Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Aralık '12

 
Kategori
Blog
 

Bloglara robotlar mı dadandı?

Bloglara robotlar mı dadandı?
 

seocockstars.com


Bloglarda herkesin farkettiği bir konuyu açıklığa kavuşturmak istiyorum. Biliyorsunuz yakın zaman önce başlayan ve bloglara yorum ve mesaj yazarken harf ve rakamlardan oluşan bazı kodlar girmemiz isteniyor. Şu sıralarda yorumlara olmasa bile mesaj yazarken bu kodlar istenmeye devam ediyor. Geçenlerde yabancı bir siteye girerken de bu kodun altında şöyle bir yazı vardı.

Please enter the above code to confirm you are not a robot:

Yani sen bir robot değilsen bu kodu gir.

Tabii robot derken, bildiğimiz robotlardan söz etmiyordu. Burada kastedilen robot web robotlarıydı.

Peki Web robotlarının işlevi neydi?

Web Robotu, İnternet üzerindeki web sitelerini otomatik olarak gezen yazılımlara verilen genel addır. Çoğu zaman bir arama motorunun bileşeni olarak kullanılır. Web Robotları (ayrıca Web Wanderers, Botlar, ya Örümcekler olarak da bilinir), otomatik Web çapraz programlardır. Google gibi arama motorları indeksi web içeriği için bunları kullanmak, spam e-posta adreslerini taramak için bunları kullanmak, ve birçok diğer anlamları var.

Yani bir arama motorunda istediğiniz bir konuyu aramanıza yardımcı olanlar bu web robotlarıdır. Genelde robotlar iyi huyludurlar. Ancak insanların iyi niyetlileri ve kötü niyetlileri olduğu gibi, robotların da iyileri ve kötüleri vardır.

Peki kötü niyetli robotlar ne yaparlar ve bunlara karşı nasıl önlem alınır?

İnternette sayısız sitenin veri tabanında biriken milyonlarca kişinin üyelik bilgileri kötü niyetli kişiler tarafından yazılan küçük bilgisayar programları (bot) sayesinde rastgele üyelik bilgileri ve şifreler üreterek bu tür sitelere giriş yapıp, sahte üyelik bilgileri ile işlemler yapmaya ya da insanların bilgilerine erişip, eriştiği bilgileri de değişik amaçlarla kullanmaya başladılar.

Bu tür zararlı bilgisayar programcıklarının bu programları kullanmaya başlayan kötü niyetli kişilerin sayısının artmasıyla birlikte, üyelik bilgisi istenen sitelere giriş yapmak isteyenin bir bilgisayar programı mı? Yoksa bir insan mı? olduğunu anlamaya ihtiyaç duyuldu. Bu ihtiyacın sonunda ise Güvenlik ismi ya da güvenlik kodu uygulamaları doğdu.

Bilgisayar programlarının anlayamayacağı ama insanın kolaylıkla anlayabileceği bu güvenlik resmi uygulaması ile ekranda belirilen harf ve sayıların ilgili kutucuğa doğru olarak yazılması isteniyor, bu sayede kötü niyetli kişilerin siteye ulaşması engelleniyor.

Microsoft'un 20 kişilik Güvenlik Uygulamaları ve Araştırmaları ekibinden Richie Lai, "Robotların zararlı yazılımlarla bilgisayara virüs bulaştırması beş dakikadan az zaman alıyor." diyerek tehlikenin boyutlarına dikkat çekti.

Eğer bilgisayarınızda bu tür yazılımlar olup olmadığını öğrenmek istiyorsanız, aşağıdaki linke tıklayarak, bilgisayarınızı ekranda çıkan programa taratınız.

http://www.microsoft.com/tr-tr/download/details.aspx?id=16

 
Toplam blog
: 974
: 3444
Kayıt tarihi
: 16.01.07
 
 

2017 Basın özgürlük endeksine göre 180 ülkeden 155. sırada olan ülkemizde yemek tarifleri  ve tel..