Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Ağustos '21

 
Kategori
Estetik / Güzellik
 

BURUN TÖRPÜLEME NEDİR?

BURUN TÖRPÜLEME NEDİR?

 

Kemerli ve eğri burunlar için: Burun törpüleme

Burundaki şekil bozuklukları, yüzde ilk göze çarpacak estetik problemlerdir. Hastalara rahatsızlık veren burnun sırt kısmındaki kemerli görünüm, uygun hastalarda burun törpüleme ameliyatı ile düzeltilebilir. Bu ameliyatla burun sırtının bir anlamda tıraşlanması, böylece yüze uyumlu, daha düz ve estetik burun şeklinin ortaya çıkarılmasını sağlar.

Burnun sırt kısmındaki eğrilik ve kemerli görünüm, kemik ve kıkırdakların yapısal durumundan kaynaklanır. Burun estetiği (rinoplasti) uygulamaları arasında en çok rağbet gören törpüleme işleminde iyileşme süreci daha kolay ve kısadır. Bu yöntemle burnun sivri noktaları, çıkıntı ve fazlalıkları özel aletlerle titizlikle törpülenerek hastanın estetik bir buruna sahip olması sağlanır.

Burun nasıl törpülenir?

Son dönemde burun törpülemede kullanılan yöntemler de teknolojik gelişmelere paralel olarak yenilenmektedir. Klasik ameliyat ekipmanları dışında ultrasonik cihazlar ve tur motoru kullanılarak yapılan törpüleme ameliyatlarında daha hızlı iyileşme ve sağlıklı sonuçlar alınabilmektedir.

Törpüleme ameliyatında deri, kemik ve kıkırdak dokulardan ayrılır, sonra burnun uç ve kök (alınla birleşen) kısmı istenen yüksekliğe getirilir. Daha sonra bu yerleşimler esas alınarak burun sırtında törpüleme işlemi yapılır.

Törpüleme ameliyatı sonrası

Burun törpüleme ameliyatında, burun kemiği kırılmayacağı için atel kullanımına ihtiyaç duyulmaz. Ancak törpülemenin boyutuna göre bant uygulaması yapılır.

Burun törpüleme kimler için uygundur?

Burun törpüleme ameliyatı tek başına uygulanabildiği gibi, burun estetiği (rinoplasti) ameliyatı kapsamında da gerçekleştirilebilir. Genellikle burun kemeri daha küçük boyutlu olan ve burnun diğer yapılarında deformasyon olmayan hastalar için törpüleme işlemi tercih edilir. Bu bölgede daha büyük çıkıntı ve kemer mevcutsa ve burunda belirgin yapısal ve fonksiyonel bozukluklar varsa rinoplasti ameliyatları gündeme gelir. Plastik cerrahınız detaylı bir muayenenin ardından ihtiyaçlarınızı belirleyip uygun yöntemleri size açıklayacaktır.

Törpüleme ameliyatının burun kemiği gelişimi tamamlandıktan sonra yapılması gerekir. Bu sınır genellikle kadınlarda 16-17, erkeklerde ise 17-18 yaş olarak kabul edilir. Bazı özel durumlarda bu yaş sınırları aşağı da çekilebilir.

Kadın ve erkek hastalarda burun törpüleme

Törpüleme işleminde öncelikle burnun kökü ve ucu uygun yükseklikte konumlandırılır. Ardından bu iki nokta arasında düz bir çizgi olduğu varsayılarak, kadınlarda burun kemiğinin çizginin yaklaşık 1-2 milimetre altında hafif kavis oluşturacak şekilde, erkeklerde de bu çizgiye teğet olacak şekilde törpüleme yapılır. Bu genel hatların dışında hastaların yüz bütünlüğü ve beklentilerine uygun olarak daha kavisli ya da keskin hatlı şekillendirmeler de yapılabilir.

Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Şükrü Yazar

www.sukruyazar.com  info@sukruyazar.com

 
Toplam blog
: 76
: 48
Kayıt tarihi
: 16.04.18
 
 

1992'de Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden mezun olan Prof. Dr. Şükrü Yazar, Estetik, Plastik v..