Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Ocak '08

 
Kategori
Psikoloji
 

Bu yazı ciddidir,okumayınız !

Bu yazı ciddidir,okumayınız !
 

Hacettepe Sosyal Hizmetler Akademisi Öğretim Üyesi Doç.Dr. Çiğdem Arıkan, 15-24 yaş arasındaki gençlerle yaptığı çalışmada Türkiye'de ilk kez hoşgörü profilini çıkarmış. Ancak aynı çalışmada hoşgörüden çok şiddet ağırlık kazandığı ve Türkiye'de genç kesimin ciddi bir şiddet potansiyeli taşıdığı ortaya çıkmış.

Bu bir nevi patlamaya hazır bir bomba ile yaşamakta olduğumuzu kanıtı değil mi?.

Gençlerin yüzde 44.8'i şiddet uygulamayı karşı tarafın söz dinlememesi ve yanlış davranması halinde haklı görürken, yüzde 41.6'sı da herhangi bir nedenle öfkelendirildiklerinde şiddete başvurabileceklerini açıklamış.

Bu zarar görmeye ve vermeye açık kesimin her ne kadar büyük yüzdesini erkekler oluştursa da, araştırmaya göre genç kızların yüzde 54.8'i aynı oranda şiddet eğilimi taşıyormuş.

Bunun yanı sıra şiddeti çare olarak gören gençlerin eğitim düzeyleri de birbirine çok yakın. Şiddetli gençlerin eğitim yüzdeleri ise ilgi çekici,ilkokul ve altı... ortaokul ve üstü seviyede eğitim almışlar, eşit.

Yani eğitim... şiddeti engellemiyor !

Arıkan, genç nüfustan şiddet olgusunun sökülüp atılması için tek bir çözüm sunuyor; adalet duygusunun ve sağlıklı iletişimin geliştirilmesi.

Ama bu duygunun yani adaletin bir türlü iyi işlemediğine olan inanç biz yetişkinlerin de büyük sorunu değil mi? Bazı suçluların cezasız kaldığı diğer yandan ufak suçların cezalandırılmasındaki adaletsizlik hep gündemimizde değil mi?

Araştırmada ortaya çıkan bir başka bulgu, gençlerin en çok iletişim içinde oldukları öğretim görevlilerine ve aile bireylerine güvenmediklerini kanıtlıyor.

Gençlik, Şiddet ve Hoşgörü araştırmasında gençlerin yüzde 52.7'si toplumda ve kendi içdünyalarında hoşgörünün, ancak aile, eğitimciler, din ve siyaset alanlarının beraber çalışması ile yakalanabileceğini vurgulasalar da, şiddetin en çok bu kesimlerde yaşandığını düşünüyor.

Araştırmaya göre gençlerin büyük bir çoğunluğu, eğitim sisteminin dayağa dayalı olduğunu düşünüyor. Ancak yine gençlere göre eğitimde sık sık dayak ile karşı karşıya kalmalarının en önemli nedeni öğretmenlerinde kişilik ve davranış bozukluları bulunması.

Öğretmenlerinden derslerden önce sevecenlik ve hoşgörü beklediklerini vurgulayan gençlerin, sistem için önerileri ise şöyle:

-Öğretmenler sağlıklı iletişim ve hoşgörü konularına yönelik olarak bilinçlendirilsin (% 97.2)
-Öğrencilerin sportif etkinliklere katılımı desteklensin (% 97.2)
-Öğrenciler arasında dostluk ve hoşgörüyü güçlendirecek sohbet toplantılarına ağırlık verilsin (% 96.8)
-Sağlıklı iletişim ve hoşgörü boyutlarında eğitim programları düzenlensin (% 96.5)

Bu istekler son derece yerinde ve gerçekleştirilmesi hiç de zor değil bence.

Yaşıtlarınızı nasıl algılıyorsunuz sorusuna gelen cevaplarda, gençlerin birbirlerini de şiddet dolu gördüklerini ortaya koymuş.

Araştırmaya göre, Türkiye'de gençlerin yüzde 56.5'i diğer gençlerin hoşgörü yerine şiddetten yana olduklarına inanıyor.

Araştırmada ortaya çıkan bir diğer veri, gençlerin şiddeti sadece okul ya da kendi aralarında değil, ailelerinde de sık sık yaşadıklarını ortaya koyuyor.

Adaletsizlik şiddet doğurur sözü ne kadar gerçek değil mi?

Geleceğimiz olan gençlerin şiddete olan eğilimleri gerçekten çok ürkütücü geldi bana. Bu eğilimlere aksiyon dediğimiz türdeki dizi ve filmlerinde katkısını göz ardı etmemek gerekir.

Şöyle bir dizileri gözden geçirdiğimizde aşk dizilerinde bile şiddetin bolca bulunduğunu hepimiz biliyoruz. Heryerde bir haksızlık, her yerde kavga ve neredeyse silah olmayan hiçbir dizi yok.

Şahsen moralim çok bozuldu...gelecek gençlerin derken onları mutlu edecek ortamları oluşturmak biz yetişkinlere düşüyor. Aileden başlayarak özellikle okullarda öğretmenlerimiz başta olamak üzere bir değişimi ve iyileşmeyi gerçekleştirmemiz gerekiyor. Elbette o kadar kolay değil ama sağlıklı bir nesil için bu kesin şart olarak ortaya çıkıyor.

Değilse gelecek... hiç de umut verici değil.

Sevgimle...



 
Toplam blog
: 351
: 3216
Kayıt tarihi
: 16.05.07
 
 

Emekli olmaya çalışan bir sanatçı,yazmaktan büyük keyif alıyorum. Kocaeli Gölcük' de oturuyorum e..