Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Ocak '07

 
Kategori
Blog
 

Blog İfşacılığı: Enfornografi ( İnternet Hastalığıymış )

Blog İfşacılığı: Enfornografi ( İnternet Hastalığıymış )
 

Çağımız teknoloji çağı, çağımız internet çağı. Peki biz bu teknolojiyi kullanırken normal sınırlar içerisinde ve faydalı biçimde mi kullanıyoruz acaba? Günümüzde tabii ki teknolojiyi iyiye de kullanan, kötüye de kullanan çok... Sadece bizde değil, dünyada da bu internet çılgınlığı tüm insanların yaşantısını etkileyip bağımlılık yapıyormuş. Araştırmalara göre yeni yeni internet hastalıkları türemeye başlamış.

Bunlardan '' Enfornografi '' isimli internet hastalığını okurken blog ifşacılığı anlamına geldiğini ve bilinmemesi, yayılmaması herkes açısından faydalı bilgileri on-line yayınlama merakı olduğunu öğrenmiş bulundum. Okuduğumda bir an düşündüm: "Acaba biz blog yazarları bu hastalığın tehdidi altında mıyız şu an?" ya da "bizler bu kategoriye giriyor muyuz?" diye düşünmeden de edemedim. Bu işin uzmanları bir cevap verir sanırım.

İngiltere'nin saygın tıp dergisi The New Scientist'in haberine göre, milyonlarca insanı bilgisayar başına bağlayan internet kullanıcılarını bekleyen hastalıklar şunlarmış;

Enfornografi: Pornografi ve enformasyon sözcüklerinden türetilmiş bu kelime, bilgi açlığını internette dindirmeye çalışma" olarak tanımlanıyor.

Blog ifşacılığı: Bilinmemesi ve yayılmaması herkes açısından faydalı olan bilgileri on-line yayınlama merakı.

Youtube-Narsizmi: Kendisini tanıtmak için sürekli kendi videolarını internet sitelerinde yayınlama, yayınlatma.

Ego sörfü: Düzenli aralıklarla internette kendi ismini aratan ve hakkında internette ne gibi bilgilere ulaşıldığını kontrol eden kişilerin yakalandığı rahatsızlık.

Myspace Taklitçiliği: İnternette başka bir kişiliğe, başka bir role bürünme takıntısı.

Google Takibi: Tüm yakınları ya da tanımadıkları kişiler hakkında internet üzerinden bilgi edinmeye çalışmak.

Siberhondrik: En ufak bir hastalık belirtisinde, doktora gitmek yerine internetten tedavi yöntemleri arama.

Photolurking: İnternette saatlerce başkalarının fotoğraf albümlerine bakma.

Wikipedializm: Günün önemli bir kısmını internet anskilopedisi Wikipedia'ya katkıda bulunmak, yazılar yazmak ve metinlerde tashih yapmaya harcamak.

Crackberry: Özellikle yöneticilerin yakasına yapışan bu hastalık, adını daha çok kurumsal iletişimde kullanılan, e-mail alıp gönderebilinen, internette sörf yapılabilen 'avuç içi' bilgisayar türü Blackberry telefonlarından alıyor.

Cheesepodding: Türkçe'de tam karşılığı olmayan bu sözcük ise, zamanının büyük kısmını internetten şarkı indirmekle geçirenler için kullanılıyor.

Kaynak; sabah

 
Toplam blog
: 529
: 3765
Kayıt tarihi
: 29.08.06
 
 

İstanbul'da doğmuşum... Dünyalar tatlısı bir kızım var... Herkesi kolay kolay sevemem... ..