Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Diyetisyen Sedanur Macit

http://blog.milliyet.com.tr/sdnr

18 Şubat '13

 
Kategori
Beslenme / Diyet
 

Metabolizma nasıl hızlandırılır ?

Metabolizma nasıl hızlandırılır ?
 

1. Güne kahvaltı ile başlayın. Kahvaltıyı atlamanız sonraki öğünde daha fazla besin tüketimi ile sonuçlanabilceği gibi sabah aç kalan vücudun metabolizma hızının düşürmesine neden olacaktır.

2. Bol su tüketin. Su metabolizmayı hızlandırmanın ve kilo vermenin vazgeçilmez parçasıdır. Günlük 3 litre olan sıvı ihtiyacımızın 1,5 litresini sudan karşılamaya çalışmalıyız. Ana öğünlerden önce ve sonra birer bardak, ara öğünlerden önce bir bardak su içtiğimizde 1,5 litreye rahatlıkla ulaşabiliriz.

3. Ara öğün yapın. Az az, sık sık beslenme vücuda metabolizmayı çalıştırma ve yediklerimizi yakma sinyali gönderir. Bu nedenle gün içinde yapacağımız ara öğünler yediklerimizi daha hızlı yakmamızı sağlayacaktır. Ara öğünlerde seçimimizi 1 porsiyon meyve, 5-6 adet kuru meyve, 3-4 adet kraker, 5-6 adet fındık, 2-3 cevizden biri ile birlikte 1 su bardağı süt/ayran veya 1 kase yoğurttan birinden yana kullanmalıyız.

4. Baharat-özellikle kırmızı biber- tüketimini arttırın. Eğer mide probleminiz yoksa yemeklerinize kırmızı biber eklemeniz sindirimin daha hızlı olmasını sağlayarak metabolizmanızı hızlandıracaktır. Ayrıca kırmızı biber ve karabiberin yağ yakıcı özelliği olduğunu da çalışmalar göstermektedir.

5. Sebze-meyve tüketimini arttırın. Sebze ve meyveler yüksek lif içerikleri sayesinde sindirim sistemini hızlandırarak metabolizmanın daha hızlı çalışmasını sağlar.

6. Yeşil çay tüketin. Yeşil çayın düzenli tüketildiğinde metabolizmayı arttırıcı etkisi vardır. Ayrıca kahvaltıda siyah çay yerine tüketildiği takdirde siyah çayın aksine demir emilimine engel olmayacak ve yediklerinizden daha çok faydalamanızı sağlayacaktır.

7. Süt, yoğurt tüketimine önem verin. Günde 2-3 porsiyon süt grubundan tüketmeye özen gösterin. Süt ve yoğurt Ca ve konjuge linoeik asit içerikleri sayesinde yağ yakımını arttırarak metabolizmayı hızlandırırlar.

8. Düzenli fiziksel aktivite yapın. Haftada 3 kez yapılan 45'er dakikalık aktivite enerji harcamanızı arttırır.

9. Çay, kahve tüketin. Ama dikkat bir şekilde!! Çay ve kahve kafein içerikleri dolayısıyla metabolizma hızlandırıcı özelliktedirler. Ancak mineral emilimini bozmalarından dolayı yemeklerden en az 1 saat önce/sonra tüketilmesi gerekmektedir. Ayrıca 2 fincan kahve ve 3-4 bardak çayı geçmemeye çalışın. Aksi takdirde faydasından çok zararı görülecektir.

 
Toplam blog
: 13
: 3120
Kayıt tarihi
: 31.12.12
 
 

Mesleğim olan diyetisyenliğin yanı sıra sağlıklı beslenmeye dair araştırmak, okumak, yani tarifle..