Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 

27 Ağustos '06

 
Kategori
Bilim
 

Boyut fermuarı

Boyut fermuarı
 

Rus olan matematikçi Gregori Perelman geçen hafta, matematiğin 7 çözümsüz probleminden biri kabul edilen Poincare problemini çözdüğünü öne sürdü. Daha doğrusu 3 yıl önce öne sürmüş de, uzmanlar çözümün kabul edilebilir olduğuna 3 yılda karar vermiş.

Problem şu:

Bir küre düşünün. Yüzeyi elastik bir malzemeyle kaplı. Bunu onda bir delik açmadan tersyüz edemezsiniz.

Biraz da biz akıl yürütelim:

Küre Dünya olsun. Dünya dümdüz olsun. Bu durumda gezegenimiz 4 kilometre denizle kaplı olurdu, çünkü o kadar tuzlu su var.

Şimdi bu denizi tersyüz etmek, yani en dipteki karaya değen noktalarını yüzeye getirmek ve tersini de yapmak için, bu sıvıyı delmek gerekmez. Akışkanlar mekaniği buna izin verir, çünkü sıvı elastiktir.

Devam edelim:

Sıvı yerine, çocukların plastik çamuru gibi çok esnek bir katı düşünelim. Küre bununla kaplı olsun. Dış yüzeyi bir renk, diğeri diğer bir renk olsun. Bunun yüzeyini limit sıfıra varan büyüklükte karelere bölelim. Elimizde limit küpler olur. Bu küpler katı olarak değil de, şeklini bozarak ve esnek olarak kendi eksenleri çevrelerinde 180 derece döndürülebilir. O malzeme buna izin verecek denli esnektir ve küplerin birbirine değen yüzeylerinde süreksizlik değil, tıpkı sıvıdaki gibi birbirine değen noktalar kümesi vardır.

Şimdi bu buluş nelere yol açacak?

4 boyuta katlı olduğu düşünülen 10 veya 11 boyutu açmaya yarayabilecek. Bunun için Cassimir etkisinden yararlanılabilir. Evrenin Şişme ve Yeniden Sünme Dönemlerinde bu boyutlar 1 ters 1 düz Möbiüs şeridinden oluşmuş Klein Şişesi gibi düğümlenmiş olabilir. Bunlar da pretzel dönüşümleri gibi, yırtılmadan açılabilir.

Bu durumda elimizde bir boyut fermuarı olur. Uzay gemisi fermuarın açık kısmında yol alırken, ön ve arka yine kapalı olur. Buradaki boyut vakumunda ışık hızı ve kütle sınırlaması olmayacaktır. Muhtemelen takiyonlar oluşacaktır. Yine muhtemelen ışık hızından daha hızlı yol alınacaktır.

Bu ne zaman mı yapılabilir?

Elimizdeki en büyük parçacık hızlandırıcıların 1.000 katı gücüne çıkıldığı zaman. En kısa 50, en uzun 500 yılda.

 
Toplam blog
: 2216
: 514
Kayıt tarihi
: 16.08.06
 
 

Serbest yazarım. 1960 doğumluyum. BÜ İşletme mezunuyum. ..

 
 
 
 
 

 
Sadece bu yazarın bloglarında ara