Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Temmuz '13

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

Borsa düşecek altın çıkacak dolar develüe olacak

Borsa düşecek altın çıkacak dolar develüe olacak
 

Kaynak: Borsahane


Fed varlık alımlarını durdurduğunda...

BORSA DÜŞECEK

• Fed piyasalardan çekildiğinde tüm Dünyada likidite azalışına bağlı olarak faiz oranlarının yükselecek.

• Faiz oranlarının yükselişi büyüme problemi olan ülkeleri ve bu ülkelerin borsalarını olumsuz etkileyecek.

• Faiz artışıyla beraber  Kamu ve Özel sektör borçlarının finansman maliyeti artacak bu durum borç servisi yönetimini zorlaştıracak.

• Faiz oranlarının yükselişi doğrudan yatırım yapma maliyetini artıracak ve yatırımlar azalacak.

• Faiz artışıyla beraber yatırım bankalarında park etmiş paralar -hisse senetlerine,tahvillere,VDMK’lere vs.- mevduat bankalarına gidecek ve borsalardan para çıkışı olacak.

• Özellikle Türkiye’de faiz artışı merkez bankası üzerinde faiz artırım baskısına yol açacak ve TCMB faizleri artırdıkça elinde yoğun Devlet varlıkları bulunduran bankalar bundan olumsuz etkilenecek ve borsadaki hisselerinin değeri düşecek.

• Düşük büyüme düşük vergi gelirlerine yol açacak ve kamu açığı daha çok artacak.

• Düşük büyüme ve düşük vergi gelirleri sonrasında hükümetler bütçeyi denkleştirmek için daha fazla vergi toplamaya çalışacaklar ve bu durum enflasyon üzerinde baskıya yol açacak, faiz artışının yatırım ve yönetim maliyetlerini artırmasıyla beraber tüketiciye ulaşan nihai mal ve hizmetlerin fiyatında artışlar görülecek; yani enflasyon ortaya çıkacak.

• Özellikle yabancı para kur yükselişinden olumsuz etkilenen özel sektör şirketlerinin hisse senetleri borsada değer kaybedecek ve bu durum borsanın düşmesine yol açacak.

ALTIN ÇIKACAK

•  Altın sermaye piyasalarından kaçan paraların güvenli bir limana çekilme isteğiyle yükselecek.

• Faiz oranlarındaki artışın enflasyon oranlarını yukarı çekmesi altını tekrar popüler hale getirecek ve altın talebini artıracak.

• Doların hızlı çıkışı panik ortamı yaratacak ve her türlü korku, panik duygularından olumlu etkilenen altın emtiası bunu fırsat görecek ve yükselişini sürdürecek.

• Kendini küresel risklere karşı korumak isteyen ülkelerin altın talebi artacak ve fiyatlar yükselecek.

• İşin sonunda altının sadece likidite bolluğundan değil ayrıca likidite yokluğundan da olumlu etkilenebildiğini herkes görmüş olacak

DOLAR DEVELÜE OLACAK

İşte burası zurnanın sesinin kesildiği nokta. Ne de olsa FED konuşmadan önce bir çok zurnadan ses geliyordu. FED konuştu ‘mühür kimdeyse Süleyman o dur.’ misali herkes sustu; susmak zorunda kaldı. Bir kez daha hep beraber gördük ki 21.yy da para kimdeyse Süleyman o imiş.

Daha önce duydunuz mu bilemiyorum ancak Literatürde HOLLANDA HASTALIĞI diye bir olay vardır. Bu olay literatüre şu olay sonrasında girmiştir:

Hollanda 1960’lı yıllarda Kuzey Denizi’nde büyük doğal gaz rezervlerinin keşfi ile sanayileşmesini durdurmuştur. Ülkede rezervlerin bulunmasıyla döviz  gelirleri artmış ve reel döviz kuru aşırı değerlenmiştir. Enerji dışı tüm sektörler bundan zarar görmüş ve ülke iyiye gidecekken kötüye gitmiştir. Yaşanan bu olay ciddi bir çelişki yaratması sebebiyle iktisat literatürüne girmiştir.

Dünyanın en büyük tahvil ve bono fonu PIMCO (Pacific Investment Manegement Caompany) yöneticisi Mohamed El-ERIAN bu konuyu şöyle açıklıyor:  Sermaye akışlarındaki geçici ancak büyük artışlar döviz kurunu orta vadede aşırı yüksek bir düzeye taşıyabilir ve böylece ülke ekonomisinin uluslararası alandaki rekabet gücünü zayıflatabilir. Yani sermaye akışları yavaşladığında ya da tersine döndüğünde döviz kuru hiç de uygun olmayacak bir noktaya çıkabilir.

İşin en talihsiz yanı şu ki: ani ve büyük sermaye akışı yaşayan ülkeler bir süre sonra kendilerini daha kötü durumda bulabiliyorlar.

• Türkiye yılda elli milyar doları aşkın enerji giderlerini kısa vadeli fon akışı gelmediğinde finanse etmekte oldukça zorlanır.

• Türkiye de herkes I phone, I Pad, di Pad, zi Pad almaya ve jeep’e binmeye oldukça meraklıdır, buna rağmen Türkiye bu bahsettiğimiz yüksek teknoloji ürünlerin hiç birini üretememektedir. Tüketiciler tüketim alışkanlıklarını değiştirmedikleri sürece bize çok ama çoook DOLAR gerekmektedir.

• Türkiye’de özel sektör geçtiğimiz yıllarda yaşanan parasal genişlemelerin ham madde; emtia özellikle petrol fiyatlarını yukarı taşımasından dolayı ciddi bir borç yükü altına girmiştir. Özel sektörün vadesi gelmiş borçlarını ödeyebilmek için dolar talebi kaçınılmaz olacaktır.

• Türkiye’de plasman şeklinde yapılan yatırımların yaklaşık %60’ı yabancıların yaptığı yatırımlardır ve onlar riski görüp çıkıp gitmek istediklerinde piyasadan istedikleri para biriminin adı dolardır. Türkiye’de yabancıların üç yüz milyar dolarları aşkın plasman şeklinde yatırımları söz konusudur. Sadece % 20 sinin ülkeden çıkmak istemesi yaklaşık altmış milyar dolar gerektirmektedir.

• Ortadoğu’daki siyasi gelişmeler enerji maliyetlerimizin düşmesinin önündeki en büyük engeldir ve ortadoğu sorunu kısa vade de çözülecek gibi görünmemektedir.

• Türkiye ekonomisi dış ticaret hadlerindeki yapısal sorunları halletmediği ve tüketim alışkanlıklarını terk etmediği sürece (kast edilen SNOP tüketimdir) koalisyon yönetimlerde ortalama beş yıl; iktidar dönemlerinde ortalama on yılda bir DEVALÜASYON yapmak zorundadır. (Ben veya siz başbakan olsak da bu değişmez.)

• Türkiye ekonomisi kaçınılmaz sonu, Devalüasyonu yaşayacaktır.

Son söz:  PARA ASLA UYUMAZ! 
Mustafa ÖZTÜRK

https://twitter.com/Mosturk

 
Toplam blog
: 80
: 1013
Kayıt tarihi
: 16.04.12
 
 

İktisatçı; Yatırım danışmanı; Trend takipçisi  ..