Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Mayıs '08

 
Kategori
Burçlar
 

Boğa burcu ünlüleri (4)

Boğa burcu ünlüleri (4)
 

Berlin Panteri Turgay Şeren


Boğa burcu Türk ünlülerine gelince... Kimler varmış bir bakalım.

Avni Anıl - 23 Nisan 1923 İstanbul - Bestekar. Ünlü bestekarımızın yaşamını konu alan güncem;

http://blog.milliyet.com.tr/Blogum.aspx?BlogNo=42132

Coşkun Aral - 1 Mayıs 1956 Siirt - Basın fotoğrafçısı. 1977 yılı kanlı 1 Mayıs olaylarında çektiği fotoğraflarla, ilk kez Sipa Press ajansı vasıtası ile adını dünya basınında duyurdu. 14 Ekim 1980 günü kaçırılan bir uçakta, dünyada ilk kez hava korsanlarıyla bir röportaj gerçekleştirerek Türk ve dünya basınında adından söz ettirdi. 1986 yılında fotoğrafa ilaveten Türkiye’de 32. Gün adına başlattığı, savaş TV muhabirliği görevinde de bulunmuştur. Yapım ve yönetimini üstlendiği Haberci programı Türkiye’nin yanısıra uluslararası TV kanallarında da yayınlanmaktadır.

Sanem Çelik - 18 Mayıs 1975 İstanbul - Sinema ve TV oyuncusu. Kara Melek TV dizisiyle tanındı. 2000 yılında
Filler ve Çimen filmindeki rolü ile Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde En İyi Kadın Oyuncu ödülünü kazandı. Geçtiğimiz yıllarda Aliye TV dizisindeki rolü ile de izleyicilerin büyük beğenisini kazandı.

Fikret Kuşkan - 22 Nisan 1965 İstanbul - Tiyatro, sinema ve TV oyuncusu. Zülfü Livaneli'nin yönettiği Sis filmi
ile sinema oyunculuğuna başlayan Fikret Kuşkan, "Şaşıfelek Çıkmazı, Emanet, Esir Şehrin İnsanları" dizilerinde rol aldı. Issızlığın Ortası, Dönersen Islık Çal, Mustafa Hakkında Her Şey ve (O'nu asıl ünlendiren) Babam ve Oğlum filmlerinde oynadı. 2006 yılında 25. İstanbul Film Festivali'nde Babam ve Oğlum filmi ile En İyi Erkek Oyuncu ödülünü kazandı. Aynı yıl 23. Antalya Film festivali'nde aynı filmdeki rolü ile En İyi Erkek Oyuncu Ödülü'nü Ekrem Bora ile paylaştı.

İzel (Çeliköz) - 29 Nisan 1969 Yalova - Pop müzik şarkıcısı. Ülkemizi 1991 senesinde, İtalya'da düzenlenen
Eurovision Şarkı Yarışması´nda Reyhan Karaca ile birlikte seslendirdiği İki Dakika adlı şarkı ile temsil etti.
Daha sonra Ercan Saatçi ve Çelik Erişçi ile birlikte kurduğu "İzel-Çelik-Ercan"grubu ile tanındı. Topluluk "Özledim" adlı ilk albümü ile ilgi topladı. Müzik ve sahne yaşamı sürmektedir.

Çelik (Erişçi) - 5 Mayıs 1966 İstanbul - 1991 yılında Ercan Saatçi ve İzel' (Çeliköz) le biraraya gelerek "İzel, Çelik, Ercan" grubunu kurdular. Grup "Özledim" adlı ilk albümlerini çıkardı. Daha sonra kariyerine tek başına devam eden Çelik "Ateşteyim" albümü ile büyük ilgi gördü. Müzik yaşamı devam etmektedir.

Hüseyin Aziz Akyürek - 12 Mayıs 1882 Trabzon - II. Meşrutiyet döneminde Osmanlı Devleti bürokrasisinde üst
düzey görevlerden sonra, Yunan işgali sonrası Manisa'da mutasarrıflık ve yine işgal sonrası İzmir'de önce valilik,
sonra da belediye başkanlığı yapmış, T.B.M.M. 3. Dönem'den itibaren 5 dönem Erzurum milletvekili olarak Meclis'te bulunmuş Türk siyasetçisi ve idarecidir.

Alâeddin Özdenören - 20 Mayıs 1940 Kahramanmaraş - Şair ve yazar. Güneş Donanması (şiir), Batılılaşma Üzerine (deneme), Yakın Çağ Batı Dünyası ve Türkiye’deki Yansımaları (deneme), Devlet ve İnsan (deneme), Gide Gide Yalnızlık (şiir), Şiirin Geçitleri (şiir tahlili), eserleri bulunmaktadır.

Rasim Özdenören - 20 Mayıs 1940 Kahramanmaraş - İkiz kardeşi Alâeddin Özdeneren gibi Türk Edebiyatı yazarlarındandır. "Denize Açılan Kapı" adlı eseriyle 1984 yılında Türkiye Yazarlar Birliği Yılın Hikayecisi Ödülü'ne layık görülmüştür. İki Dünya adlı deneme kitabı da 1978'de Türkiye Milli Kültür Vakfı tarafından fikir dalında Jüri Özel Ödülü'nü kazanmıştır." Çok Sesli Bir Ölüm ve Çözülme adlı hikayeleri ayrıca TV filmi yapılmış, bunlardan Çok Sesli Bir Ölüm, Uluslararası 1977 Altın Prag TV Filmleri Festivali’nde Jüri Özel Ödülü aldı.

Ali Sami Yen
- 20 Mayıs 1886 - Galatasaray kulübünün kurucusu. Kulübe en önemli katkılarından birisi de Galatasaray müzesinin kurulması olmuştur. 1905 yılında yönettiği Moda-Kadıköy karşılaşması nedeniyle, Ali Sami Yen'in ilk Türk hakem olabileceği de çeşitli kaynaklarda yazılıdır. Mili Takımın Romanya ile yaptığı ilk maçta, teknik adam olarak takımın başında o vardı. Bu görevi de bir süre yürütmüş, yani Türk Milli Takımın ilk teknik direktörü olmuştur.

Turgay Şeren - 15 Mayıs 1932 - Galatasaray'ın ve Milli Takımımızın efsanevi kalecilerinden. 1951'de Berlin'de Batı Almanya'yı 2-1 yendiğimiz karşılaşmada galibiyetimizde büyük payı vardır. Kalemizde yaptığı kurtarışlardan dolayı Berlin Panteri olarak anılmaktadır.

Rüştü Reçber - 10 Mayıs 1973 Korkueli/Antalya - Türk futbolunun yetiştirdiği en iyi kalecilerindendir. Milli takımımızın ve Fenerbahçe'nin başarılı file bekçileri arasında sayılır. Fenerbahçe tarihinde ligde ve toplamda en çok forma giyen kaleci ünvanına sahiptir. 2002-2003 sezonunda İspanya'nın Barcelona takımına transfer olmuş 1 yıl sonra yeniden Fenerbahçe'ye kiralanmıştır. 2002 Dünya Kupası'nda 3. olan Milli Takımızın da file bekçisi olan Rüştü Reçber, 17 Haziran 2007 yılında Fenerbahçe'den Beşiktaş'a transfer olmuştur.

Aykut Kocaman - 4 Mayıs 1965 Geyve/Sakarya - Üç kez gol kralı olmuş futbolcu. Fenerbahçe'de 8 sezon oynayan Aykut Kocaman 1981-1989 , 1991-1992, 1994-1995 sezonlarında gol kralı oldu. Sakaryaspor, Fenerbahçe ve İstanbulspor forması ile 200 gole imza atmıştır.Futbolu bıaraktıktan sonra teknik direktörlük görevlerinde bulunmuştur.

Demet Evgar - 19 Mayıs 1980 Manisa - Tiyatro, TV ve sinema oyuncusu. TV de izlediğimiz Aslı ile Kerem, Bütün Çocuklarım ve Emret Komutanım dizilerinde, Banyo ve Beyza'nın Kadınları isimli sinema filmlerinde rol almıştır.

Haydar Aliyev - 10 Mayıs 1923 - Azerbaycan eski Cumhurbaşkanı.15 Haziran 1993'de Azerbaycan Yüksek Konseyi başkanlığına seçildi, hemen sonra Milli Meclis'in kararı ile cumhurbaşkanı seçildi.

Kanuni Sultan Süleyman - 27 Nisan 1495 Trabzon - Yavuz Sultan Selim'in oğludur. Osmanlı Devleti onun zamanında en parlak dönemini yaşamıştır.

Sultan 1. Abdülmecit - 25 Nisan 1823 - Sultan 2. Mahmud'un oğludur. Osmanlı Devletinin son dört padişahının
hepsinin babasıdır. Bu nedenle en çok sayıda oğlu padişahlık yapmış olan padişah olarak tanınır. Tanzimat Fermanı 1.Abdülmecit'in zamanında ilan edilmiştir.


Kaynaklar:
www.vikipedia.org
www.biyografi.net
www.kimkimdir.net

Resim: www.ligibil.com'dan alınmıştır.

 
Toplam blog
: 240
: 2494
Kayıt tarihi
: 13.04.07
 
 

6 Mayıs, bir Hıdırellez günü "Merhaba dünya" demişim. Geçen elli küsur yıl. Bir şarkı vardır Osma..