Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Ağustos '10

 
Kategori
Blog
 

Blogcu ölünce hesabı ne olacak?

Blogcu ölünce hesabı ne olacak?
 

Allah gecinden versin, diyelim ama ne kadar geç olursa olsun ölümden kaçış yok... Her nefis ölümü tadacak; yazar da olsa çizer de olsa... Memleket memleket gezer de olsa!... 

Timetürk sitesi'nin "teknoloji-haber.net" mahreçli haberine göre, hukukçular, sosyal paylaşım sitelerinin üyeleri öldükten sonra hesaplarının ne olacağı konusunu tartışmaya açmışlar. Buna göre, bu sitelerin bazıları, varislerin belgelemeleri halinde kişinin hesabına erişim şifrelerini almalarına izin veriyor. Bazıları, hesabı donduruyor; bazıları ise hiç bir şekilde kimseyi bulaştırmıyor. 

İsterseniz şu haberi bir kere daha okuyalım: 

"Dünyanın her yerinde milyonlarca insan her gün internete bağlanıyor. Sayıları giderek artan internet kullanıcılarının Hotmail, Gmail gibi web tabanlı e-posta sağlayıcılarından hesapları bulunuyor.  

Ayrıca milyonlarca kişinin da Facebook, Twitter ve MySpace gibi arkadaşlık sitelerini kullanıyor. Ancak “online nüfus” giderek artarken, büyük bir problemi de beraberinde getirdi. ABD ve Avrupa’da hukukçular şimdi bunu tartışıyor:  

Bir insan öldüğünde, e-postaları ve arkadaşlık sitelerindeki hesaplarına ne olur? Mirasçılar, ölen kişinin e-posta hesabını ya da online şifrelerini elde etme hakkına sahip olur mu? Tartışmaların ardından dünyanın en büyük e-posta sağlayıcılarından Hotmail ve Gmail, hukukçuların yardımıyla yeni bir hizmet başlattı. Kullanıcının ölümü kanıtlanır ve yakınları da onun yasal varisi olduklarını ortaya koyarsa, e-posta sağlayıcıları şifreleri mirasçılara veriyor.  

Ancak bu hizmet de “E-postalar kişiseldir ve yalnızca kişiye verilir. Mirasçılara verilmez” tartışması başlattı. İşte e-posta sağlayıcıları, sosyal paylaşım siteleri ve ölüm politikaları… 

Ölüm raporu istiyor 

Hayatınızı kaybederseniz, Gmail yönetimi mirasçılarınıza hesabınıza giriş izni veriyor. Yani özel e-postalarınız, öldükten sonra ailenizle paylaşılıyor. Bunun için mirasçılardan adları, iletişim bilgileri ve e-mail adresleri isteniyor. Ölen kişinin size bu adresten en az bir e-posta göndermiş olması gerekiyor. Ayrıca ölen kişinin yasal ölüm raporu da gerekiyor. 

1 yıl bekleyip kapatıyor 

Hotmail kullanıyorsanız ve bir yıl içinde herhangi bir e-mail atmamış ya da hesabınıza hiç girmemişseniz, Hotmail hesabınızı ve geçmişinizi siliyor. Ancak 1 yıldan az sürede hayatınızı yitirirseniz, yine yasal varisiniz, Hotmail’e başvurarak bilgilerinize giriş izni elde edebiliyor. 

'Kesinlikle' izin vermiyor 

Güvenlik ve gizlilik delisiyseniz, Yahoo’yu seçin. Yahoo, hiçbir şekilde kimsenin erişimine izin vermiyor. 

Sadece hesabı donduruyor 

Facebook da bilgileri hiç kimseyle paylaşmıyor. Sadece yakınları, ölen kullanıcının hesabının “dondurulmasını” isteyebiliyor. Böylece ölen kişinin Facebook sayfası hatıra için saklanıyor ve insanlar mesaj gönderebiliyor. 

Kimseyle paylaşmıyor 

MYSPACE de bilgileri kimseye vermiyor. Ancak ölenin yasal mirasçıları başvurarak hesabın kapatılmasını talep edebiliyor" 

Görüldüğü gibi, sosyal paylaşım ya da arkadaşlık siteleri bu konuda farklı tutum içindeler. Bizlerin ağırlıklı paylaşımlarımız MB'de olduğuna göre, bizim Blog bu konuda nasıl bir yol izler, ister istemez, düşündüm. 

Ola ki, şimdi ne yaptığımızdan hiç haberleri olmayan çocuklarımız biz öldükten sonra, "babam bilgisayar başında bir şeyler yapıp dururdu, acep ne idi?" diye merak edip de MB hesabımıza erişmek isterlerse ne yapacaklar? Onlara bizim sayfalar verilecek mi; yoksa Yahoo gibi hesabımıza kimseyi elletmeyecekler mi?... 

Dahası bunların hangisi iyi... Çocuklarımıza mal mülk bıraktığımız gibi, bir blog hesabı da bıraksak mı? Yoksa, alıp hesabımızı da gitsek mi, Ahiret yurduna??.. 

Ben öldükten sonra ne olursa olsun, demek de pek kolay değil... İşin bir de öteki yüzü var ki, asıl önemlisi de odur: Bu "hesap" Ahiretteki hesabı kolaylaştıracak mı, yoksa zorlaştıracak mı?... 

Her gün, değişik konular ve insanlar hakkında yazıp çizerken bunu da hesaba katsak iyi olacak zannımca... Her "hesabın" bir hesabı olacak, hiç şüphesiz!! 

Yalan mı? 

 

 
Toplam blog
: 1645
: 822
Kayıt tarihi
: 19.01.08
 
 

Edebiyat, kamu yönetimi ve gazetecilik tahsili... 27 yıllık eğitimcilik hayatından sonra emeklili..