Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Mart '13

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Bir yudum su...

Bir yudum su...
 

Sağlıklı yetişkin bir erkekte vücut ağırlığının %60’ını, kadında %50’ sini su oluşturur. Bu oranlar yeni doğan bir bebekte %70- 75 iken yaşla birlikte azalır. İnsan beyninin % 95’i ve akciğerlerin %90’ını su oluşturur.

Hücre içerisine yeterince suyun alınmadığı durumlarda çok tehlikeli sağlık problemleri baş göstermektedir. Su ile birlikte hücrelere oksijen ve besin de taşınıyor. Atıklar suyoluyla taşınarak atılıyor.

Vucudumuzdaki hafif yorgunluğun sebebi bile olabilen su eksikliği oranı arttıkça, tansiyon ve görme sistemi de düzensizleşmektedir. Böbreklerdeki toksin temizleyicisi görevini su üstlenir. Kan ve lenf sisteminin büyük kısmını oluşturması sebebiyle kan basıncının kontrolü sağlanır. Vücut sıcaklığının ayarlanmasında yardımcı faktördür. Mide ve tükürük salgısında yer alıp sindirim sistemine yardımcı olur. Vücudumuza gerekli minerallerden bazılarını suyoluyla elde ederiz. Sağlıklı bir insan için İdrarın koyu renkte olması su eksikliğinden ileri gelir. Su içme alışkanlığı ile idrar rengi saydam hal alır. Çünkü vücut su ile birlikte temizlenmektedir.

Su tüketiminin dengeli olarak yapılması ile sağlığımız da dengeye girecektir. Kanın temizliğinin sağlanması sayesinde organlarda temizlenecek bu cildin daha pürüzsüz görülmesini sağlayacaktır. Her şeyin fazlasının zararlığı olduğu düşüncesi ile fazla tüketilen suyun böbrekleri yoracağını da tekrar hatırlatırım. Uzmanlar; Günde 2-2,5 litre su sağlıklı bir yetişkin için ideal içim ölçüsü olduğunu söylemektedir. Doktor kontrolünde su içim ölçülerinin arttığını da gördüm. Hava sıcaklığının artışı ile deri yoluyla atılan sunun yeri mutlaka doldurulmalıdır. Bulantı, ishal, kusma ile kaybedilen su tekrar alınmalıdır. Yüksek Protein ve lifli gıdaları çok alanlar için sindirim sisteminin çalışması için su tüketimine çok dikkat edilmelidir. Uzmanlar asla susayınca su içmeyin, alışkanlık haline getirerek yeteri kadar su için demektedirler.Akşam saatlerinde sabah saatlerine göre daha az su tüketimi şişkinliği engelleyecektir. Ilık su tüketimi yağ yakımını kolaylaştıracaktır.

 Bazı durumlarda sıvı tüketimi zararlı olabilmektedir.  Bu durumlar vücutta fazla miktarda sıvının olduğuna işaret eden durumlardır. Bacaklarda ödem ve karında asit, kalp yetmezliği, böbrek yetmezliği, siroz ve kronik karaciğer hastalığı olanlar  doktor kontrolünde sıvı almalıdırlar.

Sağlıklı yetişkin ve çocukların su içme alışkanlığını kazanmaları ile birlikte günde 2-2,5lt yaz aylarında ise 3 lt tüketecekleri su ile yaşam kaliteleri artacak ve ışıldayacaklardır. 

 
Toplam blog
: 17
: 1181
Kayıt tarihi
: 20.02.13
 
 

1981 Ankara doğumlu. İşletme Fakültesi Mezunu. Okur, dinler... ..