- Kategori
- Yemek - Mutfak
Brokoli salatası

Brokoli, C vitamini deposudur.
Kış aylarında, özellikle bu sene, griplere, bulaşıcı hastalıklara önlem olarak, bol C-Vitamini içeren yiyecekleri tüketmemiz gerekiyor. Brokoli de, en çok C-Vitamini içeren sebzelerden biri. İster yemeklerde, ister çorba, salata olarak bolca tüketmemiz öneriliyor.
Brokoli Türkiye' de çok az tüketilen, turpgillerden bir sebzedir. Brokoliyi alırken taze ve sararmamış olduğuna dikkat etmeli ve fazla miktarda aldıysanız, 250 gramlık porsiyonlar halinde yıkamadan mutlaka buzdolabınızın buzluk kısmında saklayınız. Günlük ihtiyacınızı hergün buzluktan alıp, yıkayıp hazırlayınız
Bir çok faydası olan brokoli, içindeki maddelerden ötürü, haşlanarak tüketilmeli (En az 5 dkk).
Brokoli salatasına, sevdiğiniz çeşitli sebzeleri katabilirsiniz. Bizim evde severek tükettiğimiz pratik salata tarifine gelince:
BROKOLİ SALATASI:
- 1 adet orta boy brokoli / veya 1/2 kg.
- Küçük boy 1 adet karnıbahar,
, 1 Adet iri havuç, 1 adet irice kırmızı dolmalık biber, 2 orta boy patates, bir kaç dal maydanoz,
- 1 limon suyu, tuz, 1 yemek kaşığı zeytinyağı, 1 tatlı kaşığı elma sirkesi.
HAZIRLANIŞI:
- Havucu ve kırmızı biberi temizleyip, irice jülyen tarzda doğrayın; patatesleri soyup, bütün bırakın.
- Yıkayıp temizlediğiniz brokoli, karnıbaharları, dal dal kopartın.
-Bir tencereye 3-4 bardak su koyup kaynatın. Kaynar suya önce havuçları, biberleri, brokoli ve karnıbaharları yerleştirin. Aralarına da, bütün patatesleri koyun ve kısık ateşte 5-6 dkk. kaynatın. Arada sebzeleri suya bastırıp, pişmelerini sağlayın.
- Delikli kepçeyle, orta halli pişmiş sebzeleri, salata tabağına süzdürerek çıkartın. ( Sebzeler fazla pişmesin ve renkleri bozulmasın, Salata tabağında beğeninize göre dizayn verin) .
- Patatesler de pişince, tabağa alıp, dörde-beşe, irice bölün, tabağa serpiştirin.
- Tuzu, limon suyunu, maydanoz yapraklarını, çok az elma sirkesini de serpiştirip karıştırın; sebzelere şekil verin.
- Arzu edenler, sevdikleri başka salata soslarını- çeşnilerini de ilave edebilirler.
Tam bir diyet, vitamin deposu olan bu salatamızı kış boyunca sık sık afiyetle tüketelim.