Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 

26 Haziran '06

 
Kategori
İnternet
 

Bir web sitesini çirkin yapan 10 ölümcül hata

Bir web sitesini çirkin yapan 10 ölümcül hata
 

Bir web sitesi oluşturmak için çok para ve zaman harcamadan önce, kullanıcıları çileden çıkaran ve müşterilerinizi kaybedebileceğiniz kadar ciddi hataları yapmadığınızdan emin olmak istemez misiniz? Hepsinin ötesinde, kullanıcıları soğuttuğunuz zaman, muhtemel geliriniz de bundan nasibini alacaktır. Peki, nasıl olmalı?

Nielsen Norman Grubu’nun Müdürü Dr. Jakob Nielsen, web sitelerinde en çok karşılaşılan 10 hata sayıyor:

1. Fiyatları listelememek: Fiyatlandırmak, teklifleri anlama ihtiyacı duyan kullanıcılar için bilginin çok özel bir parçasıdır. Fiyatlandırmayı temin edemediklerinde insanlar zamanlarını harcamak istemezler ve bu da onların ürünlere karşı ilgisini azaltır. Meblağlar kullanıcıların ürünler arasındaki farkı anlamalarını sağlayacaktır.

2. İnatçı arama motorları: Yazım hataları, çoğul ifadeler, tire işaretleri gibi sebepler yüzünden genelde literal arama motorları kullanışlılığı ortadan kaldırır. Site üzerindeki arama motorları amacına ulaşmıyorsa çok kötüdür. Yani, her bir dökümanın önemi yerine onların içerdikleri çok sayıda terime odaklanıyorsa bu kabul edilemez bir hatadır.

3. Yatay kaydırma çubuğu: Kullanıcılar sağdan sola kaydırma çubuğundan nefret ederler. 800x600 standart boydaki bir pencerede yatay kaydırma çubuğu gerçekten korkunçtur.

4. Sabit font çeşitleri: Font boyutlarının zamanımızda okunabilirliği önemli ölçüde azaltacak şekilde küçük olduğunu görüyoruz. Kullanıcılar için dilediklerinde font boyutlarını biraz büyütmeleri için seçeneklerin olması gerekir.

5. Yazı blokları. Bloklar çok sıkıcıdır ve kullanıcıların çabucak siteyi terk etmelerine sebep olur.

6. Linklerdeki javascript’ler: Linkler umulduğu gibi olmadığında kullanıcılar hayal kırıklığına uğrarlar. Herkes sebepsiz açılan pop-up pencereden nefret eder.

7. SSS’da seyrek sorulmuş sorular: Kullanıcıların istemediği soruları listelemeniz hiç de güzel bir şey değildir.

8. Gizlilik politikası olmadan e-mail adreslerini toplamak: Web siteleri e-mail adresleri istediği zaman kullanıcılar olumsuz tepki verirler. Spam olarak geri döneceği düşüncesi ile hiç kimse bir garanti verilmeden bu bilgilerini vermek istemez.

9. 75 karakterin üzerinde site adı: Bir web sitesi adresini bir arkadaşa e-mail ile göndermek çok önem arz eden bir durumdur. Eğer adres çok fazla uzunsa kullanıcılara itici gelecektir. Hatta bazıları onu nasıl seçeceğini, kopyalayıp yapıştıracağını bilemeyecektir. Diyelim ki yaptı, ama eğer link kırıksa bir daha kopyala yapıştır zahmetine katlanmak istemeyecektir.

10. Olmaması gereken yerlerde iletişim linkleri: İsimlerin üzerine mail linklerini yerleştirmeyin, onun yerine mail adreslerini sade ve tek olarak yazın. Resim olursa daha iyi olur, böylece mail adreslerinin casus yazılımlarca toplanması engellenmiş olur.

Burada sayılan web sitesi hatalarını yapan çok sayıda firma var. Web sitenizi oluştururken Nielsen'in bu 10 maddelik hatalar zincirine dikkat etmenizi tavsiye ediyoruz. Böylece kullanıcılar sitenizi kaliteli bulacak ve gezinmekten zevk alacaklar, ayrıca sunduğunuz içerik de amacına ulaşacaktır.

 
Toplam blog
: 21
: 2490
Kayıt tarihi
: 26.06.06
 
 

Sanalkurs.net ve Etkinlik.com.tr sitelerinin kurucusu. Çalışmaları sadece bilgisayar ve internet ..

 
 
 
 
 

 
Sadece bu yazarın bloglarında ara