- Kategori
- Beslenme / Diyet
Bulgur neden önemli?

Bulgur buğdayın temizlenmesi ve pişirilip kurutulması ile elde edilir. Ülkemizde yaygın olarak kullanılmasında Türkiye'nin bulgur üretiminde 1. sırada yer alması da büyük paya sahiptir. Türkiye 'de bulgur tüketimi kişi başı yıllık 12 kg civarındadır.
Bulgur tahıl grubu içinde en çok tavsiye ettiklerimizdendir. Pirinç pilavı yerine bulguru tercih etmek, yemekleri bulgur ilavesiyle yapmak ilk akla gelen basit önerilerdendir. Bunda pek çok faktör etkilidir.
Bulgurun en önemli faydalarından biri yüksek posa içeriğidir. Bu sayede pirinçten daha düşük glisemik indekse sahiptir ve özellikle diyabetli bireylerde öncelikli olarak tercih edilmesi gerekmektedir.
Bulgur ayrıca yüksek protein içeriğine sahiptir. Özellikle kurubaklagillerle tüketildiğinde ete yakın yüksek kaliteli protein sağlanmmış olur.
Bir diğer sağlık faydası ise folik asit, B1, Fe,B2 içeriğinden gelir. Bulgur bu vitamin ve mineralleri diğer tahılların birçoğundan daha yüksek miktarda içermektedir.
Bulgurun fosfor içeriği de pirinç, makarnaya göre yüksektir. Bu nedenle fosfor kısıtlaması durumunda dikkatli olunmalıdır.