Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Ekim '11

 
Kategori
Sinema
 

Biraz Matrix, biraz bakış açısı: Source code (Yaşam Şifresi)

Biraz Matrix, biraz bakış açısı: Source code (Yaşam Şifresi)
 

Tamamen anlaşılması zor bir film..


Source code, Türkçe'ye Yaşam Şifresi olarak çevrilmiş 2011-ABD yapımı, Bilim-Kurgu türünde bir yapım. Gerilim, gizem ve aksiyon sahneleri de yoğun olarak kullanılmış. Baş rollerinde Pers Prensi: Zamanın Kumları, Yarından Sonra, Donnie Darko filmlerinden de tanıdığımız Jake Gyllenhaal; Jeffrey Wright (Quantum of Solace, İstila, James Bond: Casino Royale), Michelle Monaghan (Mr. and Mss. Smith, Medusa Darbesi) ve Vera Farmiga (Köstebek) yer alıyor.

Film Matrix, Avatar, İnception'u andırıyor. Quantum fiziği, paralel evren, yatay geçiş gibi kavramlar kullanılıyor. Yüzbaşı Colter Stevens, bir sabah kendisini Chicago'ya gitmekte olan bir trende buluyor. İşin ilginç tarafı, karşısında tanımadığı biri, kendisine başka bir isimle hitap etmektedir. Ardından aynaya baktığında bir başkasının vücudunda olduğunu anlar. Kafası soru işaretleriyle doluyken trende meydana gelen bir patlamayla ölür daha doğrusu uyanır.

Uyandığında bir similasyondadır. Karşısında Dr. Rutledge (J. Wright) ve yardımcısını Goodwin (Vera Farmiga) bulur. Vücudunda uyandığı kişi patlamada ölen bir öğretmendir. İnsan yaşamnı yitirdiktren sonra beyni 8 dakika boyunca çalşmaya devam etmektedir ve yüzbaşı Colter da Dr. Rutledge'nin geliştirdiği bilgisayar programıyla, geçmişe gidecek (ölen bir öğretmenin vücudunda uyanarak) ve bombalı saldırıyı kimin düzenlediğini öğrenecektir. Çünkü bu saldırı şehrin merkezinde düzenlenecek daha büyük çapta bil saldırının ilk aşamasıdır. Yüzbaşı başarılı olursa çok sayıda insanın hayatı kurtulacaktır. Ancak programın geçmişe müdahale şansı yoktur, trendekiler ölmüştür ve yüzbaşının bu konuda eli kolu bağlıdır.

Yüzbaşı Colter her similasyona girdiğinde bombayı patlatanı yakalamaya daha da yaklaşmaktadır. Her defasında 8 dakikası vardır ve tekrar tekrar trende uyanarak en baştan başlyor. Aynı olayın tekrar tekrar yaşanması 2008 yapımı Bakış Açısı (Vantage Point) filmini hatırlatıyor. Bu durum izleyenleri sıkabilir ama genelde öyle olmuyor. Her birinde daha da ileriye gidiyor ve izleyicinin merakı artıyor.

Yüzbaşı olaylara müdahale etmek istediğinde (yolcuları kurtarmak gibi) zarar görüyor. Diğer yandan da Doktor ve yardımcısıyla kendisine ne olduğu konusunda tartışmalara giriyor. Son hatırladığında Afganistan'da görevlidir ama kendisine 2 aydır program için çalıştığı söylenmiştir.

Sorular gittikçe yüzbaşını daha da sıkıştırır. Sonunda öldüğünü öğrenir. Sadece beyninin bir ksmı çalışmaktadır. Program sayesinde ölmüş birinin vücudunda uyanıyor ve olayı çözmeye çalşıyor ancak tüm bunları sadece zihninde gerçekleştiriyor, tüm gördükleri programın kendisini aldatması aslında. Kendisi program için uygun niteliklere sahip tek kişi.

Kısacası beyninin çalışmaya devam etmesi sayesinde bir bilgisayar programı aracılığıyla ölen öğretmenin beynindekilere ulaşabiliyor. Sadece patlamadan önceki 8 dakikayı hatırlıyor ve o 8 dakikayı tekrar tekrar yaşayarak saldırıyı düzenleyenin kimliğini bulmaya çalışıyor. Başarılı olduğunda 2. saldırının gerçekleşmesini önleyecek ve doktor da programı kapatıp tamamen ölmesini sağlayacaktır. Ölmeden önce insanların hayatını kurtaracak mıdır ? Kendisine tam olarak ne olmuştur ? Trendeki patlamayı engelleyebilir mi ? Daha bir çok soru var kafasında.

Filmin sonu ise süprizlerle dolu. Açık bırakılmış, seyircinin yorumuna bırakılmış bir final. Programın başarısını kanıtlamak isteyen doktor, saldırıyı kendisi mi planladı ? Doktorun söylediğinin aksine program geçmişi de değiştirebilir mi ? Yüzbaşının beyin ölümü de gerçekleşecek midir ? Programdaki dünya gerçek dünyadan tamamen bağımsız mıdır ? 8 dakikadan sonrası mümkün müdür ? ...

Filmin anlaşılması güç noktaları var. Ancak başarlı bir yapım olmuş. İnception'ın da sonu farklı yorumlara sebep oldu ama bu başarısını engelleyemedi. Merak duygusu hiç azalmıyor.

Kimilerinin çok beğeneceği, kimilerinin zaman kaybı diyeceği bir film... Ama herkesin seyretmesi gerektiği bir Bilim-Kurgu..

 
Toplam blog
: 65
: 1328
Kayıt tarihi
: 21.08.11
 
 

21 yaşındayım İst. Üniv siyaset bil. ve ulus. ilişkiler 4. sınıf öğrencisiyim... Olaylara eleştir..