Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Ocak '07

 
Kategori
Sinema
 

Bir yerde (Being there)

Bir yerde (Being there)
 

Seyrettiğim bir film ve okumadığım bir kitaptan sözedeceğim: “Being there”, Türkçe çevirisinde kullanılan adıyla “Bir yerde”... Bugün “Being there” DVD’sini arayan bir arkadaşım için filmi bulup raftan çıkarınca, dayanamadım ve bu akşam yeniden seyrettim.

“Being there” çok özel bir film. Seksenlerde ülkemizde gösterildiğinde adı “Merhaba dünya” idi. Sinemada iki kez izlemiştim. Daha sonra birkaç kez televizyonda rastlamıştım. İkibinlerde DVD’si yayınlandığında adı “Bir yerde” olmuştu (1).

Peter Sellers filmde Chance (Şans) adında bir bahçıvanı oynuyor. Tüm yaşamı yüksek duvarlar arkasındaki bir malikanede geçmiş. Yaşamı boyunca yaşlı patronu ve evin siyah hizmetçisi dışında yalnızca 20 yıl önce bir duvar ustasıyla karşılaşmış. Dış dünyaya açılan penceresi önce radyo sonra da televizyon olmuş. Bir gün yaşlı adam ölüp dışarıya çıkmak zorunda kalınca yaşamı değişiyor. Yaşadığı evde tozlarını aldığı bir lastiği patlak otomobil dışında araba görmemiş birisi olarak trafiğin içinde kalınca küçük bir kaza geçiriyor ve onu yaralayan otomobilde Başkanın danışmanı, çok zengin bir işadamının eşi olunca kendini bir başka dünyanın içinde buluyor. Sıradan bahçıvanımızın tek anladığı konu olan bahçıvanlıkla ilgili konuştukları bilgece sözler gibi anlaşılınca... Film o yanlış anlaşılma üzerinde kurulu...

Bu anlattıklarım filmin henüz başı... Mutlaka seyredilmesi gereken bir film. Peter Sellers’ın her filmindeki rolü gibi bu da sanki onun için yazılmış.

Film bir edebiyat uyarlaması (2). Jerzy Kosinski’nin 1970 yılında yayınlanan kitabından yazarın hazırladığı senaryoyla çekilmiş (3).

Kitabı henüz okumadım. Az sayfalı bir roman, ancak okumaya her başladığımda, defalarca seyrettiğim filmin büyülü atmosferini yakalayamayınca bıraktım. Bir gün okumayı başarırsam, ardından filmi bir kez daha seyredeceğim. O zaman kitap hakkında da yazarım.

(1) Being there – Bir yerde (Film):
Yönetmen: Hal Ashby
Oyuncular: Peter Sellers, Shirley MacLaine
Öykü ve senaryo: Jerzy Kosinski
Yıl: 1979
(2) Being there – Bir yerde (Kitap):
Yazar: Jerzy Kosinski
Yıl: 1970
Türkçe basım: 1972 ve 2000 (E Yayınları)
Çeviri: Aydil Balta
(3) Jerzy Kosinski 1933 yılında Rus asıllı ana-babadan Polonya’da doğdu. 1957 yılında psikoloji doktorası için burslu olarak gittiği ABD’de kaldı, öğretim üyeliği yaptı. İlk yazılarını takma adla yazdı. İlk romanı “Boyalı kuş” ile üne kavuştu, daha sonra “Adımlar”, “Bir yerde”, “Boşluk”, “Şeytan ağacı”, “Kör randevu”, “İhtiras oyunu” ve “Çelik bilye” romanları yayınlandı. 1991’de intihar sonucu öldü. (Kaynak: Bir yerde, önsöz)

 
Toplam blog
: 1735
: 2429
Kayıt tarihi
: 22.09.06
 
 

27 Mart 1959'da İnebolu Yeşilöz Köyünde doğdum. Yeşilöz Köyü İlkokulu, Yeniyol İlkokulu, İnebolu ..