Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Kasım '16

 
Kategori
Blog yazarları tartışıyor!
 

Bugün ABD de seçim var

Bugün ABD de seçim var
 

Trump


Bugün 8 Kasım 2016, Salı. Akşama belli olacak, ya Hillary kazanacak ya Trump.

Hillary’nin iyi yanı, güçlü yanı, arkasında kocasının olması. Gayriresmi bile olsa, evde, hemen yanı başında, Bill Clinton gibi, fevkalade başarılı, yetenekli bir eski başkan danışmanının olması, bence Hilary’nin en büyük gücü. Hillary’nin zayıf yanı ise devlet yönetmenin gerektirdiği asgari ciddiyet hissine sahip olmaması. Bir dışişleri bakanı olarak, binlerce e postasını özel, şahsi e postasından göndermiş olması bunu gösteriyor. Efendim bu hatasını düzeltebilir diyebilirsiniz. Ama eğer bu genel bir karakter özelliğinden kaynaklanıyorsa, bunu düzeltir, bir başka buna benzer hata yapar.

Trump’ın en hoşuma giden ve bence en kuvvetli yanı ise, dobra olması, sinsi olmaması veya öyle görünebilmesi. Yüzbinlerce, belki milyonlarca oyu kafadan kaybedeceğini bile bile, en baştan beri latinolara, Meksikalılara, Müslümanlara, azınlıklara karşı tavır alması, şüphesiz bir açıdan kötü ama diğer yandan da sinsi ve iki yüzlü olmayıp mert olduğunu gösteriyor veya bu imajı veriyor.

Her ikisinin de, seçimi kazandıktan sonra, seçim propagandaları boyunca gösterdikleri tavırdan bir miktar sapacakları, hem seçimi kazanmış olmanın rahatlığıyla, hem de mevcut şartların ve ülkenin ve dünya siyasetinin menfaatleri karşısında, daha realist bir davranış gösterecekleri kesin.

Clinton’un bir artısı da, bilinmeyenlerin  daha az olması. İyiyse de, kötüyse de, ne olduğu da, ne olacağı da büyük ölçüde belli, ama büyük bir potansiyeli olduğunu göremiyorum. Büyük bir ihtimalle mevcut politikaları devam ettirecek. İyi yönde de, kötü yönde de büyük değişiklikler beklenmiyor.

Trump da ise, bilinmeyenler, dolayısıyla riskler daha çok, her ne kadar harbi görünse bile. Kötü bir başkan olma ihtimali var ama hiç ummadığımız derecede iyi bir başkan olma ihtimali de var  bence; yeter ki, etrafına iyi danışmanlar toplayabilsin ki, bunu yapabilir diye düşünüyorum.

 
Toplam blog
: 326
: 941
Kayıt tarihi
: 10.03.11
 
 

Okullar: TED Ankara Koleji, ODTÜ, Bogaziçi Üniversitesi (Master) İş Hayatı: Philips, Anadolu Endü..