- Kategori
- Doğal Hayat / Çevre
Bizi anlıyorlar

Sanırım ilkokula daha başlamamıştım, babam eve bir saksı ile gelmişti. Annem birgün öncesinden, evimizde hiç çiçeğimiz yok gibilerinden birşeyler söylemişti.
Binbir itina ile saksı evin en güzel köşesine yerleştirildikten sonra, babama sormuştum; bunun adı ne?
Annem cevap vermişti, "kuşkonmaz"
Duyar duymaz güldüğümü hatırlıyorum, ismi çok garibime gitmişti. Acaba neden bu ismi koymuşlar diye hayretle sormuş... annem de yaprakları çok ince kuşları taşıyamaz ondan sanırım demişti.
Bir müddet sonra yanına bir arkadaş gelmişti, adı da deve tabanı !
Biri ne kadar zarif, diğeri koca yapraklı adı üstünde... deve gibi birşey.
İki zıt görünümlü ve de isimli çiçek artık arkadaş olmuşlardı. Ben nerden mi biliyorum? annemden, zira annem su verirken ikisi ile de ayrı ayrı konuşur arkadaş olduklarını hatırlatırdı.
Bilmiyorum duymuş olabilirler miydi ama sanki deve tabanı yapraklarıyla, kuşkonmaza doğru uzanmış gibi gelirdi bana.
Seneler sonrası aslında çiçeklerin, sese karşı duyarlı oldukları bilimsel olarak açıklandıktan sonra, onların gerçekten arkadaş olduklarını düşünürken.. beni çok şaşırtan bir yazı okudum. Bu "Bitkilerin gizli yaşamı" adlı bir kitap ve yapılan deneylerle ilgiliydi.
Amerika'nın tanınmış yalan makinesini keşfeden Clee Backster, uykusuz geçirdiği bir gecenin sabahında, yalan makinesinin elektrotlarından birini büyük yapraklı, yoğun küme biçiminde küçük çiçekleri olan tropik iklimin bitkisi Dracaena' bağlar.
Bu çılgınca deney neden aklına gelmiştir bunu kendisi de bilmez. Onun amacı, bitkinin dibine su döküldüğünde tepki gösterip göstermediğini, gösterirse bunun nasıl ve ne denli çabuk ortaya çıkacağını anlamaktı.
Grafik kağıdının üstündeki yazıcı uç kımıldamış, yukarıya doğru hareket edeceği yerde, zikzaklı eğri çizmeye başlamıştı. Hafif duygusal uyarı alan bir insanın gösterebileceği tepkiye benziyordu diyor, Clee Backster.
Galvanometre, yalan makinesinin poligraf adı verilen bir parçasıymış. Deneyin gösterdiği sonuçla yetinmemişti Backster.
Zihninde oluşan bu soru üzerine bir başka deney yapmaya karar verir. Bitkinin yapraklarından birini sıcak kahve fincanının içine sokuverir. Aygıtta belirgin bir tepki ile karşılaşmaz. Ne var ki, bitkiye karşı daha acımasız saldırı aklına gelir ve bu kez, bitkinin yapraklarından birini kibritin aleviyle yakmak isterken, kibritle birlikte bitkiye uzanmasına gerek kalmadan, poligraf'daki yazıcı ucun, kağıt üzerindeki konumu birden değişerek, yukarıya doğru çizgi çizmeye başlar. Backster'in zihninde bir soru uyanır:
"Acaba bitki onun aklından geçenleri okuyor muydu?".
Kitapta başka deneylerde yer alıyor, ben okuyacağım size de tavsiye ediyorum:)
Çeviri:Suphi Dölek (Sungur Yayınevi)
Orijinal adı:The Secret Life of Plants
Yazarlar Peter :Tompkins- Christopher Bird.
Bitkilerin Gizli Yaşamı