- Kategori
- Blog yazarları tartışıyor!
Blog yazarları daha güvenilir çünkü para almıyorlar
Blog Yazarları Daha Güvenilir
Blog yazarları günümüzde daha güvenilir olarak fikirlerini internet ortamında tartışıyor ve paylaşıyor. Blog yazarları yazdıklarından köşe yazarları gibi para kazanmadıkları için belirli bir kesimi yönlendirme ya da belirli bir kesime hizmet etme amacını taşımıyorlar genel olarak. Hatta kendisini geliştirmiş çok sayıda blog yazarı gündemi ve olayları birçok yazardan daha önce ve daha etkili bir şekilde irdeleyebiliyor. Birçok gazetede yazan ve sadece belirli bir fikri savunmak amacıyla o köşeye oturmuş ya da oturtulmuş köşe yazarı demeye bin şahit isteyen bazı kimseler ise sadece birilerinin onlara söylediklerini yazmak zorundalar ve o şekilde para kazanıyorlar. Köşe yazarlarının her konuda çoğu zaman objektif (tarafsız, kişi ve kurumlara küfretmeden), gerektiğinde de subjektif (dünya görüşlerini, siyasi duruşunu vb. taraflı) olarak düşüncelerini söyleme hakları olmalı ve toplumu iyi yönde geliştirecek yazılar yazmalı ve kalıcı yazılar bırakabilmeli.
Blog yazarları ise köşe yazarlığının farklı ve halka inmiş bir modeli. Blog yazarları içinde uzmanlık konusunda yazı yazanlar, bilgileri ve yazı yazma yeteneği köşe yazarlarından bile iyi olanlar herkes tarafından takdir edilirken, gündelik konuları irdeleyenler, kısa geyik muhabbeti yapanlar, arkadaşına selam gönderenler zaman zaman farklı siyasi görüşe sahip ya da konuyu tam olarak bilmeden saçma sapan yazı yazan (mesele GDO, genetiği değiştirilmiş organizmalar hakkında hiçbir şey bilmeden yazı yazan insanlar gibi) blog yazarları ya da takipçileri tarafından olumlu ya da olumsuz yönde eleştirilebiliyor. Milliyet Blog’da olduğu gibi gazetelerin internet sitelerinde blog yazarlarına ayrılan alan genişledikçe ve daha fazla insan sesini internette daha geniş bir alanda adını duyurdukça blog yazarlığı gelişecektir ve gelecekte ülkemizde de blog yazarları yazdıkları yazıların karşılığını alacak ve toplumu yönlendirme ve bilgilendirme misyonuna sahip olacaktır.
Milliyet Blog’da 5000 civarında blog yazarı var. koskoca 70 milyonluk nüfusla karşılaştırıldığında devede kulak misali az sayıda bir insan topluluğu. Zaten 5000 kişilik blog yazarı içnde de günlük olarak ya da haftada 3-4 gün sitede blog yazan yazar sayısı sanırım 1000’i bulmaz. Birçok blog yazarı ise bir şekilde üye oluyor, birkaç yazı ya da şiir yazıyor sonra da blog’a bir daha uğramıyor. Ya aşık olmuştur, kendini ifade edecektir ya da birçok blog yazarı kadın gibi eşinden ya da sevgilisinden ayrılmıştır, üzüntüsünü paylaşacak bir yer arıyordu. Bu açıdan bakıldığında birçok insan için aslında blog duygularını tanımadığı insanlarla paylaşma imkanı bulduğu geçici bir sığınak görevi de görebiliyor. Pek çok insan daha fazla blog yazdıkça daha fazla kendisinin geliştiğini, içinin boşaldığını, birileriyle boş boş konuşmaktansa düşündüklerini birileriyle paylaştığını hissediyor ve mutlu oluyor.
Sonuç olarak ülkemizde insanların düşündüklerini ve çevrelerine anlattıklarını yazma olanağı bulduğu blog insanları ve toplumu fikir, düşünce ve davranış yönünden son derece geliştiren bir köşe yazarlığı modelidir. Blog yazarları Milliyette olduğu gibi daha gazetelerin internet sayfalarında daha geniş bir alanda yer bulmalı ve editörler de seçtikleri ve beğendikleri yazıları uzun süre sitede tutmalıdırlar. Blog yazarlığının yazarlar için gelecekte paraya dönüşebileceği bir yapı ya da model varsa, bu sistem ülkemizde de yerleşmeli ve iyi blog yazarları ön plana çıkmalıdır. Milliyet Blog yazarlarından editörler tarafında yazıları beğenilen hergün 1-2 blogger’in yazısı köşe yazarları sütununda yer alabilirse blog yazarlığına olan ilgi artacaktır.