Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Aralık '12

 
Kategori
Ben Bildiriyorum
 

Boğaziçi Bölgesel Ortaklık Zirvesi

Boğaziçi Bölgesel Ortaklık Zirvesi
 

 

Dikkat, hiçi her şeye dönüştürür:”

Goethe

 

 

            Hazırlanan 3 günlük program çerçevesinde3. Boğaziçi Bölgesel Ortaklık Zirvesi, 13–14–15 Aralık 2012 tarihlerinde Çırağan Palace Kempinski’de gerçekleşti. Uluslararası İşbirliği Platformu Organize Komitesi Başkanı Cengiz Özgencil’in başarılı çaba ve çalışmaları, zirve süresince sürdü ve katılanlarla birer birer ilgilendi.

            Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Ali Coşkun’u izleyen izlence sıralamasında açılış konuşmasını gerçekleştirdi. İhracat çeşitlendirmesinin “ Türkiye’yi tek pazar kırılganlığından kurtardığını, eğer böyle yapmasaydık, AB’nin krize girmesiyle biz de ihracatta zorlanacaktık.” sözcükleriyle düşüncelerini özetledi.

            Büyükekşi, amaçlarının bölgede bütün ülkelerle sürdürülebilir bir işbirliği için iyi bir zemin hazırlamak olduğunu söyleyerek  hedeflerinin ticaret ve yatırım fırsatları oluşturmak, ekonomik ilişkileri karşılıklı olarak iyileştirmek ve geliştirmek olduğunu aktardı. Büyükekşi, bunun için Orta Doğu, Kuzey Afrika, Türk Cumhuriyetleri ve Balkan Ülkeleri olmak üzere toplam 50'den fazla ülke ile işbirliği sürecini geliştirmek istediklerini dile getirdi. Bölgede enerji, petrol, altyapı, tarım ve eğitim gibi temel konularda işbirliğini artırmak için sonuç odaklı iletişim ve işbirliklerinin kurulmasını istediklerini anlattı. Bu yıl zirveye 49 farklı ülkeden bakan, üst düzey bürokrat, yönetici ve iş adamı davet edildi. Son derece yüksek profilli bir katılım gerçekleşecek.” diye konuştu.

            Rusya, Tunus, Suudi Arabistan, Mısır, Irak, Malezya, Ürdün ve Güney Kore’de bakanların da zirveye katılacağını aktardı. Dünya ekonomisinin hızla değiştiğini ve bazı bölgelerin hızla ön plana çıktığını, bu yüzden zirvenin ana temasını “Küresel düzenin yeniden yapılandırılmasında Avrasya’nın potansiyeli ” olarak belirlediklerini kaydetti. Uluslararası İşbirliği Platformu tarafından TİM’in ev sahipliğinde düzenlenen 3. Boğaziçi Bölgesel Ortaklık Zirvesi’nin son derce büyük önem taşıdığını da vurguladı.

            Dünyadaki birçok etkinliğin daha önce İstanbul’un yanından geçmez iken, şu anda İstanbul’da yapılmaya başlandığına işaret eden Büyükekşi, İstanbul’un bir çekim merkezi haline geldiğini söyledi. Avrupa ülkelerine yapılan ihracatta artış sağlanabilirse, ihracat sektörünün büyüme rakamlarına daha fazla katkı verebileceğini de açıkladı.

            Kimi bakanlar ve konuşmacılar ilgiyle izlendi. Ekonomik darboğaz çıkış yolları, Dış ticaretin gücü, Enerji güvenliği, Kentsel dönüşüm, Genç liderlerden beklentiler, Kadın girişimciler platformu, İş kadınlarının rolleri, Uluslar arası yüklenicilik hizmetleri, Basel II paranın kaynağı, Savunma ve güvenlik, Tarım- gıda ve suyun önemi, Ulaştırma-iletişim ve inovasyonun önemi, Yabancıların Türkiye’de taşınmaz edinimi, Odak ülke Mısır... konuları ayrı ayrı oturumlarda ayrıntılı ele alındı ve irdelendi.

            Zirvenin kapanış konuşmasını yapan E. Büyükelçi Nüzhet Kandemir: “42 ülkeden 300’ün üstünde temsilcilerle toplam katılımcı sayısının 800’ü aştığını ” rakamlayarak işlenen konuların değerlendirmesi yaptı.

             İzlediğim panellerde bilgim arttı, ufkum genişledi. Zirvede Cengiz Özgencil, Suat Seyitoğlu, Baybars Altunbaş, Kübra Ulutaş, Ahmet T. Keşli ve Adrien Licha gibi değerlerle tanışma fırsatını da buldum. 

                                                                                           *

muhsindurucan@hotmail.com

 

 

 

 

 

 

 
Toplam blog
: 782
: 1295
Kayıt tarihi
: 18.08.08
 
 

Kırşehir Erkek İlköğretmen Okulu'nu, İzmir Buca Eğitim Enstitüsü Türkçe Bölümünü, İstanbul Çapa M..