Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 

14 Mart '12

 
Kategori
Ekolojik Yaşam
 

Biyolojik çeşitliliğin kaybı

Biyolojik çeşitliliğin kaybı
 

Biyolojik çeşitlilik dünyamızın her yerinde hızla azalıyor. Bu sürekli kaybı insanoğlu görmek zorundadır. Son 35 yıl içinde dörtte bir oranında azalan biyo çeşitlilik 1970 ila 2005 yıllarında %27 düşüş göstermiştir.

Arazi ve türlerin kaybının genel nedeni, aşırı nüfus artışı ve tüketimidir. Canlıların yaşam ortamlarının tahribi (Habitat), yaban hayatı ticareti, türlerin nüfus azalmasının başlıca nedenidir.

Bu nedenle, önlem için öncelikle; Yoksulukla mücadele, bugün ve gelecek kuşakların sağlığı, refah ve güvenirliğini yükseltmek, iklim değişiklikleriyle mücadele etmek gerekmektedir. Yoksa eko sistemler zayıflamaktadır.

Dolayısiyle, biyolojik çeşitliliğe ve eko sistemlere gerekli ölçüde hak ettikleri önceliği tanırsak büyük ölçüde güçlendirmiş oluruz.

Biyo ve ekolojik sistemdeki kayıplara karşı bizim ne gibi önlemlerimiz olabilir, bu kayıplar insanlığın ve gelecek nesillerin, geleceği için bir tehdit oluşturduğu bilinciyle, bazı kısıtlayıcı tedbirler alabiliriz.

Hayvanların aşırı avlanmasıyla, ormanların ve bitki florasının yok edilmesiyle birçok tür yok olmaktadır. Bugün avcılık ve balıkcılık bu nedenle sürdürülebilir olmaktan çıktı. Ayrıca Uçak, otobüs, otomobil, klima, tren gibi araçların sera gazı emisyon hacmini yükselttiğini bilmekteyiz. Bunları bir nebze tolere etmek için şu önlemleri almak elimizdedir.

- Genelde hediyelik eşyalar, deri, kürk, kemik, kabuk, gaga veya türleri yok olma tehlikesindeki hayvanların toynaklarından yapılmaktadır. gerek tatilde gerekse yaşamımızda bunlardan uzak durabiliriz.

- Ormanlar, dünyada 13 milyon hektar kaldığını bilirsek ve her yıl Yunanistan büyüklüğünde bir alan kaybediliyorsa, orman ürünlerini kullanırken çok dikkatli olmamız gerekir. Yılda 5 milyar dolar civarında illegal olarak uluslararası ticarette ürün pazarlandığı tahmini yapılıyor. Bu tür ürünler kullanılırken menşeinin bilinmesine önem verilmelidir.

- Kağıt tüketimini azaltarak ve geri dönüşümlü kağıt kullanarak, ve bu yolla kağıtta ton başına 24 ağaç kurtarıldığı önemsenerek, faydalı olabiliriz.

- Dünyamızın biyolojik çeşitliliğimizin %80 denizlerde yaşamaktadır. Deniz hayatı aşırı avlanma ile yok edilmektedir. Aşırı derece sömürülen denizlerde biyolojik çeşitlilik yok ediliyor. Bizlere düşen görev, nesli tükenmekte olan orkinos, morina gibi balıkları tercih etmemektir. Ülkemizde çinekop gibi 20 cm'den küçük olanlar tercih edilmediği gibi..

- İnsanoğlu, doğanın kaynaklarını kullanırken, bu kaynakların yeniden oluşması için geçecek zamanı göz önünde bulundurmak zorundadır. Aksi halde, ''Biyolojik çeşitlilik kaybı, dünyadaki istikrar ve güvenlik için en büyük tehdidi oluşturmaktadır''.

 


 

 
Toplam blog
: 465
: 1550
Kayıt tarihi
: 03.12.07
 
 

Çevreye saygı, insanlık görevi olarak algılanmalıdır. Bankacılık ve finans yöneticiliği  uğraşım ..

 
 
 
 
 

 
Sadece bu yazarın bloglarında ara