküdar Kaymakamlığınca para cezası verilmesine ilişkindir ki, bu cezayı esefle kınamamak hiçbir yurtsever için mümkün değildir. Bazı dönemlerde, takdir ve taltife layık olanlar cezalandırılıyor ne yazık ki.
Biz yine de şunu rahatlıkla söyleyebiliriz ki, Hasan Cihat Örter’in müziği ile dünya biraz daha yaşanılabilir bir yer haline geliyor.
http://www.hasancihatorter.org/
http://www.youtube.com/user/HasanCihatOrterVideo
https://www.facebook.com/groups/206256196108711/