Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Şubat '09

 
Kategori
Blog
 

Blog yazılarının ve yazarlarının "kategorize edilmesi"

Blog yazılarının ve yazarlarının "kategorize edilmesi"
 

Kategori: Aralarında herhangi bir bakımdan ilgi veya benzerlik bulunan şeylerin tamamı, grup, ulam.(TDK)

Kategorize etmek ise; sınıflamak, ayıklamak anlamını taşıyor. Bir kalıba, bir sınıfa sokulmak da diyebiliriz.

Bloglarda, bir şeyler yazmaya çalışıyoruz.

Yazdığımız yazıların hangi kategoriye girdiği, gireceği konusunda bir ikilem yaşıyoruz.

Öyle bir yazı yazıyorsunuz ki, bir çok kategori o yazınıza sahip çıkıyor !

Yazılarımızın hangi kategoriye ait olduğunu, kategorize etmekte zorluk çekiyoruz. Bazı yazılar kategoriye sığmıyor, kategorize olmuyor. Ben kalıplara sığmam diyor.

Blog yazılarının bir düzen içinde olması için de, kategorilere ayrılması bir zorunluluk.

Blog yazılarımızın anasayfada uzun kalmasını istediğimiz içindir ki: Yazılarımızı günü yorumlayanlar-haber- veya Blog kategorisinde yazıp yayına veriyoruz.

Bu nedenle, bu kategorilerde bir yığılma oluyor. Bu bir çok yanılgılara neden oluyor.

Benim iki, üç yazım editörlerimiz tarafından kategori değişikliğine uğratıldı.

Bir yazımda, blog eleştirileri yaparken, ya da bir konuda yazı yazarken kişilerin mesleklerinin öne çıkarılarak, eleştirlmesinin doğru olmadığını anlattığım; "Birde.....olacaksın"

adlı yazımı, blog kategorisinde yayına verdim. Yazım yayına alındı okunmaya ve yorumlar gelmeye başladı. Bir müddet sonra baktığım da, yazımı blog kategorisinde bulamadım. Editörlerimizin, yanlış, uygun olmayan bir şeyler bulup yazımı silmiş olduklarını bile düşündüm. Biraz araştırmadan sonra yazımın " Meslekler" kategorisine alındığını gördüm.

Bugün de, güncel olduğunu, günü yorumladığını düşündüğüm bir yazıyı; - "Meydanlarda, nutuk atanlar; şu rakamlara bir baksınlar !" adlı yazımı; haber kategorisinde yayına verdim. Bu kategoride biraz kaldı. Bir baktım yazım yerinde yok... Yine olumsuz düşünceler içinde, bir yanlış mı yaptım derken yazımı" Türkiye Ekonomisi" kategorisinde buldum. Böylece bu kategoride de bir yazı yazmış oldum.

Editörlerimizin işi çok zor. Onların işini kolaylaştırmamız gerekiyor. Özellikle yazılarımızın kategorisi üzerinde iyi düşünmemiz gerekiyor. Yazılarımızın ana sayflarda daha çok kalıp, daha çok okunacağı düşüncesiyle yazılarımızı ilgisi olmayan kategoriler içine sokmamalıyız. İkilem içindeysek, zorluk çekiyorsak, iyi düşünmeliyiz.

Kategoriye ayırmak, kategorize etmek bazı yazılarda çok zordur. İyi düşünmemiz gerekiyor. Yoksa yazınızın kategori yolculuğuna çıktığını görebilirsiniz.

Son olarak, yazılarımızın blog okurları ve blogdaşlarımız tarafından, düşünsel yöndeki etkileri, yönleri nedeniyle kategorize edilmesini doğru bulmuyorum. Bu, blog içinde bir takım gruplaşmaları yaratır ki, bu blogların geleceği, okunması açısından olumsuz etki yaratır. Hele hele bu konuda yönlendirmeler yapılırsa,( şunu oku, bunu oku, onu okuma gibi...) daha kötü sonuçlar ortaya çıkar.

Blog ortamında her görüşten yazıyı okumalıyız. Bu kendi gelişimimiz açısından da önemlidir. Bir yazıyı karşıt gösterip, hep birlikte o yazıya hücum edilmesini de doğru bulmuyorum. Bir yazıyı beğenmeyebilirsiniz, düşüncelerinize çok ters gelebilir. O yazıya uygun bir dille yorum yazarak, görüşlerinizi yazmak kadar doğal bir şey olamaz.

Blog yazılarının, yazarlarının, düşünsel alanda kategorize edilmesini doğru bulmuyorum.

Sürç-ü lisan ettiysem af ola...

 
Toplam blog
: 1410
: 1053
Kayıt tarihi
: 04.11.06
 
 

Emekli öğretmenim ve  emeklemeye devam ediyorum.  Emeklilik yaşamın sonu değil, yaşama yeni amaçl..